18 °C Budapest
Nagy Multi-Condos építési blokk

Mi történik megint a bankokban? Ismét tömegesen fordulnak el kedvenc hitelüktől a magyarok

2024. augusztus 5. 13:01

Tavaly december óta először csökkent az újonnan felvett lakáscélú hitelek szerződéses összege – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból, melyek alapján a májusi 129,5 milliárd forinttal szemben júniusban csak 127,4 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 2,1 milliárd forintos visszaesést jelent (-1,6%). Ugyanakkor a csökkenés ellenére érdemes megjegyezni, hogy a nyár első hónapjában kihelyezett összeg még így is duplája a tavaly decemberinek, így még a mostani visszaesés mellett is igen látványosnak nevezhető az a felfutás, amit az idei év első felében produkált a lakáshitelek piaca.

Az MNB legújabb, június hónapra vonatkozó adatai alapján megtorpanni látszik a lakáshitelpiac, idén ugyanis először fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest csökkent az új szerződések összege. Ugyanakkor az is igaz, hogy a visszaesés nem túl jelentős – a májusi 129,5 milliárd forinttal szemben júniusban 127,4 milliárd forint került kihelyezésre, ami 2,1 milliárd forintos csökkenést jelent (-1,6%).

A visszaesés így leginkább azért említésre méltó, mert ilyesmire tavaly december óta nem volt példa – tehát most egy fél évig tartó növekvő trend ért véget. Itt érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a tavaly decemberben kihelyezett hitelösszeg mindössze 63,4 milliárd forint volt, amely szinte pontosan a fele a most júniusinak. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt fél évben átlagosan havi bő 12 százalékkal nőtt az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege.

Továbbra is elmondhatjuk továbbá, hogy a mostani számok nagyjából a két évvel ezelőttieknek felelnek meg – a mostani eredmény alig marad el a 2022 júniusában kihelyezett 128,2 milliárd forinttól, amely összeget azóta egyébként egyedül az idén májusi eredmény tudott meghaladni (129,5 mrd).

Még kisebb, 1 százalék alatt volt a visszaesés mértéke, amennyiben az új szerződések darabszámát nézzük – ez a májusi 6 961-ről 6 916-ra csökkent júniusban, ami mindössze 45-tel kevesebb a korábbinál (-0,6%). Ezek alapján továbbá azt mondhatjuk, hogy az új szerződések átlagösszege 18 420 267 forint volt júniusban, ami 182 356 forintos csökkenést jelent a májusi értékhez viszonyítva (-1%).

További kedvezőtlen fordulatnak tekinthető a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatójának júniusi emelkedése – az összes hitelre vetítve ez a mutató 7,06 százalékra nőtt a májusi 6,93 százalékról (+0,13%p). Ez azonban nem csak a májusi adatot múlja felül, hanem az idén áprilisit is, akkor ugyanis csak 7,03 százalék volt ez a mutató.

2024 augusztusi ajánlatok

Végezetül ismét megnéztük, hogy milyen feltételek mellett vehetnek fel jelzáloghitelt azok, akik most vágnának bele egy lakásvásárlásba – például azért, mert a szerencsés felvételit követően szeptembertől meg kell oldani az immár egyetemista/főiskolás gyerek lakhatását. A Pénzcentrum saját hitelkalkulátorával elvégzett számítás során a júniusi átlagösszeggel, tehát 18 420 267 forinttal számoltunk 20 éves futamidő és havi 800 ezer forint jövedelem mellett.

A leírt paraméterek mellett augusztusban is az UniCredit Bank kínálja a legolcsóbb hitelt, ami júliushoz hasonlóan 6,54 százalékos THM-et jelent. A havi törlesztőrészlet ebben az esetben 135 855 forint lenne, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 32 633 589 forintot tenne ki.

Az UniCredit után változatlanul a CIB Banknál találkozhatunk a legalacsonyabb, 6,68 százalékos THM-mel, de szinte ugyanekkora, 6,69 százalékos THM mellett kínál lakáshitelt a Raiffeisen Bank is. A dobogós helyeken tehát nem történt változás, jóllehet a K&H Bank ezúttal lecsúszott a negyedik helyről, amit most a MagNet Bank ajánlata szerzett meg (THM 6,76%).

A Pénzcentrum kalkulátora szerint augusztusban is az OTP Bank kínálja a legdrágább lakáshitelt – ennél a hitelintézetnél már 8,12 százalék lenne a fenti lakáshitel THM-je, ami 154 544 forintos havi törlesztőt és 36 662 821 forintos teljes visszafizetést jelentene, amennyiben itt vennénk fel a fenti összeget.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 14:59
A Tisza Párt elnöke közleményben jelentette be hétfőn délután, hogy sajtópert nyert a Mandiner című...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?