14 °C Budapest
vonalkódolvasó a pénztárnál önkiszolgáláshoz

"Banántrükkel" fosztják ki ravasz vásárolók a boltokat: a csel az önkiszolgáló kasszáknál működik

2024. augusztus 24. 10:01

Az önkiszolgáló pénztárgépek használata során elkövetett lopások mértékét vizsgálta egy friss kutatás. Nagy Britanniában. A felmérése szerint minden nyolcadik felnőtt (13%) vallotta be, hogy olcsóbb árucikket választott az önkiszolgáló pénztárgépen, mint amit valójában vásárolt - számolt be a Telegraph. És te mit gondolsz a hazai önkiszolgáló kasszákról? Mond el a véleményed a cikk végén található Pénzcentrum kutatásban!

Egy friss brit felmérés szerint minden nyolcadik felnőtt, a megkérdezettek 13 százaléka vallotta be, hogy olcsóbb árucikket választott az önkiszolgáló pénztárgépen, mint amit valójában vásárolt. Ezzel spórolva úgy, hogy közben megkárosította az üzletet.

Az iparágban ezt a jelenséget "banántrükknek" nevezik. Az elnevezés arra a tevékenységre utal, amikor drágább termékeket olcsó gyümölcsként vagy zöldségként rögzítenek a vásárlók az önkiszolgáló kasszáknál. A reprezentatív felmérés eredményeit a teljes brit felnőtt lakosságra vetítve ez azt jelentené, hogy hatmillió ember élt már vissza az önkiszolgáló pénztárgépekkel, azaz lopott.

A kutatás időzítése nem véletlen, ugyanis egybeesik a bolti lopások rekordszámú növekedésével Nagy-Britanniában. A márciusig tartó időszakban 443 995 ilyen bűncselekményt regisztráltak az országban, ami 30%-os emelkedést jelent az előző időszakhoz képest. Ez pedig azt jelenti, hogy óránként 50 ilyen jellegű bűncselekmény történik.

A kutatásában egyébként a megkérdezettek 8%-a ismerte el, hogy 10 font értékig vett már el valamit fizetés nélkül egy üzletből, míg 13%-uk 1 font alatti értékben tett így. Megdöbbentő, hogy a válaszadók 26%-a nem tartaná jogi értelemben szabálysértésnek a 10 font alatti értékű áruk eltulajdonítását, míg 47%-uk ugyanígy vélekedik az 1 font alatti lopásokról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Hannah Shrimpton, az Ipsos szakértője szerint azonban a britek többsége ettől függetlenül még mindig elítéli a szándékos lopást, függetlenül annak értékétől. "Míg a britek negyede elismeri, hogy akaratlanul nem fizetett egy árucikkért, és egyharmaduk ezt elfogadhatónak tartja, addig a túlnyomó többség szerint a szándékos lopás elfogadhatatlan, még a kis értékű tárgyak esetében is" - nyilatkozta.

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?