Cropped shot of an unrecognizable businesswoman using a calculator and a notebook while  working on her finances in her office

Óriási bajban a magyar biztosítók: szó szerint megtépázza őket ez a sok vihar

2024. október 1. 21:31

Számottevően csökkenő mértékben, de jó eséllyel jövőre is fennmarad a biztosítási szereplőket terhelő extraprofitadó. A stabilizálódó piaci környezetben végre az elmúlt éveknél kedvezőbb fejlődési pályára kerülhet a biztosítási szektor – többek között ez hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett esztergomi XX. Biztosításszakmai Konferencián.

Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa előadásában elmondta, hogy a piaci környezet stabilizálódása – az inflációs- és kamatkörnyezet normalizálódása, illetve a csaknem kétszámjegyű reálbérnövekedés – alapvetően javítja a biztosítási szektor 2025-ös üzleti kilátásait. A tervek szerint a biztosítókat terhelő extraprofitadó mértéke jövőre feleződhet, ami önmagában 50 milliárd forintos profitnövekedést jelenthet. Mindez különösen az életbiztosítási ágat érinti kedvezően, miközben a közvetítői jutalékalapra is kedvező hatással lesz majd.

Az elmúlt öt év piaci teljesítménye különösen az életbiztosítási területen elmaradt a lehetőségektől. A nem-élet ágban az új szerzések értéke még nem érte el a 2019-es szintet, de ezen belül az alkuszok teljesítménye kiemelkedő volt: a nem-élet díjbevételek 63 százaléka már az alkuszi csatornán keresztül realizálódik. Az alkuszok átlagos eredménye 2019 óta 141 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan a közvetítői létszám több mint 13 százalékkal csökkent, ami fajlagosan tovább növeli a jövedelmezőséget.

A lakásbiztosítási kampány kapcsán a miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy számos célkitűzés a várakozások felett teljesült: a szerződésállomány 20 százaléka mozdult meg, egyértelműen javult a szerződések ár/érték aránya, az egy négyzetméterre jutó biztosítási összeg növekedése révén csökkent az alulbiztosítottság mértéke. Az idei tapasztalatok a szabályozás finomhangolása követi, melynek keretében például a kampányban kötött szerződések fordulónapját 2025-ben egységesen április 30-ban határozzák majd meg.

Dr. Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője előadásában elmondta, hogy a biztosítási szektor az elmúlt évek piaci problémái ellenére továbbra is nyereséges, tőkefeltöltöttsége hosszú távon is biztonságos működést tesz lehetővé. A lakásbiztosítási kampányról szólva kiemelte, hogy már az első alkalom is komoly eredményekkel járt, a kampány egyben komoly lehetőség az alkuszok számára is. A lakásbiztosítások mellett jelentős további értékesítési lehetőségek vannak a nyugdíj-, illetve az egészségbiztosítások területén is.

Holló Bence, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) alelnöke azt emelte ki, hogy noha a biztosítási szektor díjbevétele stabilan nő – 2023-ban 1577 milliárd forintot ért el -, az előző évhez képest tapasztalt 7,5 százalékos növekedés azt jelenti, hogy reálértékben visszaesés történt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Komoly kihívást jelent a ritka káresemények sűrűsödése (kitolódó viharszezon, mezőgazdasági károk megugrása), ám a szektor számára a legnagyobb terhet az extraprofitadó (EPA) jelenti, ami 2023-ra gyakorlatilag negyedére vágta vissza a biztosítási szektor nyereséget.

Ez az adóteher torzítja a piac szerkezetét is, mivel gyakorlatilag eltüntette az egyszeri díjas életbiztosításokat, ellehetetleníti a casco üzleti modelljét, és számos további területen is kiárazza az árérzékeny ügyfeleket. Ezért a MABISZ 2025-re az EPA teljes kivezetését javasolja. Egyben mindaddig szeretné kitolni az MNB etikus 2.0 koncepciójának bevezetését, ameddig az extraprofitadó teljes megszüntetése nem történik meg.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. október 1. 19:19
Végre nem eladtam, hanem vásároltam. Ráadásul pont a tulajdonosi megfeleltetés napján, így még az is...
MNB Intézet  |  2024. október 1. 15:36
A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez...
MEDIA1  |  2024. október 1. 15:22
Érkezik annak a reality-nek a folytatása, ami dúsgazdag fiatalok életébe enged betekintést.
Kiszámoló  |  2024. október 1. 14:00
Október elseje van, elindult a pénzváltásra kivetett adóemelés is. Mostantól minden készpénzváltásra...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 2. szerda
Petra
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?