27 °C Budapest
Brutál áremelés a balatoni strandokon: van, ahol 50 százalékot emelkedett a belépő

Brutál áremelés a balatoni strandokon: van, ahol 50 százalékot emelkedett a belépő

2024. június 16. 06:59

Megkezdődött hivatalosan is a balatoni strandszezon, megkerestük a tóparti önkormányzatokat, strandfenntartókat, hogy megtudjuk, milyen fejlesztéseket végeztek el a szezon előtt, illetve milyen mértékű áremelést hajtottak végre. 

Június 15-én hivatalosan is megkezdődött a balatoni strandszezon, több cikkben is foglalkoztunk a témával. Írtunk a szállások, a büfék árairól, az utazás költségeiről, sőt, össze is hasonlítottuk, vajon olcsóbb-e egy hét a magyar tenger partján a családoknak, mint Horvátországban, vagy éppen Olaszországban. Most a strandbelépők árait vesszük górcső alá

Kerestük az összes balatoni önkormányzatot, strandfenntartót, hogy megtudjuk, milyen fejlesztéseket végeztek el a szezon előtt, illetve milyen mértékű áremelést hajtottak végre. Körképünkből kiderül, hogy sok helyen emelkedtek az árak, van olyan település, ahol csak pár száz forintot, de van olyan, ahol 50 százalékot emeltek a belépőn.

Balatonvilágos

Az alábbi tájékoztatást kaptuk Balatonvilágos Község területén működő Önkormányzati strandokra vonatkozóan Takács Károly Béla polgármester megbízásából az árakra vonatkozóan:

Balatonvilágos, Zrínyi út 28-30 szám alatti, 1251 hrsz. – Községi Fizetős Strand:
Napi jegyek:          

  • Felnőtt: 1.200.- Ft/fő
  • Nyugdíjas, , Diák (diákigazolvány felmutatásával!) : 1.000 .- Ft/fő
  • 3-6 év közötti gyermek: 800.- Ft/fő
  • 2 felnőtt + 2 gyermek  (14 év alatti): 3.500.- Ft

Délután 17:00-tól minden jegy féláron megvásárolható, de lakcímkártyával és fényképes igazolvánnyal igazolt helyi lakosok részére a strand használata térítés mentes. A strandon az idei szezon kezdete előtt is több újítás történt. Tavalyi táblázatunkból tudjuk, hogy 2023-ban a felnőtt belépő 800 forint volt, 50 százalékot emelkedett az ár.

A Községi Szabad Strand térítésmentesen látogatható továbbra is. 

Balatonfüred

A balatonfüredi Esterházy és a Kisfaludy Strandot a Probio Zrt. üzemelteti. Megkeresésünkre az alábbi választ küldték:

A strandok az elmúlt években a legmagasabb strandminősítést kapták a Balatoni Szövetség „Kék Hullám Zászló” megmérettetésén. Az egyszeri felnőtt belépő áraink a következőképpen alakulnak az idei szezonban: Esterházy Strand egyszeri felnőtt belépő: 2250 Ft; Kisfaludy Strand egyszeri felnőtt belépő: 1900 Ft

2023-ban az Esterházy Strandra 2100 forint volt a belépő, 150 forintot emeltek, 7 százalékot, A Kisfaludy Strandon 200 forintot emeltek, 11 százalékot.

Fejlesztések tekintetében az Esterházy Strandon egy új, magasabb színvonalú multifunkcionális kabinépület kialakítását végzik épp. Az épületben többek között vizesblokkok, baba-mama szoba, vízimentők számára raktárhelyiség, és strandüzemeltetési háttérhelyiségek kerülnek kialakításra. Az emeleten értékmegőrzők és kabinok fognak a vendégek rendelkezésére állni. A Kisfaludy Strandon pergola átépítést, majd ennek a fedését és külső öltöző felújítást hajtották végre. Ezen felül megújult a nyugati bejárat előtti sétányrész. Mindkét strandunkon fejlesztették az ápolt zöldterületek öntözéstechnikáját, a gyepfelületek fenntartásához környezetbarát robotfűnyírókat telepítettek, felújították a játszótereiket is az idei szezonra. 

Alsóörs

Alsóörsön  felnőtt napi belépő 2000 forintról 2100 forintra emelkedett (5 %), de óa gyermek és nyugdíjas belépő ára nem változott - tájékoztatta lapunkat Hebling Zsolt, polgármester. Hozzátette, 

Tavaszra egy komplex – gyalogos, kerékpáros, horgász turisztikai fejlesztési csomag valósult meg TOP vármegyei uniós forrásból. A Séd patak partján sétány, erdei kerékpáros ösvény került kialakításra, felújítottuk a horgászhelyeket, csónakokat szereztünk be és létrehoztunk horgász bemutatóhelyet

Szántód

Szántódon önkormányzat által üzemeltetett szabadstrandokat találnak a vendégek, valamint  a parkolás is ingyenes településen. Két szabadstrandunk van, de több utcavégen is biztonságos  bejáró stéggel  biztosítják a vízbe jutás lehetőségét. A Rigó utcai szabadstrand gondozott zárt terület, díszköves sétány és karban tartott pázsit várja a fürdőzőket. A parton napvitorlával fedett  két nagy méretű napozóstég is rendelkezésre áll, újdonság  a praktikus családi öltöző.

A Juhász Gyula utcai szabadstrandon lidós partszakasz várja a vendégeket, itt is rendelkezésre áll családi öltöző, gyermekek részére napvitorlával fedett játszótér. A mozogni vágyókat, mindkét strandon, kültéri fitnesz eszközök várják.

Szántód

Szántódon a strandbelépőket nem emelték a 2024-es évben:

  • a felnőttek 1500 forint
  • 3 és 18 év közötti gyermekek 500 forintért tudnak belépni 9 és 19 óra között.

Egyéb kedvezmény nincs, de a helyi lakosok számára ingyenes a strand, a nyaralótulajdonosok kedvezményes bérletet tudnak váltani.

A strandon a téli időszakban visszaszorították a fürdőfelületre benőtt nádast, így visszaállították az eredeti állapotot. Emellett újraépítik a kabinsort, több férőhelyet kialakítva az új elrendezéssel. Ez várhatóan június végére készül el.

A településen egyébként állami fenntartású útszakaszt újítottunk fel, méghozzá az Iharos utca egy részét, ahol burkolt padka és árokburkolás is készült több, mint 50 millió forint saját forrásból. Emellett finisében van az orvosi és védőnői rendelőnk felújítása, így emelkedik a szigligeti szolgáltatási színvonal

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal. 

Balatonszárszó

A fizetős központi strand belépőjegy árai és a szolgáltatások díjai 2024-ben nem emelkedtek Balatonszárszón:

  • Felnőtt jegy 1300 Ft,
  • gyermek- és nyugdíjas jegy 700 Ft,
  • családi jegy 3200 Ft.
  • Értékmegőrző 600 Ft,
  • kabin napijegy 1000 Ft.

Balatonszárszó 2 szabadstrandján továbbra is ingyenes minden: a mosdóhasználat és strand pályák is. Fontos kiemelni, hogy

Balatonszárszón mindenhol  ingyen a parkolás.

Nagyobb  fejlesztés itt idén nem történt, de szeretnék a szolgáltatások minőségén javítani.

Balatonszemes

Balatonszemes területén három strand található, egyik sem fizetős, továbbra sem tervezik, hogy belépőt szednek. Mindhárom strand a Kisfaludy pályázat adta lehetőségekkel élve korszerűsödött az utóbbi  években. Igyekeztek a part környékét vonzóvá tenni az ide látogatók számára útfejlesztésekkel, növények telepítésével, pihenő helyek kialakításával.

Siófok

A siófoki Nagystrandon június 15-től szeptember 1-ig tart a szezon, a belépő ára nem változott: 2500 forint egy felnőttnek, siófoki lakosnak 2000 forint, a gyerekjegy 800 forint, a diák 1500 forint. A Sóstói Strandon 100 forinttal kell többet fizetni, mint tavaly, 1500 forint a felnőtt belépő, 1000 forint a helyi lakosoknak, a gyerekjegy 800 forint, a diák 1000 forint.

Gyenesdiás

Diási Játékstrand

  • Felnőtt belépő hétköznap 1 400 Ft, hétvégén1 700 Ft
  • Családi belépő hétköznap 3 500 Ft, hétvégén1 4 200 Ft
  • Nagycsaládos belépő hétköznap 4 400 Ft, hétvégén 5 200 Ft
  • Gyermek belépő hétköznap 1 100 Ft, hétvégén 1 200 Ft
  • Diák, nyugdíjas belépő hétköznap 1 100 Ft, hétvégén 1 200 Ft

A felnőtt belépő 200 forintot emelkedett 2023-hoz képest.

Gyenesi Lidóstrand

  • Felnőtt belépő 1 300 Ft - 1 500 Ft
  • Családi belépő 3 300 Ft - 3 800 Ft
  • Nagycsaládos belépő 4 200 Ft- 4 800 Ft
  • Gyermek belépő 1 100 Ft - 1 200 Ft
  • Diák, nyugdíjas belépő 1 100 Ft- 1 200 Ft

Itt szintén 200 forintot emeltek a tavalyi évhez képest.

Fonyód

Sándortelepi Panoráma strand

  • Felnőtt: 950 Ft/fő/nap
  • Nyugdíjas: 480 Ft/fő/nap
  • Diák: 480 Ft/fő/nap (6 éves korig ingyenes)
  • Családi jegy: 2400 Ft/nap (2 felnőtt+2 gyerektől)

A belépő ára nem változott a tavalyihoz képest.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címlapkép: MTI/Katona Tibor

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem