23 °C Budapest
Videón, ahogy végigsöpör az USA-n a Milton hurrikán: milliók maradtak áram és benzin nélkül

Videón, ahogy végigsöpör az USA-n a Milton hurrikán: milliók maradtak áram és benzin nélkül

2024. október 10. 09:00

A Milton hurrikán pusztító erővel csapott le Floridára, súlyosbítva a Helene által okozott károkat. A 3-as kategóriájú vihar szerdán érte el a partvidéket, több mint 160 km/h-s széllökésekkel és tornádókkal sújtva a térséget. Bár Tampa megmenekült a közvetlen csapástól, a környező területeken súlyos károk keletkeztek - írta az AP News.

A hurrikán Sarasota közelében, Siesta Key-nél érte el a partot, mintegy 112 kilométerre délre Tampától. A vihar okozta helyzet Tampa környékén továbbra is súlyos, St. Petersburgban több mint 41 centiméternyi eső esett, ami miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat villámárvizekre figyelmeztetett. A Tampa Bay Rays otthona, a Tropicana Field St. Petersburgban jelentős károkat szenvedett. A televíziós felvételek szerint a kupolás épület tetejét alkotó szövetség darabokra szakadt, bár a stadion belsejében keletkezett esetleges károk mértéke egyelőre nem ismert.

Az adatok szerint több mint 2 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül Floridában. A legsúlyosabb áramkimaradások Hardee megyében, valamint a szomszédos Sarasota és Manatee megyékben voltak tapasztalhatók.

A hurrikán érkezése előtt tornádók csaptak le az államban. A Florida atlanti-óceáni partvidékén található Spanish Lakes Country Clubot különösen súlyosan érintette a természeti csapás. Keith Pearson, St. Lucie megye szeriffje a WPBF Newsnak nyilatkozva megerősítette, hogy halálos áldozatok is vannak, bár pontos számot nem közölt. Kevin Guthrie, a floridai katasztrófavédelmi hivatal igazgatója elmondta, hogy körülbelül 125 ház félmisült meg, mielőtt a hurrikán partot ért volna. Sok közülük mobilház volt az idősek számára fenntartott közösségekben.

A Milton hurrikán a partot érés után mintegy 90 perccel 2-es kategóriájúvá gyengült. Szerda késő estére a maximális fenntartható szélsebesség körülbelül 165 km/h-ra csökkent. Florida öböl- és atlanti partvidékének egyes részein továbbra is érvényben maradt a viharhullámokra vonatkozó figyelmeztetés. A heves esőzések várhatóan áradásokat okoznak a szárazföldön, folyók és tavak mentén, miközben a Milton áthalad a Floridai-félszigeten. Csütörtökön várhatóan eléri az Atlanti-óceánt, útközben érintve a sűrűn lakott Orlando térségét is

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hatóságok 15 floridai megyében, ahol összesen mintegy 7,2 millió ember él, kötelező evakuálást rendeltek el. A tisztviselők figyelmeztettek, hogy az otthon maradottaknak maguknak kell gondoskodniuk magukról, mert az elsősegélynyújtóktól nem várható, hogy életüket kockáztatva mentési kísérleteket tegyenek a vihar tetőfokán.

A GasBuddy adatai szerint Tampa és St. Petersburg benzinkútjainak több mint 60%-ánál nem volt benzin szerda délután. DeSantis szerint az állami általános ellátottsága rendben volt, és az autópálya-rendőrség emberei tartálykocsikat kísértek, hogy pótolják az ellátást.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?