10 °C Budapest
Dubrovnik, Croatia - June 15, 2014: turists sitting in restaurants and walking on city squere during rainy day

Durva eső zúdult a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyére: térdig érő víz ömlött az utcákon

MTI
2024. szeptember 9. 17:42

A heves esőzések miatt hétfőn a horvát tengerpart több városát is elöntötte a víz - írta a Jutarnji List című horvát napilap. Dubrovnik óvárosában a turisták térdig érő vízben sétálnak, a hirtelen áradat pedig üzleteket és vendéglátóhelyeket öntött el. Mato Frankovic, a város polgármestere arra kért mindenkit, ha teheti, maradjon otthon.

Ez még csak a kezdet, a meteorológiai intézet jelentése szerint 15 és 23 óra között újabb heves esőzések várhatók - mondta, hozzátéve: a tűzoltó egységek már a terepen vannak, de próbálja meg mindenki maga is megvédeni ingatlanát. Makarskában rövid idő alatt egy négyzetméterre 40 liter csapadék hullott le. A városi vízelvezető rendszer nem tudta elnyelni a rengeteg vizet, ezért több gépkocsi ajtónyílásig állt a vízben.

A heves esőzések fennakadásokat okoztak a forgalomban Splitben és Zadarban is, és a hőmérséklet hirtelen az átlagos 35 fokról 25 fokra csökkent. Teljes a káosz a tömegközlekedésben is. Horvátországban hétfőn kezdődött az új tanév. A kormány az óriási hőségre hivatkozva egy héttel elhalasztotta az iskolakezdést. A nyugat-balkáni ország az utóbbi hat évtized legmelegebb augusztusán van túl.

Az előrejelzések szerint ősszel sem várható lehűlés, a szeptember bizonyosan melegebb lesz a szokásosnál, nemcsak a tengerparton, hanem az ország középső részén is, és várhatóan októberben és novemberben is az átlagosnál melegebb idő lesz. Ugyanakkor egyre gyakrabban kell majd viharokra és heves esőzésekre számítani.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?