19 °C Budapest
Nagyot nézhetnek a vásárlók a magyar boltok kasszáinál: alapzöldség árát emelték drasztikusan

Nagyot nézhetnek a vásárlók a magyar boltok kasszáinál: alapzöldség árát emelték drasztikusan

2024. szeptember 10. 16:02

Miközben általánosságban éves, és havi alapon is elég fékezett inflációról lehet beszámolni Magyarországon, addig azért bőven akadtak olyan termékek, amik azért jócskán megdrágultak. Éves alapon az uborka ára 35, a liszt ára 30 százalékkal, a 2,8-as UHT tejé pedig 29 százalékkal került többe. A csúcsdráguló uborka ráadásul idén július-augusztus között kezdte meg az elszállást, egyetlen hónap alatt 14 százalékkal kerül többe a boltokban, miközben a vaj 9,5, a narancs 8, a citrom pedig 5 százalékkal lett drágább egyetlen hónap leforgása alatt.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4%-kal haladták meg a fogyasztói árak. Ugyanakkor egy hónap leforgása alatt júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak. De vajon az emberek ugyanezt érzik akkor is, amikor bevásárláskor fizetnek a kasszánál? Az igazság az, hogy nem minden esetben.

Ezúttal, ahogy minden hónapban a KSH 180 elemet tartalmazó listája alapján fogjuk megnézni, hogy mely termékek/szolgáltatások drágultak leginkább egy év, illetve egyetlen hónap leforgása alatt. Elöljáróban annyit azért elárulunk, hogy már havi szinten is bőven lehet találni olyan élelmiszereket, amiknek nem hogy nem változott az áruk, de 10 (!) százalékkal még emelkedett is. Úgyhogy lássuk részleteiben a magyarokat régóta sanyargó inflációt.

Egy év = nagy drágulások

Ahogy a bevezetőben írtuk, bár az éves drágulás átlagos mértéke a 3,5 százalékot sem érte el, azért volt olyan élelmiszer, ami ezen az időintervallumon ennek gyakorlatilag pont a 10-szeres emelkedését produkálta. A csúcsdráguló uborka kilós átlagára ugyanis 689 forintról 929 forintra emelkedett, ami 34,8 százalékos drágulás. 30 százalék felett emelkedett a liszt, és 29 százalékkal a 2,8 százalékos UHT tej ára. Ezzel ez a három élelmiszertermék lett a csúcsdrágulás dobogósa. Hiába tehát, hogy összességében az élelmiszerek ára átlagosan 2,4 százalékkal nőtt egy év alatt, a bevásárláskor fizető magyarok teljesen alaptermékeken ennek a sokszorosát érzik.

A dobogós termékeken kívül befért azért a top ötbe a vonaljegy és a női pulóver is. De a moziba járás, a 200-250 grammos őrölt kávé, a Magyar Nők lapja és a paradicsom is igen megdrágult. Ezek mindegyike legalább 14, de több szereplő több mint 20 százalékkal. Az éremnek persze ott a másik oldala is, hiszen valahogy ki kellett jönnie a valamennyire kedvező élelmiszerár-inflációnak. Így például a vöröshagyma kilója majd 27 százalékot mérséklődött, 591 forintról 434 forintra. De nagyot esett a rétesliszt, a 4 tojásos spagetti, a kései burgonya, és a sárgarépa ára is, ezek mind 15 százalékkal olcsóbb most, mint egy éve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Még hogy egy hónap alatt nem történt semmi?

A lényegébeni árváltozásmentes hónaphoz képest azért az emberek pénztárcája másról beszélne. Igaz, általános az árak gyakorlatilag változatlanok maradtak, de például az uborka ára 2024 július-augusztus között 13,6 százalékkal nőtt. Tehát ami júliusban átlagosan 818 forint volt, az augusztusban már 929 forint. De ugyanígy a legalább 80% zsírtartalmú faj ára is 9,5 százalékkal volt magasabb a nyár végén, mint egy hónappal korábban. Utóbbi átlagos ára így már újra a 600 forintot nyaldosta, semmint az 500-at.

Sokatmondó adat, hogy a top2 dráguló élelmiszert további 3 követi a listán, így a narancs 8, a citrom 5, míg a 2,8-as UHT tej 4,3 százalékkal lett drágább egyetlen hónap leforgása alatt. De kerekítve legalább három százalékkal drágult a 4 csillagos szállodai ellátás, a hátizsákok, az őrölt kávé, a panzió és a 12 százalékos tejföl ára is. Ezzel szemben persze van minek örülni is, a dinnyeszezon végén rendesen földbe állt a görögdinnye ára, 25 százalékos esett a vizsgált időszakban, 462 forintról 348-ra. De öt százalék feletti mértékben csökkent a körte, a sárgarépa, a zöldpaprika, és a vöröshagyma ára is.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?