Újabb zöldfelületek kerülnek átépítésre a Városligetben: erre lehet számítani

Újabb zöldfelületek kerülnek átépítésre a Városligetben: erre lehet számítani

MTI
2024. szeptember 30. 18:36

Idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének területe újult meg, jövőre pedig a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztések kezdődnek el, valamint elindul az új Nemzeti Galéria építése is a Liget Budapest Projekt keretében - mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hétfőn a Városligetben tartott sajtótájékoztatón.

A Városliget legújabb fejlesztéseként több mint 3000 négyzetméteren újult meg a ballon környékének zöldfelülete, elkészült az új úthálózat, új utcabútorokat helyeztek ki, 1500 különböző cserjét és növényt ültettek el, és félezer évelővel színesedett a környék - emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a Nemzeti Galéria építésével pedig "zárókő kerül a liget kulturális fejlesztéseire is". Gyorgyevics Benedek felidézte, hogy több mint tíz évvel ezelőtt döntöttek a Városliget teljes zöldfelületének hatvanról hatvanöt százalékra növeléséről és megújításáról.

Ezt teljesítették, továbbá évről évre folyamatosan növelték a revitalizált parkrészek számát is. "Idén a KRESZ Park felújításával több mint 30 000 négyzetméter zöldfelületet újítottunk meg, a BallonFly környezetének mostani rehabilitációjával pedig már átléptük a 270 000 megújított négyzetmétert a Városligetben" - hangsúlyozta. Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a fejlesztések a látogatók körében is népszerűek, hiszen a Városligeti Nagyjátszótértől a Mőcsényi Mihály botanikus kertig, a Városligeti sportcentrumtól a kutyás élményparkokig mindenhol magas kihasználtságot látnak.

"Az épített környezet, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Szépművészeti Múzeum megújítása mind olyan attrakció, amelyeket múlt szombaton Dubajban is díjaztak, az International Travel Awards-on három turisztikai díjat is kapott" - emlékeztetett. Nagy Balázs, a BallonFly Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy több mint két éve visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás. A formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti Ballon-kilátó mára mintegy 4 000 órát töltött a levegőben, mintegy 11 000 alkalommal emelkedett a magasba.

A fedélzet helyszínt adott már élő koncerteknek, lánykéréseknek, felvonták vele a húszméter hosszú olimpiai zászlót, valamint a Liget Budapesttel és a Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködés révén az intézményben tartósan gyógyuló gyerekek ingyen utazhatnak a ballonnal. A Városliget zöldfelületének rehabilitálása 2017-ben kezdődött el. Az első ütemben 2018-ra a Hermina kutyás élménypark, a Vakok kertje és az Ifjúsági sportpályák újultak meg összesen 25 ezer négyzetméteren. 2018 és 2020 között, a második, több mint 150 ezer négyzetméternyi parkfelületet felölelő ütemben elkészült a Millennium háza melletti Rózsakert, a Nagyjátszótér, valamint a sportpályák és a két kilométer hosszú futókör is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Újjászületett a Mőcsényi Mihály botanikus kert, mellette a Piknik kert, a Királydomb és az Ajtósi kutyás élménypark is. A 2021 és 2023 között megvalósult harmadik ütemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum környezete újult meg, létrejött a zenei játszótér és kialakult a Hősök terét, valamint az Ajtósi Dürer sort összekötő zöld, virágos Városligeti Promenád, a harmadik ütemben pedig összesen 90 ezer négyzetméternyi zöld felületet újítottak meg vagy hoztak létre.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 30. 17:18
Napokon belül indul az ATV ÖT című vitaműsorának új, 2024 őszi évada. Megtudtuk, ki kerül a távozó S...
Holdblog  |  2024. szeptember 30. 14:24
Az első generációs bioüzemanyagok hatékonysága megkérdőjelezhető, de a második generáció már piacot...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 30. 13:37
A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 28. 19:45
Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02