16 °C Budapest
50 eurós bankjegy egy halom 20000 forintos Ft Ft-os bankjegy hátterében. Valuta elértéktelenedés illusztráció

Jöhet az újabb sarc? Minden pénzváltás brutálisan megdrágulhat Magyarországon

2024. szeptember 10. 09:50

Emelkedett a valutaváltás tranzakciós illetéke, ha pedig októbertől bevezetik az új, kiegészítő illetéket is, akkor a pénzváltókat dupla sarccal sújthatja az állam - írja a 24.hu.

A valutaváltás tranzakciós illetékének emelkedése, valamint az esetleges új, kiegészítő illeték bevezetése októbertől jelentős terhet róhat a pénzváltókra. Ez a változás nem csupán a magyar állampolgárok külföldi utazásait teheti költségesebbé, de komoly kockázatot jelent a hazai vállalatok devizatranzakcióira is. A megnövekedett adóteher miatt fennáll a veszélye annak, hogy az érintett cégek külföldre helyezik át pénzügyi műveleteiket, ami Magyarország számára a devizás ügyletekhez kapcsolódó forintforgalom feletti ellenőrzés csökkenését eredményezheti.

A kormányzat augusztus 1-jétől a "védelmi hozzájárulás" keretében megemelte a fizikai valutaváltásra vonatkozó tranzakciós illetéket. Az eddigi 0,3 százalékos kötelezettség helyett immár 0,45 százalékos illetéket kell fizetni a pénzváltási ügyletek után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy belvárosi pénzváltónak minden egyes tranzakció után arányosan be kell fizetnie ezt az összeget az államkasszába.

Fontos megjegyezni, hogy a kormány ideiglenesen megtiltotta a szolgáltatóknak, hogy az illetékemelésből származó többletköltségeket a lakossági ügyfelekre hárítsák. Ez a tilalom azonban csak december 31-ig érvényes.

A bankok és a pénzváltók helyzete eltérő a megnövekedett költségek kezelése szempontjából. Míg a bankok szélesebb tevékenységi körük miatt képesek lehetnek a költségek más területeken történő érvényesítésére, például a számlacsomagok átárazásával vagy a kamatmarzsok módosításával, addig a pénzváltók számára ez nehezebb feladat. A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete (MPOE) szakértői a portálnak nyilatkozva kiemelték:

Amennyiben a megemelt tranzakciós illetéket nem lehet áthárítaniuk, akkor mindenképp csökken az eredménytermelő képességük, és a plusz teher miatt kevesebb jut bér- és szolgáltatásfejlesztésre, de más jellegű, például informatikai beruházásra is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A hazai pénzügyi szolgáltatók fő aggálya, hogy a szabályozás piactorzító módon hátrányos helyzetbe hozza őket a külföldi fintech-vállalatokkal, például a Revoluttal és a Wise-zal szemben. Bár a kormány 2022 júliusától a határon átnyúló szolgáltatásokra is kivetette a pénzügyi tranzakciós illetéket, a külföldi cégek ellenőrzése és adóbevallásaik vizsgálata nehézségekbe ütközik.

Az MPOE szakértői rámutattak: "Elvileg ezek a vállalatok annyi adót vallanak be, amennyit jónak látnak, a magyar adóhatóságnak korlátozott az eszköztára arra, hogy akár egy litván vagy brit cégtől adatokat kérjen be." Ez a helyzet tovább mélyítheti a hazai és külföldi szolgáltatók közötti versenyhátrányt, ami már eddig is érzékelhető volt a piacon.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?