24 °C Budapest
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote

11 év után kapott kártérítést az óvodában lebénult fiú családja: óriási összeget ítélt meg a Kúria

2024. szeptember 18. 08:44

243 milliós kártérítést és havi 1,8 milliós járadékot ítéltek meg egy óvodában lebénult kisfiú családjának, az eset még 2013-ban történt, azóta a gyerek napi 24 órás felügyeletre szorul.

243 millió forintos kártérítést és havi 1,8 milliós járadékot kap annak a kisfiúnak a családja, aki 2013-ban, hároméves korában bénult le az óvodában miután félrenyelt - írja a 24.hu. Mint a lap emlékeztet: a Fővárosi Ítélőtábla februárban még 265 milliót ítélt meg, a XV. kerületi óvoda fellebbezett a rekordösszegű kártérítés ellen, a Kúria pedig a fizetendő összeg csökkentése mellett döntött.

A 11 évvel ezelőtti eset tízoraizás közben történt, a gyerek félrenyelt egy répadatabot, az megakadt a torkán, az óvónő nem tudott a kisfiún segíteni. Mire a mentők kiértek, már nem lélegzett, újra kellett éleszteni, a hosszú oxigénhiányos állapot miatt lebénult, értelmileg súlyosan sérült, azóta 24 órás felügyeletre szorul. Idő közben szülei elváltak, az anya a kisfiúval Németországba költözött, az apa és lányuk pedig Magyarországon maradt.

Az édesanya a Kúria ítélete után azt mondta, a megítélt pénz minden szempontból szebbé, jobbá és kényelmesebbé fogja tenni a fia életét. "De bárcsak ne kapnánk" - tette hozzá. A pénznél jobban örülnek annak, hogy végre lezárult az ügy. A 243 millióból 130 millió forint a családnak, azaz a négy főnek megítélt nem vagyoni kár - mondta Tatár Borisz, a család ügyvédje. Ebbe tartozik az egészségkárosodás, a mindennapi életvitel megnehezülése, a pszichés megterhelődések, a megváltozott életvitel, a beszűkült társas kapcsolatok miatti kár - ami ugyan pénzben nem kifejezhető, de valahogy mégis ki kell. Az ügyvéd elégedett az ítélettel. Litresits András, az óvoda jogi képviselője eltúlzottnak tartja a kártérítés összegét.

Azt nem tudni, a család mikor kapja meg a pénzt, Litresits András szerint megállapodtak a család ügyvédjével annak érdekében, hogy az óvoda ne kerüljön lehetetlen helyzetbe a folyamatos végrehajtói inkasszók miatt. Az óvoda eddig kb. 20 milliót fizetett ki a végrehajtóknak, akik valamennyit levontak belőle, így nem tudni, mennyit kapott ténylegesen a család.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?