Egy aranyos kisfiú épp most harapott először a sima, fehér kenyérből készült szendvicséből. Felemeli, és játékosan átnézi a harapásnyomot.

Ezt rengeteg magyar szülő elrontja: óriási baj lehet belőle, a gyermek egészsége a tét

2024. október 7. 17:17

Az Egyesült Királyságban végzett új kutatás szerint a kisgyermekek kalóriabevitelének csaknem fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik, ami hosszú távon egészségügyi kockázatokat hordoz magában. A University College London szakemberei által készített tanulmány rávilágít arra, hogy ez a táplálkozási minta a gyermekek növekedésével csak erősödik, és hétéves korra már a kalóriabevitel 59 százalékát teszik ki ezek a termékek.

A European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány közel 2600 gyermek étkezési szokásait vizsgálta. A kutatók arra kérték a szülőket, hogy több napon keresztül dokumentálják gyermekeik étrendjét, majd elemezték, hogy ezek milyen mértékben tartalmaznak feldolgozatlan, minimálisan feldolgozott, illetve ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába olyan iparilag előállított termékek tartoznak, amelyek általában magasabb zsír-, cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ilyenek például a készételek, gabonapelyhek, joghurtok, kekszek, kolbászok, chipsek és az előre felszeletelt kenyerek. Ezek fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával, beleértve az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a mentális egészségi problémákat és a rákos megbetegedéseket felnőttkorban.- írta az euronews.

A vizsgálat kimutatta, hogy a kisgyermekek leginkább ízesített joghurtokat, magas rosttartalmú reggeli gabonapelyheket és teljes kiőrlésű kenyereket fogyasztanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közül. Hétéves korra ez a minta némileg változik, és előtérbe kerülnek a pudingok, édes gabonapelyhek és fehér kenyerek.

Dr. Rana Conway, a tanulmány vezető szerzője és a UCL táplálkozástudományi szakértője hangsúlyozta:

Nem könnyű egészségesen táplálni a gyerekeket a jelenlegi élelmiszeripari környezetünkben. A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek gyakran olcsóbbak, mint azok az élelmiszerek, amelyeket a szülők szívesen adnának a gyermekeiknek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek.

A kutatók öt csoportba osztották a kisgyermekeket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértéke alapján. A legalacsonyabb szinten a gyerekek kalóriáik 28 százalékát kapták ezekből a forrásokból, míg a legmagasabb szinten ez az arány 69 százalék volt. Fontos megjegyezni, hogy mind az öt csoportban a gyermekek több hozzáadott cukrot fogyasztottak, mint a brit kormány által ajánlott 5 százalékos kalóriabeviteli felső határ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre való hagyatkozás a gyermek legkorábbi éveiben az idő múlásával is fennmarad. Clare Llewellyn, a UCL elhízáskutató intézetének docense kiemelte:

A korai évek étkezési szokásai fontosak, mivel segítenek kialakítani azokat a szokásokat, amelyek a gyermekkorban és felnőttkorban is megmaradhatnak.

A kutatók szerint új szakpolitikákra lenne szükség az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése érdekében. Javaslataik között szerepel figyelmeztető címkék elhelyezése az élelmiszerek csomagolásán, illetve olyan támogatások bevezetése, amelyek segítenek a szülőket az egészségesebb élelmiszerek választásában.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?