25 °C Budapest
Beautiful siblings enjoying summer days. trampoline children kids smile summer camp

Sokkoló betegség les 2024-ben rengeteg magyar gyerekre: ezek a tünetei, jobb komolyan venni őket

2024. június 27. 17:45

Egy új kutatás szerint az elsőszülött lányok korai érési jelenségei, mint a mellékvese pubertás, összefüggésben állhatnak az anyai stresszel, ami elősegítheti őket abban, hogy hatékonyabban támogassák anyjukat a fiatalabb testvérek nevelésében – számolt be a huffpost.com.

Y.L. Wolfe, aki négy gyermek közül a legidősebb, már gyermekkorában érezte a felelősséget fiatalabb testvérei iránt. A portálnak adott interjújában elmondta, hogy majdnem 11 éves korában, amikor legkisebb tesztvére született, erős felelősségérzetet érzett annak biztonságáért. Wolfe szerint ebben az időszakban úgy érezte, mintha ő lenne a család "másik anyja".

Az interneten sokan osztják meg tapasztalataikat az ún. legidősebb lány szindrómáról, ami egyfajta "pop-pszichológiai" kifejezés, ezért nem tekinthető hivatalos diagnózisnak.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kutatócsoportja egy tanulmányban azt találta, hogy az elsőszülött lányok hajlamosak lehetnek korábban érni, ami segítheti őket anyjuk támogatásában a fiatalabb testvérek nevelésében. Az elsőszülött lányok és anyjuk által átélt magas szintű szülés előtti stressz között összefüggést találtak.

A mellékvese pubertás korai jelei fontosak lehetnek az érzelmi érettséghez kapcsolódó fizikai változások miatt. Jennifer Hahn-Holbrook szerint ez az adaptív reakció segíthet az anyának nehéz időkben. A tanulmány rámutat arra is, hogy míg a legidősebb lányok esetében ez a jelenség megfigyelhető, addig az elsőszülött fiúknál vagy más sorrendben született gyermekeknél nem találták ugyanezt.

A kutatók 15 évig követték nyomon a családokat terhességtől kezdve a tinédzserkorukig. A résztvevő nők átlagéletkora 30 év volt, és elsősorban egészséges életmódot folytattak terhességük alatt. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az elsőszülött lányok gyorsabban érnek fizikailag és mentálisan is magas szintű szülés előtti stressz esetén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezen felül más kutatások is kimutatták, hogy a legidősebb lányok nagyobb eséllyel vállalnak vezető szerepet későbbi életükben. Wolfe megerősítette ezt a saját tapasztalataival is. A kutatás további jelentősége abban rejlik, hogy bemutatja, milyen hatást gyakorolhatnak a terhesség alatti stresszes körülmények a gyermekekre hosszú távon. Molly Fox szerint ez egy lenyűgöző terület az evolúciós perspektívából is.

Végül Fox megosztotta saját pozitív tapasztalatait mint legidősebb lány és ikertestvér arról, hogyan formálta ezeket kapcsolatait családján belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm