Beautiful panoramic view of landscape with lake and blue sky with white clouds. Sunny day, people relaxing, ride beach rowboats and pedal boats. Salt lake (Sosto) Nyiregyhaza, Hungary

Förtelmes kórokozók állnak lesben ezeken a magyar strandokon: kockázatos a fürdőzés

2024. június 28. 12:59

A természetes fürdőhelyek vízminősége nagyon fontos, hiszen a strandokon nyáron rengeteg ember fordul meg, akik veszélyes kórokozóknak lehetnek kitéve. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) ezért minden évben vizsgálja, hogy a hazai strandokon milyen gyakran fordulnak elő hasmenést és más emésztőrendszeri bántalmakat, illetve húgyúti és nőgyógyászati fertőzést okozó E. coli és Enterococcus baktériumok. Ahogy minden évben, 2024-ben is volt olyan strand, amely elbukott a vizsgálaton. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, hogy mely strandokon lehet fertőzésveszélyes a fürdőzés. Mutatjuk azt is, hogy a korábbi években "megbélyegzett" strandok közül melyek nyerték vissza biztonságos státuszukat.

Ahogy azt május végén az NNGYK közölte, az Európai Unió minősítési rendszere alapján idén is értékelték a hazai természetes fürdővizek minőségét. Az idei minősítés négy év teljes adatsora alapján készült, mely alapján a hazai természetes fürdővizek 94%-a jó vagy kiváló minősítést szerzett - írták. Ez a szám akkor jön ki, hogyha a nyilvántartott 283 természetes fürdőhelyből levonjuk a nem minősíthető (új vagy nem elegendő mintával rendelkező) fürdőhelyeket, illetve azokat, amelyek az idei listában nem szerepelnek, mivel a 2023. évi fürdőzési szezonban nem üzemeltek. Így máris csak 255 fürdőhely maradt a merítés, melyből 239 fürdővíz jó vagy kiváló minőségű - ez valóban 93,7 százalék. 10 fürdővíz tűrhető, míg további 6 helyen kifogásolható a vízminőség.

Azóta már a hivatalos jelentést is publikálta az NNGYK, valamint frissítették a fürdővízminőségi térképet is. A friss adatokat összevetve az elmúlt éviekkel megállapítható, hogy nőtt a vizsgált fürdővizek száma, az elmúlt évekhez képest pedig nőtt a kiváló és jó minősítésű strandok aránya is. Most ismét a 2020-as szintet üti meg a minőség, amely a következő években némileg visszaesett.

A tavaly publikált, 2022-es minősítés során 176 hazai fürdővíz kapott kiváló, 58 jó, 11 tűrhető és 3 kifogásolt minősítést. Az akkori jelentés szerint 24 fürdővíz nem volt minősíthető, mivel még újnak számít, vagy kevés volt a minta. Ez az eredmény azt jelentette, hogy a vizsgált strandok 86 százalékának vize kiváló, vagy jó. A 2019. évi volt az utolsó jelentés, amely még 10 kifogásolt strandot tartott számon. Igaz, kiválóból viszont 182-őt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem minden évben ugyanazokat a strandokat vizsgálják, és nem is mindig ugyanannyit. a 2022-es évi jelentésben már 272 természetes fürdővíz eredményét vették figyelembe, 2019-ben még csak 257 helyet vizsgáltak. A 2023-as jelentésben a 283 nyilvántartott fürdőhelyből 276 kapott minősítést (akár annyit, hogy nem minősíthető).

A 2020-2023. közötti adatok szerint a kifogásolt kategóriába tartozó 6 strand a következő: a dunakeszi Duna-parti strand; a gárdonyi Tini Strand; a makói Maros Kalandpart; a nyíregyházi Sóstó Tófürdő; a soltvadkerti Vadkerti tófürdő - vagy más néven Büdöstó - és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand. A 2022. évi jelentésben három fürdővíz kapott kifogásolt minősítést, ugyancsak a makói Maros Kalandpark és a soltvadkerti Vadkerti tófürdő, valamint a tiszakécskei Tisza-parti strand. Érdemes tehát résen lenni, hol fürdik az ember, hiszen egy megbízható strand vízminősége is megváltozhat egy év leforgása alatt is. Bár a jelentés úgy fogalmaz, hogy a kifogásolt fürdőhelyeken olyan gyakran fordul elő szennyezés a fürdőhelyen, hogy a fürdés már nem biztonságos, de hozzáteszik, hogy ez sem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz a vízminőség.

Tűrhető minősítést idén 10 strand kapott: az abaligeti 1. sz. tó strand, a Római-parti Plázs Budapest III. kerületben, a dunaharaszti Kék Horgásztó és Strand, a Leveleki Tófürdő, a vasadi Nádas Tófürdő, a szigetcsépi szabadstrand, a tiszakécskei szabadstrand (ami tavaly még kifogásolt volt), a Vadna-Park Üdülőközpont 2. számú strandja, az agárdi Tópart utcai strand (VVSI Sport Hotel), és az igar-dádpusztai OZORA Fesztivál tó.

Ahogy a korábbi években, idén is elkészítettük azoknak a strandoknak a térképét, amelyek az elmúlt években a jó, vagy kiváló minősítésnél rosszabbat szereztek. A balatoni strandok közül egy sincs a listán, a Velencei-tónál viszont akad pár strand, amely az elmúlt években rosszabb minősítést érdemelt ki:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. A mintákban a szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E.coli és Enterococcus) számát vizsgálják. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége - írta az NNGYK.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve - figyelmeztettek.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem