23 °C Budapest
Színes smarties háttérként

Ezeket az ételszínezékeket feltétlen el kell kerülni: itt már be is tiltották őket

2024. október 10. 11:30

A kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy mesterséges színezék használatát az állami iskolákban felszolgált ételekben. Az intézkedés 2027 végétől lép életbe, és az Egyesült Államokban elsőként tiltja be ezeket az adalékanyagokat az iskolai étkeztetésben- számolt be a CNN.

A Jesse Gabriel demokrata képviselő által benyújtott kaliforniai iskolai élelmiszerbiztonsági törvény megtiltja a 40-es számú vörös, az 5-ös és 6-os számú sárga, az 1-es és 2-es számú kék, valamint a 3-as számú zöld színezék használatát az óvodától a 12. osztályig terjedő oktatási intézményekben. Ezek a színezékek számos népszerű élelmiszerben megtalálhatók, többek között egyes gabonapelyhekben, fagylaltokban, üdítőitalokban és snackekben.

"Kalifornia ismét az ország élvonalába tartozik, amikor a gyermekeinket meg kell védeni a vegyi anyagoktól"- emlelte ki Gabriel képviselő. A törvényjavaslat támogatói szerint az intézkedés a gyermekek egészségének védelmét szolgálja. 

A döntés hátterében egy 2021-es kaliforniai tanulmány áll, amely összefüggést talált e színezékek és a gyermekek viselkedési nehézségei, valamint csökkent figyelme között. Tony Thurmond, az állami közoktatási felügyelő hangsúlyozta a törvény fontosságát, tekintettel Kalifornia hatalmas iskolarendszerére, amely több mint 6,3 millió diákot és 10 000 iskolát foglal magában.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) közölte, hogy áttekintette a vonatkozó kutatásokat, és megállapította, hogy bár a legtöbb gyermekre nincsenek káros hatással ezek az adalékanyagok, egyes gyerekek érzékenyek lehetnek rájuk. Az FDA hangsúlyozta, hogy folyamatosan dolgozik az élelmiszeripari vegyi anyagok biztonságának értékelésén és a szabályozás korszerűsítésén. A törvény ellenzői, köztük a Consumer Brands Association, aggodalmuknak adtak hangot, hogy az intézkedés korlátozhatja a választékot és növelheti a költségeket.

Sajnálatos, hogy tudományosan bizonyított, biztonságos összetevőket démonizáltak egy politikai menetrend előmozdítása érdekében

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta John Hewitt, a szövetség alelnöke. Gabriel képviselő azonban úgy véli, hogy a törvény hosszú távon pénzt takaríthat meg Kaliforniának azáltal, hogy csökkenti az osztályteremben küzdő gyermekek megsegítéséhez szükséges erőforrások felhasználását. Emellett reméli, hogy az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy módosítsák receptjeiket, és egészségesebb alternatívákat kínáljanak.

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy ellenőrizzék a megvásárolt termékek összetevőinek listáját, és fontolják meg az alternatív, mesterséges színezékektől mentes élelmiszerek választását. Az USDA által tanúsított bio élelmiszerek például nem tartalmazhatnak mesterséges ételfestéket.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 10. csütörtök
Gedeon
41. hét
Október 10.
A tojás világnapja
Október 10.
A látás világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?