11 °C Budapest
Egy fiatal nő bolti lopás (lopás) egy kisboltban.

Komoly hadüzenet a bolti szarkáknak: sokkal súlyosabb büntetést kaphat, aki elemel valamit

2024. augusztus 27. 15:15

A bolti lopások száma rekordmagasságot ért el Angliában és Walesben, miközben a kiszabott büntetések drasztikusan csökkentek az elmúlt évtizedben. Yvette Cooper belügyminiszter határozott lépéseket ígér a probléma kezelésére - tudósított a Grocery Gazette.

A The Times elemzése szerint a 2024 márciusáig tartó évben mindössze 431 bolti tolvaj jutott el bírósági vádemelésig, ami 98%-os csökkenést jelent a tíz évvel ezelőtti 19 419-hez képest. A figyelmeztetések száma 87%-kal, az elítélések száma pedig több mint felével esett vissza ugyanebben az időszakban.

Ezzel párhuzamosan az ottani statisztikai hivatal adatai alapján a rendőrség által regisztrált bolti lopások száma 20 éves csúcsot ért el: a 2024 márciusáig tartó időszakban 443 995 ilyen bűncselekményt jelentettek, ami 30%-os növekedés az előző évhez képest.

Cooper a The Times-nak nyilatkozva kijelentette: "Nem tudjuk egyik napról a másikra megszüntetni ezt a problémát. De véget vethetünk a probléma szégyenletes elhanyagolásának, amely lehetővé tette, hogy a bolti lopások száma járványként terjedjen társadalmunkban."

A belügyminiszter új intézkedéseket ígért, köztük a visszaeső elkövetők súlyosabb büntetések kapjanak, valamint a bolti dolgozók elleni támadások külön bűncselekményi kategóriába kerüljenek. Emellett tervezi eltörölni azt a 10 éve bevezetett szabályt, amely szerint a 200 font alatti értékű lopások nem számítanak súlyos bűncselekménynek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?