24 °C Budapest
Pomeranian dog on pool float. Dog wearing sunglasses, dog on vacation, floating in a swimming pool on a pizza shaped pool raft. Conceptual image for relaxation, Labor Day, Memorial Day, Fourth of July, and summer fun.

Megkezdődött a nyári szünet 2024-ben: mutatjuk, meddig tart - menetrendek, munkaszüneti napok, fontos dátumok

2024. június 25. 20:01

A csillagászati nyár már június 20-án megkezdődött, június 21-én pedig az utolsó tanítási nappal véget ért a 2023/2024-es tanév. A következő tanév a hivatalos közlés szerint  2024. szeptember 2-án kezdődik majd. Sokan gondolják, hogy a nyári szünet dátuma csak a diákok és szülők számára lehet érdekes, pedig közvetett módon rengeteg lakost érint. A nyári szünetben változnak a menetrendek, elkezdődik a szabadságolások időszaka, sokkal többen utaznak - ez érezhető lehet az utak, boltok, vendéglátóhelyek forgalmában is. Az ügyintézési idők szintén megnyúlhatnak és általában is számítani kell arra, hogy sokan vannak ilyenkor szabadságon minden munkahelyen. Mutatjuk a legfontosabb dátumokat, a következő hosszú hétvégéket, tudnivalókat.

A nyári napforduló után az északi féltekén kezdetét vette a csillagászati nyár. Az év legrövidebb éjszakája, június 20-a után idén egészen december 21-ig rövidülnek majd a nappalok. Ezt viszont nem fogjuk elkezdeni azonnal érzékelni: még sokáig számolhatunk sok világos órával, mire éreznénk a nappalok rövidülését.

Mikor kezdődik és meddig tart a nyári szünet 2024-ben? Mikor kezdődik a tanítás?

A nyári szünet időpontja csaknem egybeesett a napfordulóéval: a 2023/2024-es tanév 2024. június 21-ig, péntekig tartott, ez volt az utolsó tanítási nap. A pontos dátumok még a 2023. augusztus 22-én a Magyar Közlönyben megjelent 2023/2024-es tanév rendjéből derültek ki. Már azt is tudjuk, hogy a 2024/25-ös tanév 2024. szeptember 2-án kezdődik majd és 2025. június 20-án ér véget.

  • Az őszi szünet dátuma a 2024/2025-ös tanévben: az utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).
  • A téli szünet dátuma a 2024/25-ös tanévben: az utolsó tanítási nap 2024. december 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő).
  • A tavaszi szünet dátuma a 2024/2025-ös tanévben: az utolsó tanítási nap 2025. április 16. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő).

Minden további tudnivaló a 2024/2025-ös tanévről itt olvasható.

A nyári szünethez igazodva a magyar strandokon, fürdőkön is megkezdődött a főszezon: a belépős vízparti helyeken mára már szinte mindenhol fizetni kell a strandolásért, illetve a fürdők is megnyitották kapuikat.

Nyári menetrendek a vasúton, buszon

Tanítási szünetben szinte minden vonalat érint a menetrendváltozás. A helyi menetrendekért érdemes felkeresni a helyi szolgáltatók oldalát, illetve a kihelyezett tájékoztatókat követni.

A MÁV és a Volán is módosította a menetrendjét a főszezon kezdetétől, amely egybeesik a vakáció kezdetével. Ekkor járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport: június 22-től kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítunk forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig.

A főszezonban a Volánbusz helyi, helyközi járataival, valamint az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a magyar tengerhez, illetve annak térségében, megkönnyítve nyaralók és kirándulók közlekedését. A tavalyi évhez hasonló kínálattal, járatsűrűséggel és szolgáltatásokkal várják az utazókat idén is a Balaton partjára. Több kerékpárszállítási lehetőséggel és nagyobb személyzettel készültek a június 22-vel induló főszezonra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További információk a MÁV-Csoport honlapján olvashatók.

Változik a boltok nyitvatartása is

Rengeteg magyarországi bolt nyitvatartása változik meg a nyár beköszöntével. Főleg a Balaton és egyéb frekventált üdülőhelyeken érdemes mindig megnézni, meddig is van nyitva egy-egy üzletlánc helyi egysége. A Balaton környékén sokan például 22 órakor zárnak, de van olyan bolt is, ami 23 óráig is nyitva tart. Ráadásul a reggeli nyitás is sok esetben 06:00-06:30-ra előre tolódik. Mutatjuk a Lidl, a Penny, az Aldi, a Tesco és a Spar nyári nyitvatartási rendjét:

 

Munkaszüneti napok és hosszúhétvégék 2024-ben

Több mint egy hónapja volt már a pünkösd, és még augusztusig kell várni a következő hosszú hétvégére. Lássuk, mit tartogat még a 2024-es év pihenés terén!

  • augusztus 20.  - Az államalapítás ünnepe keddre esik, a megelőző hétfőt kiadják munkaszüneti napnak, ezt augusztus 3-án szombaton kell ledolgozni. Így négynapos hosszúhétvége lesz az augusztus 20-i.

A ledolgozandó szombatra is érdemes figyelni! Aki ezen a napon mégsem dolgozik, jó ha tudja, a hivatalok, rendelők ugyanúgy nyitva vannak, de ügyfélből, betegből jóval kevesebb fordul meg. Érdemes lehet, aki meg tudja tenni, erre a szombatra időzíteni az elintéznivalókat.

  • október 23. - 2024-ben szerdára esik.
  • november 1. - Mindenszentek idén péntekre esik, így ősszel is kijut még egy háromnapos hosszúhétvége.
  • december 25. és 26. - Mivel karácsony két napja szerdára és csütörtökre esik, 24-én és 27-én sem kell majd dolgozni. Ezeket a napokat december 7-én és 14-én, szombaton ledolgozzuk majd előre. Tehát lényegében 6 napos hétvége alakul ki.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem