A PENNY Magyarország által bevezetett árcsökkentés a diszkontlánc vegyi áru választékának csaknem felét érinti.

Az Egyesült Királyságban végzett új kutatás szerint a kisgyermekek kalóriabevitelének csaknem fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik, ami hosszú távon egészségügyi kockázatokat hordoz magában. A University College London szakemberei által készített tanulmány rávilágít arra, hogy ez a táplálkozási minta a gyermekek növekedésével csak erősödik, és hétéves korra már a kalóriabevitel 59 százalékát teszik ki ezek a termékek.
A European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány közel 2600 gyermek étkezési szokásait vizsgálta. A kutatók arra kérték a szülőket, hogy több napon keresztül dokumentálják gyermekeik étrendjét, majd elemezték, hogy ezek milyen mértékben tartalmaznak feldolgozatlan, minimálisan feldolgozott, illetve ultrafeldolgozott élelmiszereket.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriájába olyan iparilag előállított termékek tartoznak, amelyek általában magasabb zsír-, cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ilyenek például a készételek, gabonapelyhek, joghurtok, kekszek, kolbászok, chipsek és az előre felszeletelt kenyerek. Ezek fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával, beleértve az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a mentális egészségi problémákat és a rákos megbetegedéseket felnőttkorban.- írta az euronews.
A vizsgálat kimutatta, hogy a kisgyermekek leginkább ízesített joghurtokat, magas rosttartalmú reggeli gabonapelyheket és teljes kiőrlésű kenyereket fogyasztanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közül. Hétéves korra ez a minta némileg változik, és előtérbe kerülnek a pudingok, édes gabonapelyhek és fehér kenyerek.
Dr. Rana Conway, a tanulmány vezető szerzője és a UCL táplálkozástudományi szakértője hangsúlyozta:
Nem könnyű egészségesen táplálni a gyerekeket a jelenlegi élelmiszeripari környezetünkben. A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek gyakran olcsóbbak, mint azok az élelmiszerek, amelyeket a szülők szívesen adnának a gyermekeiknek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek.
A kutatók öt csoportba osztották a kisgyermekeket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mértéke alapján. A legalacsonyabb szinten a gyerekek kalóriáik 28 százalékát kapták ezekből a forrásokból, míg a legmagasabb szinten ez az arány 69 százalék volt. Fontos megjegyezni, hogy mind az öt csoportban a gyermekek több hozzáadott cukrot fogyasztottak, mint a brit kormány által ajánlott 5 százalékos kalóriabeviteli felső határ.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A tanulmány rámutatott arra is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekre való hagyatkozás a gyermek legkorábbi éveiben az idő múlásával is fennmarad. Clare Llewellyn, a UCL elhízáskutató intézetének docense kiemelte:
A korai évek étkezési szokásai fontosak, mivel segítenek kialakítani azokat a szokásokat, amelyek a gyermekkorban és felnőttkorban is megmaradhatnak.
A kutatók szerint új szakpolitikákra lenne szükség az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése érdekében. Javaslataik között szerepel figyelmeztető címkék elhelyezése az élelmiszerek csomagolásán, illetve olyan támogatások bevezetése, amelyek segítenek a szülőket az egészségesebb élelmiszerek választásában.

Hatalmas bajban vannak a magyar gyerekek: erről a szülők is alig tudnak, pedig gyorsan lépni kellene
Folyamatosan emelkedik az önsértő gyerekek száma hazánkban is. Egyre fiatalabban, nem ritkán már kiskamasz korban okoznak rendszeresen és szándékosan fájdalmat maguknak.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Közel 170 háztartási és higiéniai termék lesz olcsóbb ezekben az üzletekben
A PENNY Magyarország által bevezetett árcsökkentés a diszkontlánc vegyi áru választékának csaknem felét érinti.
-
A kozmetikai márkák sikere már nem csak a boltok polcain dől el (+Videó)
A Rossmann Beauty Expo-ra idén több mint 5500-an látogattak el.


