28 °C Budapest
Roof of a house under construction

Indul a pénzosztás: rengetegen jogosultak az állami ingyenmilliókra, érdemes jelentkezni

2024. június 25. 15:30

Hatalmas az érdeklődés az új energiahatékonysági támogatásra – állítja az egyik éptőanyag-kereskedő. A cég tanácsadó szolgáltatására eddig 2300-an regisztráltak be, és több mint 200-an vettek már részt személyes konzultáción.

Sokan várják rajtra készen, hogy beadják kérelmüket az új államilag támogatott Otthonfelújítási Programra – állítja a Piramis Építőház Kft. képviselője.

Juhász Attila, a társaság tulajdonosa szerint a beregisztrált több mint 2000 ügyfél megközelítőleg 10 százaléka lényegében sínen van. A regisztrációs kérdőívek alapján sokan kötik össze a támogatott beruházást más munkákkal, várhatóan jobb idők jönnek például a tetőfedőkre is.

A regisztrációs kérdőívekből az is kirajzolódik, hogy milyen munkákat akarnak elvégeztetni a pályázók. A támogatás keretében megvalósítható munkák közül a legnépszerűbb a nyílászáró csere, ezt a regisztráltak 57 százaléka szeretné elvégeztetni, a homlokzat szigetelés (56 százalék), valamint a fűtés korszerűsítés (47 százalék), de sokan akarnak födémszigetelést (35 százalék), tetőszigetelést (30 százalék) és gázkazán cserét (28 százalék) is.

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi napokban talajvízszerűen tör fel a hőszivattyúk iránti érdeklődés, mert ez csak a pályázati felhívás múlt hétfőn megjelent végleges verziójában vált támogathatóvá

– tette hozzá. A jelentkezők mindösszesen 7 százaléka mondta, hogy még nem tudja mit szeretne felújítani, ebből az derül ki, hogy meglehetősen tudatosak az érintettek.

A regisztrációs kérdőív arra is kiterjed, hogy milyen egyéb – a pályázatban nem elszámolható – munkákkal akarják az ügyfelek egybekötni a támogatott beruházásokat. Eszerint a legtöbben a tetőfelújításban, praktikusan tető héjazat cserében gondolkodnak (31 százalék), sokan akarják lecserélni az ereszcsatornát (27 százalék), újra burkoltatni a teraszokat, épületek körüli járdákat (27 százalék), vagy padlófűtést alakítanának ki .

Látható, hogy zömmel olyan tervekről van szó, amelyek logikusan következnek a támogatott munkákból, mert például a homlokzati hőszigetelés csökkenti a tető túllógását, és jó eséllyel az ereszcsatornát is javítani kell

– mondta. Bár sokan érkeznek felkészülten konzultációra, elmondható az is, hogy a tanácsadói programra jelentkezők nagyon sok részletszabállyal nincsenek tisztában. Ennek az az oka, hogy rendkívül bonyolult és összetett a feltételrendszer, ahol össze kell hangolni az energetikai nyitó és záró auditot, a kivitelezői és kereskedői árajánlatokat, amelyeknél figyelembe kell venni a fajlagosan elszámolható költségeket, valamint az építőipari kulcstermékeket, mindezek mellett egy banki hitel igénylési folyamatot is le kell bonyolítani, igény szerint előleg lehívással kiegészülve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez nekünk nem probléma, erre való a teljeskörű tanácsadásunk, de azt javasoljuk, hogy az emberek ezt a folyamatot ne az MFB pontokon vigyék végig , mert azokon minden bizonnyal túlterheltség várható, különösen a program indulásának első néhány hetében

– figyelmeztetett Juhász. A szakember szerint nemcsak itt keletkezhetnek szűk keresztmetszetek, hanem a kivitelezőknél is, különösen a homlokzat szigetelő szakembereknél, a nyílászáró beépítőknél, valamint az épületgépészeknél. Ezekre a szakmákra már most érzékelhetően megnőtt a kereslet.

Ami az építőanyagokat illeti, azokból a kulcstermékek bevezetése után sem lesz hiány, mert mind hőszigetelő anyagból, mind nyílászáró üzemből és manufaktúrából sok magyar cég áll rajtra készen, és a támogatás áprilisi bejelentése óta az építőanyag kereskedők is feltöltötték már a raktárkészleteiket.

Mivel a támogatási összeg korlátozott, a megközelítőleg 2 millió 1990 előtt épült családi ház mindösszesen 1 százaléka fog tudni élni a lehetőséggel, érdemes gyorsan dönteni és beadni a pályázati anyagot

– összegezte az igazgató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem