18 °C Budapest
3 elderly ladies by poolside

Óriási bajban vannak az 1940 és 60 között született magyarok: erre kevesen készültek fel, mindenük rámehet

2024. október 7. 13:15

A baby boomerek egészségi állapota rosszabb, mint az előző generációké: egy széleskörű vizsgálat aggasztó tendenciákat tárt fel a krónikus betegségek és a fogyatékosság terén. Kiderült, hogy az 50-es és 60-as években járó emberek nagyobb valószínűséggel kövérebbek, betegebbek és gyengébbek, mint a második világháború előtt vagy alatt születettek voltak ugyanebben az életszakaszban.  

Egy új kutatás szerint a baby boomer generáció tagjai hosszabb élettartamra számíthatnak, mint elődeik, azonban egészségi állapotuk rosszabb, mint a korábbi generációké azonos életkorban. A brit tudósok által végzett vizsgálat aggasztó tendenciákat tárt fel a krónikus betegségek és a fogyatékosság terén.

A University College London (UCL) és az Oxfordi Egyetem kutatói több mint 100 ezer brit, amerikai és európai adatait elemezték 2004 és 2018 között. A vizsgálat során értékelték az orvos által diagnosztizált krónikus betegségeket, a testtömegindexet (BMI), a mozgásszervi problémákat, a fogyatékosságra vonatkozó feljegyzéseket, valamint a magas vérnyomás értékeit - közölte a Daily Mail.

Az eredmények azt mutatják, hogy az 50-es és 60-as években járó emberek nagyobb valószínűséggel kövérebbek, betegebbek és gyengébbek, mint a második világháború előtt vagy alatt születettek voltak ugyanebben az életszakaszban. A kutatók öt csoportba osztották az embereket születési évük alapján, és a krónikus betegségek növekvő arányát találták, különösen az 1936 és 1945 között, valamint az 1955 és 1959 között születettek összehasonlításakor.

Laura Gimeno, a tanulmány vezető szerzője és a UCL orvosi demográfia és öregedés szakértője elmondta:

Azt találtuk, hogy létezik egy generációs egészségügyi sodródás, amely szerint a fiatalabb generációk egészségi állapota rosszabb, mint az előző generációké ugyanabban az életkorban.

A kutatás kimutatta, hogy a baba boomereknek másfélszer nagyobb valószínűséggel voltak egészségügyi problémáik, mint azonos korú elődeiknek. A felnőttek fiatalabb csoportjában nagyobb valószínűséggel fordult elő rák, tüdőbetegség, szívproblémák, cukorbetegség és magas koleszterinszint, mint az azonos korú elődeiknél.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a cukorbetegség előfordulása minden régióban azonos mértékben emelkedett, a rák, a szívproblémák és a magas koleszterinszint diagnózisa Angliában és Európában nőtt a legnagyobb mértékben. Az Egyesült Királyságban a baby boomerek közel másfélszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak nehézségeket három vagy több személyi gondozási feladat elvégzésében, mint korábban született, azonos korú társaik.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy ezek az aggasztó tendenciák azt eredményezhetik, hogy a fiatalabb generációk több éve töltenek rossz egészségi állapotban és fogyatékossággal. Gimeno asszony hozzátette:

ha a várható élettartam változatlan marad vagy tovább növekszik, akkor ezek az aggasztó tendenciák azt eredményezhetik, hogy a fiatalabb generációk több évet töltenek rossz egészségi állapotban és fogyatékossággal.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hosszabb élettartam nem okolható a betegségek számának növekedéséért, mivel a cukorbetegség, az elhízás és más krónikus betegségek már fiatalabb korban érintik az embereket. Ez a tendencia jelentős hatással lehet a kormányzati kiadásokra, különösen az egészségügyi és szociális ellátás területén, mivel a magas jövedelmű nyugati országokban a lakosság egyötöde 65 év feletti.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?