25 °C Budapest
Rear view of dad holding her little girl in arms and showing at their house with solar panels.Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.

Így ma senki sem akar napelemet telepíteni: jól ráfázott, aki pályázott?

G7
2024. június 26. 10:31

A jelenlegi elszámolási rendszer és piaci viszonyok alapján lakossági szinten az egyetlen racionális lehetőség napelem telepítésére az év elején indult állami támogatásos Napenergia Plusz Program (NPP) maradt. Nem véletlen, hogy ez adja ma a megrendelések legalább 90 százalékát, így gyakorlatilag ez tartja életben, de inkább csak lélegeztetőgépen a telepítői piacot - írta a G7. Magyarországon ma önerőből senki sem akar napelemet rakni a házára.

Kiszámolták, hogy a jelenlegi körülmények között hogyan módosíthatja egy háztartás kiadásait egy tipikusnak mondható NPP-beruházás. Ennek keretében az állam vissza nem térítendő támogatásként állja a napelemes rendszer összes költségének 66 százalékát, a maradék 34 százalékot kell önerőből biztosítani. A kiírás szerint a rendszer teljesítménye legfeljebb 5 kilowatt (kWp) lehet, és kell hozzá telepíteni egy legfeljebb 10 kilowattóra kapacitású akkumulátort is - írják.

A telepítő cégek ma egyöntetűen a maximális teljesítményre (fentebb említett 5+10) kínálnak csomagokat, a telepítési díjak jellemzően 4-6 millió forint között szóródnak, a megrendelőknek általában 1,3-2 millió forint közötti önerőt kell biztosítaniuk, és ehhez lehet lehívni a 2,7-4 millió forint közötti állami támogatást. A lap szerint egy tipikus NPP-projekt az átlagfogyasztás több mint kétszeresére lő, ami még akkor is sok, ha figyelembe vesszük, hogy napelemeket jellemzően a nagyobb családi házakra szoktak telepíteni. Viszont ennek az évi 6000 kilowattórának a jelentős részét a háztartás kénytelen lesz 5 forintért eladni, és kénytelen lesz helyette bizonyos mennyiséget vásárolni, 37 forintért.

A példa egy olyan családi ház, ahol a napi átlagfogyasztás 10 kilowattóra, vagyis egy év alatt 3650 kilowattóra áram fogy. Ez elég sok, de ha az NPP-ben gondolkodunk, akkor a fenti számok alapján az ennél alacsonyabb értékeknél tényleg felmerül a kérdés, hogy van-e bármi értelme egy 5+10-es rendszerben gondolkodni. Feltételezzük, hogy a háztartás októbertől márciusig az évi 3650 kilowattóra 60 százalékát, áprilistól szeptemberig pedig a 40 százalékát használja fel. A közvetlenül fel nem használt áram először a 10 kilowattórás akkumulátorba kerül, ha van benne hely. Ha megtelik, akkor a felesleget a háztartás kénytelen betáplálni a közműhálózatba. Ezért kilowattóránként 5 forintot kap - írják. Fogyasztáskor fordított a helyzet: amennyiben van az akkumulátorban áram, akkor azt használja fel a ház, de ha kifogy, akkor vásárolni kell az áramcégtől, 36,9 forintért.

A végeredmény az, hogy egy évben a háztartás összesen elad 2802 kilowattóra áramot, és vesz 777-et, így ezért jelenlegi árakon (nettó értelemben) 14 670 forint villanyszámlát fizet. Hartvig Áron, a Cambridge Economics szakértője a magyarországi adatok alapján elérhető, átlagosnak tekintett fogyasztói profillal is elvégezte ugyanezt a számolást, és lényegében ugyanezt az eredményt kapta: 2807 a betáplált és 702 kilowattóra a vásárolt áram mennyisége.

De mi lenne akkumulátor nélkül? Ekkor 4541 kilowattóra áramot kellene eladnia a háztartásnak, és 2261 kilowattórát kellene megvásárolnia, vagyis 60 726 forint lenne az éves villanyszámla. Ha egyáltalán nem telepít napelemet a háztartás, de ugyanúgy évi 3650 kilowattóra áramot használ el, akkor az éves villanyszámlája 172 ezer forint a jelenlegi rezsikvótahatárok és -értékek alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha úgy nézzük, akkor az „ingyen kapott” akkumulátor az éves villanyszámlát durván 60 ezer forintról 15 ezerre csökkenti (annak, aki egyébként is telepíteni akarna napelemet). Ez azonban csak az akkumulátor élettartamáig igaz, mert jelenlegi ismereteink nincsenek arról, hogy annak cseréjéhez lesz-e a jövőben állami támogatás.

A lap szerint, ha alaposabban utánaszámolunk, akkor az NPP pénzügyi-racionális megfontolásokból nem igazán vonzó ajánlat. Az szólhat mellette, hogy legalább részben függetlenedni lehet vele az energiaáraktól és a rezsicsökkentési szabályok jövőbeni totális kiszámíthatatlanságától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem