16 °C Budapest
Egy fiatal gyógyszerésznő a gyógyszertár polcain rendezgeti a gyógyszereket, és leltárt készít.

Áll a bál a magyar patikákban: súlyos hiányosságokat találtak, erről mindenkinek tudnia kell

2024. október 10. 18:42

A Belügyminisztérium október elsején tette közzé a belügyi humán ágazatokat érintő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tervezetét, mely összesen 18 jogszabállyal kapcsolatban javasol változásokat. Ezek közül a gyógyszerellátás szempontjából a legfontosabb a gyógyszertörvényt érintő módosítás, amely lehetővé tenné, hogy egy új, párhuzamos gyógyszerellátási rendszer jöjjön létre a gyógyszertárak mellett - az intézkedéssel kapcsolatban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége több kifogást is megfogalmazott.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint a belügyi humán ágazatokat érintő rendelkezés csak a keretét adja meg az új gyógyszerellátási tevékenységnek, a részletszabályokat (a tevékenység engedélyezésének eljárási szabályai, az ellátás keretében a gyógyszerátadás szakmai szabályai, a tevékenység végzésének személyi és tárgyi feltételei, valamint szakmai szabályai) az egészségügyért felelős miniszter (jelen esetben a Belügyminiszter) fogja rendeletben meghatározni. A tervezet október 9-ig volt társadalmi egyeztetésen. 

A módosító jogszabályban a gyógyszertárak mellett párhuzamosan létrehozandó gyógyszerátadás szakmai szabályai, a tevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, valamint a tevékenységgel kapcsolatos szakmai szabályok teljesen hiányoznak, azok nem ismertek. A tervezet ezen szabályok megalkotására csak utal és az egészségügyért felelős miniszter rendeleti jogkörébe adja. A szervezet a következő pontokban szedte össze kritikáit:

  • Határozott álláspontunk, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás törvényben biztosított garanciái jelen módosító törvénytervezet ismeretében veszélybe kerülnek
  • Nem értünk egyet a törvénymódosítással, különösen arra is tekintettel, hogy a lakosság gyógyszerellátásának rendszerébe jelentős beavatkozást tervez végrehajtani a jogalkotó nem ismert indokok alapján
  • Nem értünk egyet azzal sem, hogy ezen párhuzamos ellátási formát oly módon valósítanák meg, hogy a részletszabályokat ki sem munkálták, a garanciális feltételeket a szakmai szervezetekkel nem vitatták meg
  • A fent részletezett indokok alapján tisztelettel kérjük a törvénymódosítás-tervezet 10. pontjának törlését.

- írták.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?