13 °C Budapest
European Union and EU community CE marking concept with sign, symbol and EU flag on a computer key.

Sok magyar érzi ezt problémának az EU-ban: óriási a pesszimizmus, nem alaptalanul

2024. október 3. 11:31

Az Európai Parlament csütörtökön publikálta a "választások utáni felmérés 2024" című kutatását, amely az uniós polgárok választási magatartását és prioritásait elemzi - ebből az derült ki, hogy egyre kevésbé érzik úgy a magyarok, hogy számít a hangjuk az EU-ban.

Az Európai Parlament csütörtökön tette közzé kutatását, amely az uniós polgárok választási magatartásával foglalkozott. A legfontosabb szempontok, amelyek a választópolgárokat idén júniusban szavazásra késztették, az emelkedő árak és a megélhetési költségek (42 százalék), valamint a gazdasági helyzet (41 százalék) voltak. A válaszadók harmada (34 százalék) a nemzetközi helyzetet említette, míg a demokrácia és a jogállamiság védelmét 32 százalék tartotta fontosnak. A nem szavazók is a megélhetési költségek (46 százalék) és a gazdasági helyzet (36 százalék) miatt fontolták meg a részvételt.

Magyarországon az emelkedő árak és a megélhetési költségek 53 százaléknál voltak döntő tényezők, míg 46 százalék a gazdasági helyzetet említette. A nemzetközi helyzetet a magyar válaszadók 36 százaléka tartotta fontosnak. Az egészségügyi és társadalmi jólét kérdése a negyedik helyen állt (35 százalék), míg a jogállamiság helyzete 32 százaléknak volt meghatározó.

Az EU támogatottsága továbbra is erős

Annak ellenére, hogy gazdasági nehézségekkel néz szembe Európa, az Európai Unió támogatottsága továbbra is magas szinten van. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az emberek optimisták az EU jövőjét illetően (65 százalék), és pozitív képük van róla (48 százalék); csupán 16 százalék nyilatkozott negatívan. Tízből hét európai polgár (70 százalék) szerint országa számára előnyös az uniós tagság, és ez az arány az elmúlt években stabil maradt.

Az EU-tagság előnyeit leginkább az országok közötti fokozott együttműködés (36 százalék), a béke és biztonság megerősítése (32 százalék), a gazdasági növekedés támogatása (28 százalék), valamint az új munkalehetőségek teremtése (24 százalék) indokolják.

Magyarországon 68 százalék látja pozitívan az EU jövőjét, és 47 százaléknak pozitív a képe az Unióról (14 százaléknak negatív). A magyar válaszadók 74 százaléka gondolja úgy, hogy az uniós tagság előnyös az ország számára, míg 21 százalék szerint hátrányos. A legfontosabb előnyök között a munkalehetőségek teremtését (40 százalék), a gazdasági fejlődést (34 százalék), az életszínvonal emelkedését (22 százalék), valamint az országok közötti együttműködést (20 százalék) említik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az európai parlamenti demokráciába vetett bizalom kiemelkedően magas

Az Európai Parlamentbe vetett bizalom is erősödött: az európai polgárok 42 százaléka pozitív véleményt alkotott az intézményről, ami az eddigi legmagasabb érték. Magyarországon ez az arány 44 százalék. Az emberek a legutóbbi európai parlamenti választásokon is kifejezték elkötelezettségüket az uniós demokrácia mellett: a részvételi arány 50,74 százalék volt, ami az elmúlt 30 év legmagasabb értéke, és közel azonos a 2019-es szinttel.

A felmérés szerint az uniós polgárok 56 százaléka úgy érzi, hogy számít a véleménye az EU-ban – ez 8 százalékpontos emelkedés az előző, februári felméréshez képest. Ugyanakkor a magyarok körében ez az arány jelentősen csökkent: míg februárban még 60 százalék gondolta úgy, hogy számít a véleménye, most már csak 44 százalék érzi ezt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?