19 °C Budapest
Color Photograph of Farm Fresh Eggs in Stacked Crates

Kiderült az ezeréves tojástitok: sokan eddig rosszul csinálták, így áll el jó sokáig az élelmiszer

2024. szeptember 10. 19:03

A Nébih Maradék nélkül programjának frissített lejárati útmutatója új termékkategóriákkal, például tojással bővült. A táblázat szerint a tojás 2 hétig tárolható mosatlanul és hűtőben, de a lejárt tojást minden esetben ellenőrizni kell felhasználás előtt. A boltban vásárolt és a házi tojások eltarthatósága eltérő lehet, ezért a megfelelő tárolási és ellenőrzési módszerek kulcsfontosságúak a frissesség megőrzéséhez.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának méltán népszerű lejárati útmutatója. A gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. A frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal egészült ki/gazdagodott.

Részletesen utána jártunk, hogy mit érdemes tudni a vásárolt tojás eltarthatóságáról és arról, hogy hogyan érdemes tárolni a terméket, hogy meghosszabbítsuk a lejárati idejét. Több tényezőtől függ, például attól, hogy milyen friss volt a vásárláskor, és természetesen attól is, hogy a tojás házi vagy boltban vásárolt.

Meddig jó a tojás? 

A Nébih hivatalos táblázata szerint a tojás 2 hétig áll el, abban az esetben, ha mosatlanul, hűtőszekrényben tároljuk. Továbbá hangsúlyozzák, hogy 

a lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni

- áll a hivatalos iratban. Ehhez persze hozzátartozik több tényező is, amit érdemes figyelembe venni a megvásárolt fehérjeforrás esetén. Például a bolti tojások általában hosszabb ideig elállnak, mivel hűtött környezetben tárolják őket, és gyakran olyan eljárásokon mennek keresztül, amelyek segítenek meghosszabbítani a frissességüket. A bolti tojás a vásárlástól számítva általában 3-5 hétig eláll, ha megfelelően tároljuk, azaz hűtőben, 4-7°C között.

Ezzel szemben a frissen gyűjtött házi tojások eltarthatósága kissé eltérhet. Mivel nem mennek át ipari tisztításon, gyakran rendelkeznek egy természetes védőréteggel (kutikulával), ami segít megőrizni a frissességüket. Ha nem mossuk meg a tojást, szobahőmérsékleten akár 1-2 hétig is eltarthat, hűtőben tárolva pedig 3-4 hétig is friss marad.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojás tárolásának módja nagyban befolyásolja annak eltarthatóságát. Két igazán fontos kritérium van, ami a Nébih táblájából is egyértelműen kiderül. Egyrészt, hogy a tojásokat minden esetben érdemes hűtőben tárolni és nem szabad feleslegesen, jóval a fogyasztás előtt megmosni. 

Továbbá hasznos tanács, hogy a tojást mindig a hűtő legbelső részében tároljuk, ne az ajtóban, mert ott a hőmérséklet-ingadozás gyakoribb. A tojásokat dobozukkal együtt helyezzük be a hűtőbe, mivel ez is védi őket az esetleges fizikai tényezőktől. Ezen felül kevesen tudják, hogy a tojásokat hegyükkel lefelé érdemes tárolni, így a sárgája középen marad, és tovább friss marad.

Hogyan állapítható meg, hogy a tojás még jó-e?

Az eltarthatósági idő csak egy útmutató, ezért fontos, hogy használjuk az érzékszerveinket is a tojás frissességének ellenőrzéséhez, ehhez pedig pár egyszerű trükk például a

  • Vízteszt: töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, és helyezzük bele a tojást. Ha a tojás lesüllyed és vízszintesen marad, friss. Ha ferdén áll vagy felmerül, akkor már nem friss, de még fogyasztható. Ha teljesen lebeg a víz tetején, az a tojás már nem biztonságos fogyasztásra.
  • Szemrevételezés: a tojáshéj repedése, szokatlan foltok vagy szagok szintén arra utalhatnak, hogy a tojás romlott.
  • Szagteszt: a szag az egyik legegyértelműbb jelzője annak, hogy a tojás romlott. Ha felütés után bármilyen kellemetlen szagot érzünk, inkább ne fogyasszuk el.

Van, hogy előfordul, hogy eleve figyelmen kívül hagyjuk a szavatossági időt, amikor vásárolunk, erre igyekezzünk figyelni, hogy ne maradjon el és mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. Amikor hazavisszük, érdemes a víztesztet elvégezni a teljes csomagra. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan helyen helyen vásároljuk tojást, ahol hűtve tárolják őket, mivel ez növeli az eltarthatóságukat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?