20 °C Budapest
Panoramic View of Budapest and the Danube River as Seen from Gellert Hill Lookout Point

Rengetegen akarnak ebbe a budapesti kerületbe költözni manapság: mit tudhatnak, amit más nem?

2024. szeptember 18. 21:03

2023 októbere után a múlt hónapban ismét Újbuda lett a legkeresettebb fővárosi kerület. A legfrissebb Duna House Barométer adatai alapján a vevők 19,1%-a keres ingatlant Budapest negyedik legdrágább kerületében, ahol az átlagos négyzetméterár 20%-os emelkedés után az idei évben már megközelítette az 1,19 millió forintot.

Használt téglalakáshoz 1,18, panellakáshoz 914 ezer forintos átlagos négyzetméteráron juthatnak a vevők Újbudán, az újépítésű projektek lakásait pedig átlagosan 1,5 millió forintos négyzetméterár felett kínálják a kerületben.

Annak ellenére, hogy a KSH közlése szerint a 2022-es népszámlálás adatai alapján, 2011-hez képest 1,4%-kal csökkent a kerület állandó lakosainak száma, Újbuda népszerűsége vitathatatlan, sőt, az újépítésű projektek gyarapodásával pedig egyre csak növekszik. 2023 augusztusa óta mindössze egy alkalommal, 2024 júniusában csúszott le a legkeresettebb fővárosi kerületek dobogójáról, amikoris negyedikként végzett. 2023 októbere után, amikor a budapesti kerületekben kereső ügyfeleinek 17,8%-a jelölte meg a preferált területek között Újbudát, idén augusztusban újra első lett a kerületek között, ráadásul rekord mértékű (19,1%) érdeklődés érkezett az itt található lakások iránt

– elemezte a helyzetet Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A fővárosi kerületek között nem csak az érdeklődők terén szerepel jól Újbuda, de a budai oldalon ebben a kerületben cserélt gazdát a legtöbb használt lakás is, ami az összes fővárosi ingatlantranzakció 7%-át fedte le 2024 első nyolc hónapjában. Az idén értékesített új és használt lakások figyelembevételével a kerületben az átlagos négyzetméterár a tavalyihoz képest 20%-kal nőtt, 1,19 millió forinthoz közelít, az átlagos ingatlanérték pedig csaknem 76 millió forint volt. 

Újbuda esetében kifejezetten igaz, hogy a népszerűségnek ára van, hiszen, ha csak a használt lakások átlagárát vizsgáljuk, akkor Újbuda lakásai 25%-kal haladják meg a fővárosi 901 ezer Ft/m2-es átlagot. Tehát, aki ezt a népszerű kerületet választja, az idei évben 1,13 millió forintos árra készülhet négyzetméterenként. Újbuda így a használt lakásokat illetően az ötödik legdrágább fővárosi lokációnak tekinthető.” – tette hozzá a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kerületben ingatlant vásárlók 67%-a téglaépítésű társasházi lakásra szerződött, amelyekért átlagosan 1,15 millió forintos négyzetméterárat kértek a tulajdonosok, az átlagos, ingatlanra fordított összeg 69,2 millió forint volt. A vevők 18%-a választott 2024-ben a kerület panellakásainak kínálatából, ők 914 ezer forintos négyzetméteráron, átlagosan 53,3 millió forintot költöttek otthonteremtésre.

Kiugró arányban szerepeltek a tranzakciók között az újépítésű lakások is, a XI. kerület mellett voksoló ügyfelek 12%-a döntött használt helyett új ingatlan vásárlása mellett. Újbudán az igazán magas minőséget képviselő, prémium projektek mellett a szintén minőségi, de megfizethetőbb felszereltséggel ellátott beruházások ingatlanjai is megtalálhatók, így a kerület új lakásainak átlagos négyzetméterára 1,5 millió forint körül mozog. Ingatlanérték tekintetében azonban már a 132 millió forinthoz közelít az átlag, ha tágas, 90 négyzetméteres, új ingatlanban képzeli el otthonát a vevő.

A használt és új XI. kerületi lakások a befektetők körében is keresettek, a kerületben létrejött adásvételek 33%-ban befektetési céllal szerződtek a vásárlók. A nem saját célra szerződő vevők 1,15 millió forintos átlagos négyzetméterárat fizettek, 58 négyzetméteres, jól kiadható ingatlanokért, ami így 67 millió forintos ráfordítást igényelt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?