Hódmezõvásárhely, 2024. június 9.Szavazás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Hódmezõvásárhelyen, a Szent István téri általános iskolában kialakított 22. szavazókörben 2024. június 9-én.MTI/Lehoczky Péter

Hivatalos: döntött a Kúria, új választást írnak ki itt, meg kell ismételni az egészet

2024. június 27. 13:30

Szegiben a választás napján több furcsaságot észleltek a helyiek, ezért panaszt tettek. Ennek nyomán a Kúria végül megsemmisítette a fideszes polgármester győzelmét – írta meg a Telex.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben márciusban még csak 246 választásra jogosult lakost tartottak nyilván, de a választás napjára ez a szám 41 százalékkal nőtt. A Kúria ezért érvénytelenítette az eredményt – írja a portál.

A választás napján 102 új lakót busszal szállítottak a szavazásra, amitől sorok alakultak ki. A helyiek azt is észrevették, hogy ezek az emberek olyan papírokat tartottak maguknál, amelyeken fel volt tüntetve, hogy kire kell szavazniuk. „Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta át, amelyen leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni” – idézi a Kúria határozata a beadványt.

A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte 153 érvényes szavazattal (57,95 százalék), míg a független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot kapott (39,77 százalék).

A furcsaságok miatt a helyiek egy része petíciót indított, amelyet június 14-én nyújtottak be a Helyi Választási Bizottságnak. A petícióban azt írták: „A 2024. 06.09-én Szegiben az Önkormányzati választáson a falu lakossága szembesült azzal, hogy nem a tényleges itt lakó választópolgárok döntöttek a polgármester és a képviselő testület tagjairól. Autóztatás történt, melyről fotók készültek. Az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak, papírra vetett listával érkeztek. Szeretnénk élni a demokratikus jogainkkal, hiszünk a tisztességes választásban és kérjük a választás ismétlését. Aláírást gyűjtöttünk és követeljük a tisztességes újraválasztást.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kúria helyt adott a felülvizsgálati kérelemnek, és megállapította, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. A bíróság kimondta, hogy olyan emberek is szavazhattak, „akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikkal befolyásolják a választási eredményt”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem