25 °C Budapest
Delicious corn in childrens hands on the background of the sea.

Kiárusítják a nemzet aranyát: máris fillérekért adja a mézédes nyári csemegét a Lidl, PENNY, Spar

2024. június 27. 19:04

Már hozzászokhattak a vásárlók, hogy 2024-ben a zöldségek, gyümölcsök szezonja két héttel, vagy akár egy hónappal is előbbre tólódott. Így történt a hazai csemegekukoricával is, mely egy átlagos évben csak júliusban szokta kiszorítani az importot a piacokról, boltokból, idén azonban máris megérkezett. A diszkontláncok csütörtöktől érvényes akciós újságaiban megtaláltuk a magyarok nyári kedvencét. Mutatjuk, hol a legolcsóbb a mézédes csemege.

A magyar termesztésű csemegekukorica nyár közepén szokott megérkezni a boltokba, jellemzően nagy akció keretében. Idén, ahogy a legtöbb zöldség, gyümölcs, és gabona, a kukorica is hamarabb megérett. Így nem csoda, hogy a mézédes nyári csemege 2024-ben hamarabb érkezett meg a boltokba: a Lidl, a Spar és a PENNY élesítette az első nagy kukorica akciókat.

A magyar csemege kukoricára is rájárt a rúd az elmúlt években, a termést nem kímélte a 2022-es aszályos év, illetve a piacvesztés, nyomott átvételi árak is nehéz helyzetbe hozzák a termelőket. A Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján márciusban az hangzott el, hogy drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára és a szakemberek szerint az ágazat összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszú távon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.

Magyarországon csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékát adja. „A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica- és zöldborsó-termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac, emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. (...) ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni” – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm volt. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.

Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Ugyanis mindkét növény a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel

– mondta Apáti Ferenc, aki szerint az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövid távon nincs megoldás.

Megérkezett az olcsó hazai a diszkontokba

A nemzet aranya, a magyar csemegekukorica már a boltokba is megérkezett. A Lidlben csütörtöktől 2 db csemegekukorica vásárlása esetén minden második cső 169 forintba kerül - 299 forint helyett. Vagyis ha kettesével vesszük a kukoricát, átlagosan 234 forintért vásárolhatjuk meg darabját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PENNY-ben ehhez képest hétfőtől szerdáig az elsőosztályú magyar csemegekukorica darabja 229 forint. A Par pedig 239 forintért adja a mézédes csemegét a héten. A Tesco, Aldi, Auchan katalógusában nincs még akciós kukorica, a standard ár a boltokban 399 forint körül mozog. Azonban valószínűleg csak idő kérdése, hogy az olcsóbb hazai kukorica elárassza a zöldségrészleget.

A további akciókért kattints ide!

Tavaly az első, kedvezményeket kínáló boltokban 200-250 forint volt egy cső mézédes csemege, 2022-ben 180-200 forintért adták, 2021-ben pedig még 150 forint volt az akciós csemegekukorica.

A fogyasztói piacokon a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint 300-450 forintért adták a hazai (primőr és szabadföldi) csemegekukoricát a 25. héten már. Tavaly a fogyasztói piacokon a 27. héten 400 forint környékén mozgott a darabár, utána csökkent 200-300 forintra. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a boltokban és piacokon először magasabb áron jelennek meg az első csövek, majd a hazai termés boltokba kerülése lejjebb tolja az árszintet.

Nagyjából a 28. hét környékén szokott beállni egy ár, az utóbbi években 200-300 forint között - persze az akciós csövek ennél olcsóbbak voltak - és ez tart ki a szezon végéig. Mivel azonban idén korábban kezdődött a kukoricaszezon is, számíthatunk rá, hogy az árak hamarabb beállnak majd egy szintre, akár már a jövő héten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm