Egyre gyorsabb, egyre kegyetlenebb hurrikánokra kell készülnünk: ez áll a háttérben

Egyre gyorsabb, egyre kegyetlenebb hurrikánokra kell készülnünk: ez áll a háttérben

2024. október 9. 16:31

A globális felmelegedés hatására egyre gyakoribbá válnak a gyorsan erősödő hurrikánok, amelyek komoly veszélyt jelentenek a partvidéki lakosságra. Az elmúlt időszakban több olyan vihar is kialakult, amely rövid idő alatt jelentősen megerősödött, mielőtt partot ért volna.

Az óceánok melegedése olyan körülményeket teremt, amelyek lehetővé teszik a hurrikánok gyors erősödését. Ez a jelenség akkor következik be, amikor egy hurrikán szélsebessége 24 órán belül legalább 35 mérföld/órával növekszik. A közelmúltban a Milton és a Helene hurrikánok szolgáltattak erre példát - írta a National Geographic.

A Helene hurrikán szeptember 26-án érte el Floridát, miután egy nap alatt 1-es kategóriájúból 4-es kategóriájúvá erősödött. A Milton hurrikán hasonló pályát fut be: a szombaton még csak trópusi viharként jegyzett jelenség mára már 5-ös kategóriájú hurrikánná vált, és várhatóan szerdán éri el Florida középső részét.

Az ilyen típusú gyors erősödések egyre gyakoribbá váltak az elmúlt években, és pusztító következményekkel járnak. Október 24-én az Otis trópusi vihar egy nap alatt 5-ös kategóriájú hurrikánná erősödött, mielőtt 165 mérföld/órás széllel lecsapott Acapulcóra. Szeptemberben a Lee hurrikán esetében a meteorológusok a valaha feljegyzett harmadik leggyorsabb erősödést figyelték meg: a vihar belsejében a szélsebesség több mint kétszeresére nőtt, és 80 mérföld/órás 1-es fokozatú viharból 165 mérföld/órás 5-ös fokozatú hurrikánná vált.

Egy tavaly a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a partoktól számított 240 mérföldes körzetben a gyorsan erősödő viharok ma már jóval gyakoribbak, mint 40 évvel ezelőtt. Ilyen volt például a 2022-es Ian hurrikán és a 2018-as Michael hurrikán is. Ez utóbbi egy nap alatt 2-es kategóriájúból 5-ös kategóriájúvá erősödött, mielőtt partot ért volna Floridában, több tucat emberéletet követelve és 25 milliárd dolláros kárt okozva.

A partvidéken élők számára különösen veszélyesek azok a hurrikánok, amelyek közvetlenül a partot érés előtt erősödnek meg gyorsan. Ilyenkor az eredetileg elrendelt evakuálások elégtelennek bizonyulhatnak, és emberek ezreit hagyhatják kiszolgáltatott helyzetben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyorsan erősödő hurrikánok kialakulásához számos tényező együttállása szükséges. Brian Tang, az Albany Egyetem légkörkutatója szerint "egyszerűen mindennek összhangban kell lennie". A meleg óceánvíz, a párás levegő és az alacsony függőleges szélnyírás mind hozzájárulnak a jelenséghez.

A tudósok most új módszereket fejlesztenek ki, amelyek segítségével pontosabban előre jelezhetik a gyors erősödést, és így időben figyelmeztethetik az embereket erre a növekvő veszélyre.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. október 9. 13:54
Győztest hirdettek a Hypewriter nemzetközi sorozatötlet-pályázat pitch-fórumán. A zsűri döntése alap...
Holdblog  |  2024. október 9. 08:20
A modern élet elengedhetetlen eszköze vagy figyelemgyilkos játékszer? Míg a zsebünkben hordott számí...
MNB Intézet  |  2024. október 8. 14:45
A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző ameri...
Kiszámoló  |  2024. október 7. 14:09
Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fiz...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 9. szerda
Dénes
41. hét
Október 9.
Postai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?