25 °C Budapest
Milos, Cyclades Islands, Greece

Sokkoló hírt kaptak a hazai spórolós utazásvadászok: tényleg végleg lőttek az olcsó nyaralásnak 2024-re?

2024. június 27. 18:12

A világjárvány és az éghajlatváltozás nyomán a hagyományosnak számító utazási szezonok mára gyakorlatilag megszűntek, így a turisták egész évben kénytelenek szembesülni a túlturizmus problémájával, ami teljesen új kihívások elé állítja az iparágat. 

Egy utazások során a tömeg és a hosszú sorok legtöbbször elkerülhetetlenek, különösen a világ leghíresebb látnivalói körül. A korábbi években a turisták az alacsonyabb árak reményében az elő- vagy utószezonban keltek útra, Olaszország például például ősszel, Hongkong a forró nyári hónapokban volt olcsóbb. A világjárvány azonban megváltoztatta  a tendenciát, hiszen sokan átálltak távmunkára, ami lehetőséget ad, hogy hosszabb időre távol legyenek otthonuktól.

A túlturizmus elleni küzdelem egyre gyakrabban kerül napirendre, gondoljunk csak az amszterdami szállodaépítési tilalomra, vagy a Japánban bevezetett fotós korlátozásokra. 

Az ENSZ előrejelzése szerint 2024-ben a globális utazások száma várhatóan eléri vagy meghaladja a járvány előtti szintet.

Ezek fényében felmerül a kérdés: létezik-e még holtszezon? Olivier Ponti, a ForwardKeys igazgatója szerint bár még mindig vannak csúcsszezonok, az off szezonok is egyre zsúfoltabbak - írja a CNN. Példaként Thaiföld említette, ahol a korábbi áprilistól szeptemberig tartó holtszezon mára gyakorlatilag megszűnt.

Az éghajlatváltozás pedig csak tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen újradefiniálja, mi számít kedvezőtlen időjárásnak. Európában például a rendkívüli hőség miatt több helyen is korlátozni kell a beutazást. Az északi országok iránti érdeklődés növekedése is ezt tükrözi. Ezzel a témával foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben:

Az utazás időzítése nem csak az időjárásról szól; sok családnak az iskolai menetrendekhez kell alkalmazkodnia.  A klímaváltozás hatása miatt néhány népszerű útvonalat módosítani vagy törölni kellett. Nepál esete jól mutatja a cikk szerint, hogy az évszakok változása hogyan befolyásolhatja az utazástervet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végül pedig fontos megemlíteni, hogy bár a főszezon infrastrukturális előnyökkel járhat - gyakoribb járatindulások - sokan keresik azt az élményt és nyugalmat, amit csak kevésbé zsúfolt időszakokban és helyeken találnak meg. 

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem