14 °C Budapest
Vibrant red and green aurora borealis above the birch tree forest in Fairbanks, Alaska.

Már csak ez hiányzott: brutál geomágneses vihar csap le a bolygóra, mi sem ússzuk meg

2024. október 10. 22:14

Az Egyesült Államok egyes déli területein is látható lehet a sarki fény egy erőteljes napkitörés következtében - számolt be a CNN. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Űridőjárás-előrejelző Központja szerint a jelenség olyan államokban is megfigyelhető lehet, mint Alabama vagy Észak-Kalifornia. A súlyos napvihar kommunikációs zavarokat és áramkimaradásokat okozhat.

A napvihar csütörtökön érte el a Földet, és várhatóan péntekig tarthat. Az eredetileg 4-es fokozatúnak minősített vihar óránként 2,4 millió kilométeres sebességgel érkezett bolygónkhoz. A szakértők szerint a jelenség akár G5-ös, azaz szélsőséges geomágneses viharrá is erősödhet.

Shawn Dahl, az Űridőjárás-előrejelző Központ szolgáltatási koordinátora egy sajtótájékoztatón elmondta: "A geomágneses viharok hatással lehetnek a földközeli pályán és a Föld felszínén lévő infrastruktúrára." A központ ezért értesítette az illetékes hatóságokat és szolgáltatókat, hogy készüljenek fel az esetleges zavarokra.

A napkitörések és koronakidobódások következtében létrejövő geomágneses viharok sarki fényeket okoznak. Ezek a látványos égi jelenségek a Föld sarkai körül táncolnak, és északi fényként (aurora borealis), illetve déli fényként (aurora australis) ismertek. A jelenlegi előrejelzések szerint a sarki fények valószínűleg a közép-keleti államokban és az alsó középnyugaton lesznek láthatóak.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal azt javasolja, hogy az érdeklődők használják a központ sarki fény műszerfalát, amely folyamatosan frissülő információkat nyújt a jelenség várható megjelenési helyeiről. Az észlelés esélye az évszaknak köszönhetően megnőtt, mivel korábban sötétedik.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint az e heti vihar valószínűleg nem múlja felül a májusban tapasztalt G5-ös vihart, amely a történelem legsikeresebben enyhített űridőjárási vihara volt. A tudósok továbbra is figyelemmel kísérik a naptevékenység alakulását, hogy pontosabban meghatározhassák a jelenlegi napciklus csúcspontját. Dahl hozzátette: "Jelenleg a napmaximum közepén vagyunk, csak azt nem tudjuk, hogy elértük-e már a csúcsot. Ezt később döntjük el, és ez valamikor idén vagy akár a jövő év elején is bekövetkezhet."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 11. péntek
Brigitta, Gitta
41. hét
Október 11.
Az előbújás napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?