West Nile virus WNV, 3D illustration. A virus transmitted by mosquito and causing West Nile fever

Nem elég az őszi covid-hullám: egzotikus kór terjed Magyarországon, sokan már kórházba kerültek

2024. szeptember 16. 11:12

A héten nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt - közölte az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. A 2024. szeptember 2. és 8. közötti időszakban négy morbilli - kanyaró - és 81 pertussis - szamárköhögés - megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. Továbbá 22 encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett valamennyi megbetegedés hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult. A betegek 95,5 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került.

Győr-Moson-Sopron vármegyéből egy 10 hónapos fiúgyermek, egy 25 éves férfi, egy 26 éves nő és egy 32 éves nőbeteg morbilli megbetegedés gyanúját jelentették. Mind a négyen a 34. heti jelentésben szereplő igazolt betegek kontaktjai voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok egy betegnél sem támasztották alá a kanyaró klinikai diagnózisát, a csecsemőnél a tünetek hátterében a Parvovírus B19 állt.

A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 14 volt csecsemő, egy fő az 1-2 éves, hét fő a 3-5 éves, három fő a 6-9 éves, hat fő a 10-14 éves, hat fő a 15-19 éves, hat fő a 20-29 éves, nyolc fő a 30-39 éves, tíz fő a 40- 49 éves, hét fő az 50-59 éves, tizenhárom fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 27 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A tárgyhéten továbbá 22 encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett valamennyi megbetegedés hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult. Négy beteget Fejér és Pest, három beteget a fővárosból és Jász-Nagykun-Szolnok, két beteget Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun, egy beteget Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom- Esztergom és Somogy vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 66-ra nőtt. Budapest (16 fő), Bács- Kiskun (2 fő), Csongrád-Csanád (5 fő), Fejér (15 fő), Győr-Moson-Sopron (2 fő), Hajdú-Bihar (8 fő), Heves (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (4 fő), Komárom-Esztergom (2 fő), Pest (7 fő), Somogy (1 fő), Veszprém (3 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 70%-a férfi, az átlagéletkor 61 év (2-86 év). A betegek 95,5 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került - közölte az NNGYK.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17