13 °C Budapest
woman hand hold shopping cart with Abstract blur supermarket aisle background

Most érkezett! Elmeszelték Magyarországot, jogsértő volt az élelmiszer árstop

2024. szeptember 12. 10:27

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága az élelmiszer árstopot. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt. 

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - írja a testület döntése alapján a hvg.hu.

Az ítélet a Spar indítványa alapján született, a kereskedelmi lánc a magyar bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, amelyet a hatóságok azért róttak ki rá 2023 májusában, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. A magyar bíróság fordult az Európai Bírósághoz.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt.

Az a kötelezettség, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket hatósági áron és meghatározott mennyiségben kell árusítani, akadályozza a kereskedőket abban, hogy szabadon, gazdasági megfontolások alapján határozzák meg eladási áraikat és az általuk forgalmazni kívánt mennyiségeket.

Ezt követően a Bíróság azt vizsgálja, hogy Magyarország érvei – miszerint a korlátozás az infláció elleni küzdelem és a hátrányos helyzetű fogyasztók megfizethető árú alapvető élelmiszerekkel való ellátásának biztosítása érdekében szükséges – indokoltak-e. A Bíróság megállapítja, hogy még ha feltételezzük is, hogy a kormányrendelet alkalmas ezeknek a céloknak a megvalósítására, az abban foglalt intézkedések nem arányosak. A kereskedők szabad piacra jutásának korlátozása, valamint a hatósági árak és a kereskedőkkel szembeni mennyiségi előírások által az ellátási láncban okozott zavarok meghaladják a rendelet által elérni kívánt célok szükséges mértékét. Ennek alapján a bíróság kimondta, hogy a rendelet és az abban foglalt szankciók ellentétesek az uniós joggal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lap emlékeztet: a kormány 2022 elején vezette be az árstopot több alapvető élelmiszerre, amely szerint a termékeket csak a 2021 októberi áron lehetett árusítani. Az intézkedést eredetileg három hónapra tervezték, de a közben elszabadult infláció miatt végül másfél évig maradt érvényben, ami jelentős zavarokat okozott a kiskereskedelemben. Az árstoppal érintett termékek ára ugyanis lényegesen alacsonyabb volt a hasonló piaci élelmiszerek áránál, ami jelentős keresletet generált, így gyakran hiányt okozott az üzletek polcain. Ennek következtében 2023 elején a kormány arra kötelezte a kereskedőket, hogy kétszeres készletet tartsanak, amit a kiskereskedelmi láncok vitattak.

Az árstopot végül 2023 júliusában szüntette meg a kormány, azonban továbbra sem engedte meg, hogy az érintett termékeket az aktuális beszerzési árnál magasabb áron értékesítsék. Ez a szabályozás idén júliusban vesztette el hatályát, így az árstop most szűnt meg teljesen.

Frissítés; A Spar Magyarország álláspontja

„Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?