Ezek 2024 titkos európai nyaralóhelyei: 100 ezer alatt kijön egy hétvége, alig van turista

Ezek 2024 titkos európai nyaralóhelyei: 100 ezer alatt kijön egy hétvége, alig van turista

2024. június 22. 13:04

Az európai turisták még csak most kezdik felfedezni maguknak az olyan alulértékelt úti célokat, mint például Mostar, Gdansk, Tartu vagy éppen Ponza, holott valódi  ékszerdobozokról van szó. Itt túlárazott szállodák, éttermek és tömeg helyett helyett kedves házigazdák, finom ételek és különleges atmoszféra várja az utazókat. 

Ha családi nyaralásról van szó, a magyarok elsősorban Horvátországban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban gondolkodnak, holott ezeken kívül számos egyéb izgalmas úti célt rejt a kontinens, szó szerint karnyújtásnyira. Érdemes kilépni olykor a fenti bűvös négyszögből, és olyan vidékeket felfedezni, amelyek nem csak látványosak, de még sokkal olcsóbbak is, mint a hagyományos nyaralóövezet túlárazott szállodái, éttermei, bazársorai.

Nagy Britannia például most kezdi felfedezni magának Boszniát, egyre többet cikkeznek róla: nem csak különleges az atmoszférája, de ár-érték arányban verhetetlen. Egy népszerű brit TikToker szerint például ma Európa egyik leginkább alábecsült úti célja, ahol kevesebb mint 200 fontból, azaz 93 ezer forintból kijön egy hosszú hétvége. Ebben benne van a repülőjegyek, a szállás, az étkezés és minden program - írta a LadBible. Magyarországról nem indul ugyan közvetlen repülőjárat, cserébe viszont autóval nincs beláthatatlan távolságban sem Szarajevó, sem pedig Mostar.  Bosznia-Hercegovina tengernyi természeti szépséggel rendelkezik: pompás hegyekkel, folyókkal és vízesésekkel büszkélkedhet. Ma már biztonságos úti cél, az utak is jó állapotban vannak. Érdemes ellátogatni a fővárosba, Szarajevóba: a város szövete a régi, impozáns szovjet épületek és a modern, elegáns bevásárlóközpontok különleges keveréke. A látogatók számos múzeumot, mecsetet és templomot is felfedezhetnek itt, Medjugorje kis faluja pedig a katolikus hívők egyik legfontosabb zarándokhelye.

Szarajevóban olcsó, jó minőségű szálláshelyekből nincs hiány: 4 csillagos szállodát 20 ezer forintért is foglalhatunk 2 főre éjszakánként, Mostarban 10/10-es apartmant már 10 ezer forint környékén is.

@nesivideos

♬ original sound - NESI Videos

De ezen kívül számos olyan pontja van még Európának, amelyekről alig hallottunk itthon, nem tipikus turistadesztinációk, de érdemes felkeresni őket. Például

Gdansk, Lengyelország

Lengyelország északi részén, a Balti-tengertől néhány kilométerre található Gdańsk. A gazdag történelmi emlékhelyekben bővelkedő, lenyűgöző stílusban megépített város város az idilli hosszú hétvége megtestesítője. Gdańsk könnyen bejárható egy hétvége alatt, pontosan 2-3 nap van benne.

Bár nem egy tipikus turistalátványosság, rengeteg meglepetést és kincset rejt azok számára, akik ellátogatnak ide.A városközpontot a második világháború után teljesen újjáépítették, és az eredeti épületek pontos másai állnak ma. Akár egy főnixmadár, újjászületett, és az óvárosához fogható helyet színes Hanza-házaival, sehol máshol nem találunk. A történelmi épületek között kanyargó kis csatornái, hídjai és apró szigeteinek labirintusa Szentpétervár hangulatát idézi. Valójában azonban Gdańsk a saját stílusával és különlegességével tűnik ki.

Varsóba repülőjegyet augusztusra 15 ezer forintért is találtunk, innen még 3 órát kell vonatozni ugyan, a jegy szintén nagyjából 15 ezer forint. A szállodai szoba ára 20 ezer és 30 ezer forint között van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartu, Észtország

Európa idei három kulturális fővárosának egyike Tartu, a Baltikum kreatív és intellektuális központja, ahol a város élete a XVII. században alapított egyetem körül forog. A Nemzeti Levéltár északi és balti hatásokat ötvözi posztmodern külsővel - ezt feltétlenül érdemes megnézni. Tartu ideális úti cél a családi nyaralásokhoz, mivel a város minden korosztály számára változatos kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Számos játszótér, park, múzeum, lenyűgöző interaktív kiállítás és nagyszerű vízi park biztosítja, hogy a helyi kirándulások feledhetetlen élményt nyújtanak. Nyáron szabadtéri fesztiválok lepik el a várost, köztük a romantikus filmeknek szentelt Tartuff és az IDeeJazz fesztivál. 

Közvetlen repülőjárat Budapestről nincs, de akár már 50 ezer forint körül vásárolhatunk repülőjegyet Tallinnba, onnan pedig egy 8 eurós vonatjeggyel eljuthatunk 2 óra alatt Tartuba. 4 csillagos hotelt vagy apartmant pedig 2 főnek egy éjszakára 30 ezer forintért foglalhatunk júliusra. 

Ponza, Olaszország

A nyáron az olasz fővárosiak tengerparti játszótere, Ponza, valahogy kívül esik a külföldi turisták látókörén, holott aki az igazi itáliai életérzést keresi, az itt megtalálja.  Ezen az öt kilóméteres sziklás szigeten az életet a víz uralja: az úszni vágyók természetes medencékben és ősi barlangokban mártózhatnak meg, a napozók a félhold alakú öblök homokos strandjait töltik meg.  Ponza csak egy kompútra van Rómától vagy Nápolytól - bár sokkal rövidebb az út a tengerparti Terracina városából. 

Rómába Budapestről rengeteg olcsó repülőjárat indul, már akár 22 ezer forintért eljuthatunk. Ott Roma Termini pályaudvarról az Anzio Colonia pályaudvarra tartó vonatra kell átszállni, a jegy 5 euróba kerül. Az állomásról rövid sétával juthatunk el az Anzio kikötőbe, ahol kompot vagy szárnyashajót kell keresni Ponza irányába, nagyjából 30 euróba kerül a jegy. Szállást egy éjszakára 30-40 ezer forinttól is találhatunk 2 főre, augusztusra valamivel drágább, érdemes inkább szeptemberben, vagy akár még októberben felkeresni ezt a vidéket. 

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem