12 °C Budapest
Ugye nem így alszol? Szokj le róla gyorsan, súlyos betegség lehet a vége!

Ugye nem így alszol? Szokj le róla gyorsan, súlyos betegség lehet a vége!

2024. szeptember 4. 13:13

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az általunk előnyben részesített alvási pozíció befolyásolhatja egészségünket, azonban egyelőre még nem született meg az egyértelmű konszenzus arról, hogy vajon melyik lehet a legjobb alvásmód – számolt be a Healthline.

A kutatókat régóta megosztja a kérdés, miszerint melyik alvási pozíció alkalmazásával járulhatunk hozzá leginkább egészségünk megőrzéséhez. Nézzük, melyik póznak mik lehetnek az előnyei vagy éppen a hátrányai!

Miért jó a bal oldalunkon aludni?

Előny: a szakemberek egy csoportja szerint a bal oldalunkon történő alvás segíthet a gyomorsavtúltengésben és nyelőcső-refluxban (GERD) szenvedőknek, ugyanis egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy ez a pozíció rövidebb savterheléssel és gyorsabb nyelőcsőürítéssel jár.

Hátrány: a bal oldali alvásnak bizonyos kutatások szerint negatív hatása lehet a szív elektromos aktivitására.

Melyek a jobb oldali alvás előnyei, hátrányai?

Szintén megosztó kérdés, hogy előnyösebb-e a jobb oldalunkon elaludni. Egyesek szerint a jobb oldalon történő alvás biztonságos lehet, bár néhány szakértő úgy gondolja, hogy ez az alvópóz összenyomhatja a vena cavát (az egyik legfontosabb vénánkat). Egy 2018-as vizsgálat rámutatott arra is, hogy a dilatatív kardiomiopátiában (kitágulásos szívizom-elfajulásban) szenvedők többsége többnyire a jobb oldalán alszik.

Mi a teendő speciális esetekben?

A várandós nők számára a jobb- és a baloldali alvás is tartogathat előnyöket: a baloldali alvás segíthet távol tartani a várandós méhet a májtól, míg, ha a jobb oldalukon alszanak, az a szívük munkáját könnyítheti meg. Szívelégtelenség esetén az orvosok általában a jobb oldalon vagy a háton történő alvás előnyben részesítését javasolják - egy 2015-ös tanulmány szerint azonban a háton fekvés rosszabb oxigénellátottsággal járhat együtt a krónikus szívelégtelenségben szenvedők esetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy az a legjobb alvási pozíció, amelyik a legkényelmesebb az Ön számára

- összegezte az eredményeket a kutatás. A szakértők hangsúlyozzák mindemellett azt is, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú tényezője lehet a szív egészségének megőrzésében.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 16:10