12 °C Budapest
Business woman thinking account,accounting

Mi folyik itt? Úgy fogynak a hitelek Magyarországon, mintha nem lenne holnap

2024. szeptember 3. 20:03

Ekkora összegben még soha nem kötöttek személyi kölcsön szerződést a magyarok, mint idén júliusban. A lakáshitel volumen is tovább emelkedett és a Babaváró összege is szépen alakult az nyár második hónapjában. Így összességében a júliusi lakossági hitelek szerződéses állománya igen magas lett, eddig csak egyszer láthattunk ennél nagyobb számot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a legfrissebb, júliusi hitelstatisztikákat. A nyár második hónapja is nagyon erősen alakult a lakossági hitelezésben. A lakáshitel, személyi kölcsön, Babaváró és szabad felhasználású jelzáloghitel együttes szerződéses összege 247,7 milliárd forint volt. Ez 23 milliárddal nagyobb összeg, mint amennyi kölcsönre júniusban kötöttek szerződést a magyarok. Ha pedig az egy évvel korábbi, 2023. júliusi adatot nézzük, akkor brutális 118,2 milliárd forintos emelkedést láthatunk.

Eddig egyetlen hónapban, 2022. májusában költöttek nagyobb összegben hitelszerződést a magyarok, akkor 259,8 milliárd forint volument tettek ki a lakossági hitelszerződések. De nézzünk bele a részletekbe, lássuk, hogy az egyes hiteltípusoknál hogyan alakultak a számok.

Megint rekordot döntött a személyi hitel

A legnépszerűbb fedezetlen kölcsön virágkorát éli: májusban és júniusban is brutális volumeneket láthattunk, de ezt a júliusi számok megfejelték. 80,1 milliárd forint összegben kötöttünk személyi hitel szerződést a nyár második hónapjában, ilyen havi számokat még nem láthattunk. A júliusi adat 10,6 milliárd forinttal, 15,3 százalékkal magasabb, mint a júniusi érték.

A jegybank adatai alapján a hitel ára, THM értéke minimálisan csökkent. Júniusban még 17,69%, míg júliusban 17,56% volt a teljes hiteldíj mutató átlagos értéke. Utoljára 2022. szeptemberében volt ilyen olcsó a legnépszerűbb fedezetlen hitel - írja a Bankmonitor.

Érdekesség, hogy egy trend viszont megfordult. Júliusban 30 982 hitelszerződést kötöttek a magyarok, ez 5023 darabbal több, mint júniusban volt. (Ez 19,3 százalékos emelkedést jelent egyetlen hónap alatt.) A hitelvolumenben ilyen mértékű emelkedést nem láthattunk, ez egyben azt is jelenti, hogy az átlagos kölcsönösszeg valamelyest csökkent. Júniusban 2,67 millió forint volt az átlagos összeg, ami júliusra 2,58 millió forintra mérséklődött.

A lakáshitelből is egyre többet veszünk fel

136,8 milliárd forint összegben kötöttünk lakáshitel szerződést júliusban, ez 9,5 milliárd forinttal magasabb, mint a júniusi volumen. Éves összevetésben pedig 86,5 milliárd forintos emelkedést jelent, vagyis 2,7 szeres volument játhatunk. Utoljára 2022. májusában volt ilyen magasan a lakáshitel havi összege.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szerződéses összeg emelkedése egy minimális kamatemelkedés mellett zajlott le. Júliusban a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM értéke az MNB statisztikái szerint 7,24% volt, júniusban viszont ez az érték még 7,06% volt. Vagyis az ingatlanpiac beindulása, a kereslet megjelenése ellensúlyozza ezt a minimális áremelkedést.

A Babaváró hitel sem alakult rosszul

21,3 milliárd forint összegben kötöttünk Babaváró szerződést júliusban. Ez az idei évben egy átlagos hónapnak tekinthető. A havi volumen idén 18,5-22,4 milliárd forint között alakult.

A kölcsön normál THM értéke valamelyest emelkedett az elmúlt hónapokban, de ez a hiteligénylők számára nem feltétlenül lényeges adat, ugyanis ezt az árat csak akkor kell megfizetni a kérdéses támogatott hitel esetében, ha valami miatt elveszítenék a kamatmentességet, állami támogatást.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 08:15
Az USA a világ vezető hatalma már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajt...
MEDIA1  |  2024. szeptember 13. 18:30
Orbán Viktor a kormánypropaganda átalakítását tervezi, ami mögött Magyar Péter és a Tisza Párt előre...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 13. 07:45
Amikor hitelt akarunk felvenni, legtöbben az internetről, vagy személyesen a bankoktól tájékozódunk....
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 16:10