14 °C Budapest
Afrika, Dél-Afrika, Mozambik, Mueda, Muszlim férfi, aki egy rakás tűzifát cipel a fején

Itt az újabb világjárvány? Vészharangot kongat a WHO, halálos vírus terjedhet

2024. június 26. 17:30

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén gyorsan terjedő, új mpox vírustörzs jelentős nemzetközi aggodalmat vált ki az egészségügyi szakemberek körében, akik a vírus határokon átnyúló terjedésének és a súlyos megbetegedések növekvő kockázatának lehetőségét hangsúlyozzák, miközben a helyi lakosság vakcinákhoz és kezelésekhez való hozzáférésének hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet - közölte a BBC.

Az Mpox, amely korábban majomhimlőként volt ismert, egy halálos kimenetelű vírusfertőzés. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határánál egy új törzs terjedése komoly aggodalomra ad okot az egészségügyi szakemberek körében. Ez a törzs szexuális úton, illetve bőr-bőr érintkezéssel is képes terjedni, ami globális veszélyt jelenthet. A 2022-es világjárványt veszélyeztetett csoportok beoltásával sikerült megfékezni, de a Kongói Demokratikus Köztársaságban korlátozott a hozzáférés a vakcinákhoz és kezelésekhez.

A Dél-Kivu tartományban kitört járvány különösen aggasztó, ahol egy új mpox-törzs mutációit azonosították, amelyek elősegíthetik az emberek közötti terjedést. Kamituga városában több megbetegedést regisztráltak, köztük iskolásokat és egészségügyi dolgozókat érintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a helyzet nemzetközi kiterjedés kockázatát jelenti.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023-ban közel 8000 megbetegedést és 384 halálesetet jegyeztek fel, melyek jelentős része 15 év alatti gyermekek között történt. Az új törzs súlyosabb betegséget és több halálesetet okozhat mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. A tudósok attól is tartanak, hogy a tünetmentes emberek közötti terjedés növelheti a fertőzöttek számát.

A vakcinákhoz való hozzáférés korlátai miatt sürgős intézkedésekre van szükség az mpox vírus kutatásának javítása és a vakcinák elosztásának felgyorsítása érdekében. A WHO szerint a helyzet továbbra is aggasztó, és hangsúlyozza a közvélemény tudatosságának növelését, valamint az egészségügyi prioritások kezelését mint kulcsfontosságú tényezőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
A siketek világnapja
Szeptember 29.
Tengerészeti világnap
Szeptember 29.
A fehér kendő napja
Szeptember 29.
A szív világnapja
Szeptember 29.
A Szentírás vasárnapja
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20