13 °C Budapest
Egy fecske [Hirundo rustica] egy kerítésoszlopon ülve.  A kép az angliai Swindon Wiltshire-ben készült 2020. július 11-én.

Sürgősen lépni kell: a fecskepusztulás okozhatja a magyar mezőgazdaság vesztét 2024-ben?

2024. szeptember 29. 15:05

Szeptember elején annyira hirtelen érkezett meg az esős-szeles, hűvös őszi idő, hogy az a hazai fecskepopulációban igen jelentős elhullási arányt hozott: a legyengült madarak közül sokan nem tudtak elindulni a melegebb klíma felé, a zord időben pedig fő táplálékuk, a repülő rovarok is eltűntek. Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy emiatt várható-e a földeken rovarinvázió, amely komoly fejtörést is okozhatna a gazdáknak.

Szeptember elején nem szokatlan, hogy a sajtóban a fecskékről olvashatunk vagy hallgatunk, de legtöbbször csak annyit, hogy a madarak rendben elindultak a meleg égöv felé, ahol áttelelnek, majd a tél végével visszatérnek az északabbra fekvő országokba, amikor már a tűréshatáruknak megfelelő az időjárás.

Mivel azonban idén gyakorlatilag napok alatt fordult őszbe az időjárás, sok fecske pusztult el - egyes becslések szerint a hazai populáció akár harmada is -, vesztüket a hirtelen jött hideg mellett az is okozta, hogy a zord időben fő táplálékuk, a repülő rovarok is eltűntek. Ez pedig felvet egy elég fontos kérdést: nem szaporodnak-e el a rovarok és a kártevők a szántóföldeken és más hasonló helyeken, készülni kell-e a gazdáknak arra, hogy komoly károk is érhetik őket? Erről kérdeztünk egy szakértőt.

Legyengülnek, elpusztulnak a fecskék

Idén nagyon hirtelen rúgta be az ajtót az ősz, helyenként esővel és hideggel, és így több ezer, a meleg nyár végi napokat még itt töltő fecske pusztult el. Ennek a legfőbb oka ugye az volt, hogy a nyár végén még nem indultak el, hiszen augusztus utolsó napjaiban is szabályos kánikula volt.

A közösségi médiában egyre-másra jelentek meg posztok arról, hogy a fecskék a hideg, esős időben annyira legyengültek, hogy valóban nem rendelkeztek elég erővel az útra keléshez: a becslések szerint több ezer fecske veszhetett oda a szakértők szerint.

Hogyan segít a fecske a gazdákon?

Felmerülhet a kérdés, hogyha a fecskepopuláció ekkora sebet kapott Magyarországon, akkor vajon az agrárágaz nem fogja-e megszenvedni a hiányukat akként, hogy nem lesz esetleg, aki "levadássza" a rovarokat, amik normál esetben akár a szántóföldeken keresnének élelmet? Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint voltaképpen eddig is elhanyagolható volt a fecskék ebbéli tevékenysége.

A fecskék valóban természetes rovarpusztítók, de a korábbi nagyszámú jelenlétük az állatállományhoz kapcsolódó légysűrűség miatt alakult ki. Tény, hogy a sok fecske az állattartástól független, de az embereket bosszantó rovarokat, így például a szúnyogokat is nagy számban kapta el, ezzel inkább a vidéki településeken élőknek kedveztek, nem az agrártermelésnek

- kezdte válaszadását a szakértő. Azt is elmondta, hogy nem véletlen a fecskék számának már évek óta tartó csökkenése: a modernizáció magával hozta azt is, hogy kevesebb lett a rovar az agrárágazat, az aállattartás körül - tehát a fecskék lassan szinte teljesen elveszítették ezt a táplálékforrásukat.

A fecskék természetes módon fedezték fel a korábbi évszázadokban, hogy az állattartás kapcsán megjelenő jelentős szállórovar-mennyiség, a sok légy számukra jó táplálékforrást jelent, ráadásul az istállók, gazdasági épületek védettebb részein megépíthették fészkeiket is. Ezek az előnyök alapvetően a fecskéknek kedveztek. Az állatállomány csökkenésével, az állattartás intenzívebbé válásával, a háztáji jószágtartás visszaszorulásával jelentősen csökkentek ezek a fecskék számára kedvező faktorok, így a fecskék száma is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- mondta erről Braunmüller Lajos.

A modern szerek jobban tartják távol a rovarokat

Éppen a fentebb már említett modernizáció is okozza, hogy a gazdáknak szinte alig van már szükségük a rovarok természetes ellenségeinek, így a fecskéknek a jelenlétére is. Mint az Agrárszektor főszerkesztője elmondta: a különböző szerekkel már nagyobb eredményeket lehet elérni, ha a rovarok távoltartását vesszük.

Jelenleg a rovarok távoltartását a nagyüzemi mezőgazdaság növényvédőszerekkel tudja megoldani a termelés hatalmas léptékeit tekintve. A fecskék jelenléte korábban is inkább az állattartó falusi porták, a tanyák és az istállók környékén tartotta kordában a rovarokat. A szántóföldi növénytermesztésben tehát a fecskéknek kisebb a szerepük

- mondta Braunmüller Lajos. A végkövetkeztetés pedig az, hogy bár valóban nem jó hír a fecskék nagyarányú pusztulása, azért attól nem kell tartani, hogy a magyar szántóföldeken szabályos sáskajárások alakulnának ki.

A fecskék állományának csökkenése, különösen a nemrég bekövetkezett nagyarányú elhullásuk inkább a biodiverzitás, a természetvédelem szempontjából jelent rossz hírt, a modern agrártermelés szempontjából nem. Emiatt nem várható élelmiszer-drágulás. A megfogyatkozó fecskék rovarpusztító munkáját ráadásul más madárfajok, és denevérek át tudják venni. Ezzel együtt azonban természetvédelmi okokból indokolt lenne a fecskék védelme, a számukra alkalmas fészkelőhelyek kialakítása, illetve a jelenlétük megtűrése

- zárta gondolatait Braunmüller Lajos.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 29. 10:24
Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni. Ezt...
MEDIA1  |  2024. szeptember 28. 22:18
A Media1 podcast vendége Sváby András, akinek néhány nap múlva indul az új műsora a Viasat3-on. A po...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 28. 19:45
Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak a...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 27. 13:40
A hőmérsékleti rekordoknak alapvetően nem is a fejlett országok egészséges városlakói isszák meg a l...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
A siketek világnapja
Szeptember 29.
Tengerészeti világnap
Szeptember 29.
A fehér kendő napja
Szeptember 29.
A szív világnapja
Szeptember 29.
A Szentírás vasárnapja
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 29. 16:07