21 °C Budapest
Outbreak of coronavirus, flu virus and COVID-19. Concept of a pandemic, epidemic for human cells. COVID-19 under the microscope, pathogen affecting the respiratory system. 3d illustration

Egyre durvul az őszi COVID-hullám Magyarországon: ezek most a tünetek, egyre több a beteg

2024. október 9. 09:32

Elég aktív a koronavírus az őszi szezonban. A háziorvosok szerint egyre több beteg jelentkezik légúti tünetekkel, többségüknek pozitív a COVID-tesztje.

Igen aktív a Covid az őszi szezonban. Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt – írja a Népszava a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adatai alapján. A Semmelweis Egyetem járvány-központja hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek.

A lap szerint a Covid most cirkuláló új vírusa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag. Az új vakcinák beszerzése folyamatban van. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte: ez a WHO ajánlásának megfelelően a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. A közbeszerzési hirdetmények között sem találtuk meg a felhívást. Más forrásból úgy tudjuk, hogy két oltóanyag típus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

Több háziorvos egyhangúlag arról számolt be, hogy naponta 80-90 beteget fogadnak, főként felső légúti panaszokkal. Úgy vélik, kissé késlekedés történt az új Covid-variáns elleni oltások beszerzésével, hiszen a felnőtteket ellátó rendelőkben már hetek óta sok esetben igazolták a tesztek, hogy erős a járvány jelenléte. Volt olyan rendelő, ahol a múlt héten a köhögéssel és tüsszögéssel érkező páciensek közül szinte minden második koronavírus-fertőzött volt. A betegek többsége lázról, elhúzódó köhögésről és a láz elmúlása utáni napokig tartó gyengeségről panaszkodik.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 9. szerda
Dénes
41. hét
Október 9.
Postai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?