24 °C Budapest
WASHINGTON, UNITED STATES - JANUARY 01:  The stars and stripes flag flying at the Capitol Building, Washington, USA.

Máris borul minden az amerikai választáson: eldőlni látszik a Harris-Trump csata?

2024. szeptember 18. 10:12

Kamala Harris számára kedvező eredményeket mutatott egy friss felmérés Iowa államban, amelyet a Selzer & Co. végzett el. A közvélemény-kutatás szoros versenyt jelez egy olyan államban, ahol Trump korábban kényelmesen nyert. Ez az eredmény Harris számára Wisconsinban is jó előjel lehet, ahol szintén szoros csatára számítanak a 2024-es választásokon.

Egyik legjobb amerikai közvélemény-kutató nemrég kiadta legfrissebb felmérését, és ez jó hír Kamala Harris számára. A Des Moines Register/Mediacom Iowa felmérése, amelyet a Selzer & Co. készített, 47%-on találta Donald Trumpot, míg az alelnököt 43%-on – ami a hibahatáron belül van – egy olyan államban, amelyet Trump kényelmesen nyert meg kétszer is. (A felmérést múlt héten készítették, még Trump elleni látszólagos merényletkísérlet előtt.) - írja a CNN.

Bár valószínűtlen, hogy ez az állam döntő szerepet játszana novemberben, az a tény, hogy a Selzer szoros versenyt mért egy olyan államban, ahol Trump dominált, jó előjel lehet Harris számára, mind a közvélemény-kutatás pontossága, mind a szomszédos Wisconsinban való esélyei szempontjából.

Ami a Selzer felmérését olyan fontossá teszi, az az, hogy pontos volt egy olyan korszakban, amikor más közvélemény-kutatók küzdöttek. Négy évvel ezelőtt Trumpot 7 százalékpontos előnnyel mutatta Iowában, napokkal a választás előtt, amikor más felmérések sokkal jobb pozícióban mutatták Joe Biden demokratát.

A demokratáknak volt okuk aggódni. Akkor Trump nemcsak 8 százalékponttal nyerte meg Iowát, hanem sokkal jobban teljesített a közvélemény-kutatásoknál Wisconsinban is – majdnem megnyerte az államot, ahol a választások előtti felmérések szerint magasan elmaradt Bidentől. Trump jelentősen jobban szerepelt sok más csatatérállamban is.

Hasonló forgatókönyv játszódott le 2016-ban is. A Selzer utolsó felmérése szerint Trump 7 százalékpontos előnnyel vezetett Iowában. Végül 9 százalékponttal nyerte meg az államot és a választást Hillary Clinton ellen, jobban teljesítve, mint amit a legtöbb csatatérállam-felmérés jósolt.

Az eredmény akkor is értelmes, ha megnézzük a szomszédos Wisconsinból származó számokat, amelyek hasonló demográfiai adatokkal rendelkeznek. Wisconsin egyike annak a hét csatatérállamnak, ahol a közvélemény-kutatások továbbra is szorosak. Harris azonban legjobb közvélemény-kutatási eredményeit ebből az állmból kapta. A Marquette Egyetem Jogi Karának legfrissebb felmérése szerint Harris 52%-on áll Trump 48%-ával szemben a valószínű szavazók körében. A Marquette, a CBS News/YouGov és a CNN/SSRS legutóbbi felméréseinek átlagai szerint Harris 4 százalékpontos előnnyel vezet itt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez az előny nem jelentős, és Trump könnyen ledolgozhatja, de kiemelkedik a többi kulcsfontosságú csatatérállam közül. Harris és Trump általában közelebb vannak egymáshoz a többi hat csatatérállamban (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Észak-Karolina és Pennsylvania).

Ráadásul Harris 4 pontos előnye jobb, mint Biden győzelmi marginja Wisconsinban 2020-ban – ami 0,6 pont volt. Az eredmény messze elmaradt attól az előnytől, amelyet a választások előtti állami közvélemény-kutatásokban mutatott. Négy évvel korábban Clinton esélyeit is túlbecsülték, olyan mértékben, hogy ő lett az első demokrata, aki 1984 óta elvesztette Wisconsint.

Az a tény, hogy a Selzer felmérése hasonló elmozdulást mutat Harris javára Iowában, azt sugallja számomra, hogy a wisconsini felmérések valamit jól érzékelnek. Harris wisconsini győzelme azonban semmiképpen sem garantálná a győzelmét. Még ha meg is kapná az állam 10 elektori szavazatát (a már mellette lévő államokkal együtt), legalább két másik csatatérállamban is győznie kellene.

Wisconsin megnyerése azonban javítaná Harris győzelmi esélyeit. Ahelyett, hogy nagyjából 50/50 lenne az állás, a legtöbb modell 75%-os esélyt adna neki a győzelemre, ha megnyerné Wisconsint. Ez nagy elmozdulás Harris irányába. Ennek ellenére a 75%-os győzelmi esély nem garantál semmit. Trump győzelmi esélye nagyjából megegyezne azzal az eséllyel, hogy egy érme két egymást követő feldobáskor fej lesz, nem írás.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?