22 °C Budapest
Asian woman patient visit and consult health problem with young doctor. Sick girl feel hurt and painful suffering from stomach ache then explain to attractive therapist practitioner in office hospital

Állandó puffadás? Súlyos betegséget is jelezhet: ezt a tünetet nem szabad félvállról venni

2024. október 10. 12:42

A gázképződés és puffadás gyakran ártalmatlan tünetek, de bizonyos esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak - írja a Huffpost. Egy új tanulmány szerint az amerikaiak ötöde tapasztalt puffadást az elmúlt héten, míg egy átlagos ember naponta 13-21 alkalommal szellent. Szakértők szerint azonban érdemes odafigyelni, ha ezek a tünetek más panaszokkal együtt jelentkeznek.

Dr. Vivy Cusumano, a UCLA Health gasztroenterológusa elmondta, hogy normális jelenség az étkezés utáni enyhe puffadás, különösen rostdús étrend vagy székrekedést okozó ételek fogyasztása esetén. Azonban ha a gázképződés vagy puffadás más tünetekkel társul, az már aggodalomra adhat okot.

Az egyik figyelmeztető jel lehet a székrekedés vagy véres széklet megjelenése. Chelsea C., egy 32 éves nő tapasztalatai szerint a fekélyes vastagbélgyulladását csak akkor diagnosztizálták, amikor véres széklet jelentkezett nála. Dr. Cusumano hozzátette, hogy a széklet formájának megváltozása vagy véres széklet gyulladásos bélbetegségre utalhat.

A tartós hasmenés szintén intő jel lehet. Ez irritábilis bél szindrómára (IBS) vagy cöliákiára utalhat. Az IBS az Egyesült Államokban 25-45 millió embert érint, és változatos tünetekkel járhat.

A vitamin- vagy tápanyaghiányok, illetve a vérszegénység is összefüggésben állhatnak a puffadással és gázképződéssel. Dr. Manuel Amaris, a Floridai Egyetem szakértője szerint ezek a hiányállapotok olyan alapbetegségekre utalhatnak, mint a cöliákia vagy a gyulladásos bélbetegség.

"Ha új, 10-14 napnál hosszabb ideig tartó gyomor- és bélrendszeri tüneteket észlelsz, fordulj orvoshoz" - tanácsolta Dr. Brittany Davidson, a Duke University School of Medicine docense. A szakértők szerint az is aggasztó lehet, ha már néhány falat étel után teltségérzet jelentkezik, vagy ha étvágytalanság lép fel. Ez súlyosabb egészségügyi problémára utalhat, beleértve akár a nőgyógyászati rákokat is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A görcsök vagy hasi fájdalom szintén figyelmeztető jelek lehetnek. Chelsea elmondta: "A fekélyes vastagbélgyulladásos fájdalom mindig a bélrendszerem alsó sarkaiban jelentkezik, és a leggyakrabban a bélrendszeremben érzek kellemetlenséget. Olyan érzés, mintha egy kés szúrna lassan belém."

Végül, ha a puffadás vagy gázképződés visszatérő hányingerrel és hányással párosul, az is komolyabb egészségügyi állapotra utalhat. Ez lehet egyszerű ok, mint például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők túlzott használata, de akár súlyosabb probléma jele is.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ha a puffadás és gázképződés tartósan fennáll és befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az általános bélrendszeri egészség megőrzése érdekében javasolják a rostban gazdag étrend fogyasztását, a rendszeres tesztmozgást, a kisebb étkezéseket és a megfelelő folyadékbevitelt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?