16 °C Budapest
World cancer day, February 4. Hand holding blue, red, green, pink, black and yellow ribbons for supporting people living and illness. Healthcare and Autism awareness day concept

Életmentő vizsgálat érhető el Magyarországon: egy vérvétel, és megmondják, rákbeteg-e az illető

2024. szeptember 11. 15:32

Európában elsőként Magyarországon elérhető egy rendkívül érzékeny és pontos szűrőteszt, mely fájdalommentesen, vérmintából jelzi a vastag- és végbélrákot és akár már az azt megelőző kóros állapotot. A ColonAiQ elnevezésű epigenetikai vérvizsgálat már a polipokat is jelezheti, melyek az évek során rosszindulatú daganattá alakulhatnak. Csikota Péter orvosi biotechnológus elmondása szerint a teszt az elmúlt egy évben számos beteg életét mentette meg hazánkban, ráadásul jó hír, hogy a vizsgálat már országszerte 200 ponton elérhető.

Számos magyar ember életét mentette meg a DNS-alapú vérvizsgálat- Magyarország sajnos a világelsők közé tartozik a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések előfordulási arányában, évente több mint tízezer beteget diagnosztizálnak, az esetek jelentős részében már túl későn: körülbelül ötezer magyar haláláért tehető felelőssé a kolorektális rák minden esztendőben. Ezt a negatív trendet fordíthatja meg egy egyedi szűrővizsgálat, amely már azelőtt jelezheti a bajt, hogy a páciensnek bármilyen tünete lenne.

A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet egyetlen káros szokáshoz vagy rákkeltő anyaghoz kötni a béldaganatos esetek számának növekedését, de kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény ülő életmód, a rostszegény táplálkozás, a magas vércukorszint, az elhízás és a dohányzás is.

A diagnózist egészen mostanáig megnehezítette, hogy a vastag- és végbéldaganatok többsége általában tünetmentesen, 5-10 év alatt fejlődik ki jóindulatú polipokból,így kimutatására a szűrővizsgálatokon való részvétel az egyetlen mód. Csakhogy a veszélyeztettek közé tartozó 45-50 év feletti korosztály kétharmada nem jár el tükrözésre. A probléma az, hogy emiatt sokszor csak a kései stádiumokban veszik észre a betegséget, amikor már fájdalommal is járhat, ilyenkor pedig a páciensek túlélési esélyei már jelentősen csökkennek.

Amennyiben a betegség korai stádiumban felismerésre kerül, a gyógyulási esély akár 90% felett is lehet, ehhez járul hozzá a megelőzést forradalmasító, DNS-alapú vérvizsgálat. A ColonAiQ a daganatsejtekből a véráramba kerülő és ott sejtmentes formában szabadon keringő tumor eredetű DNS-t vizsgálja.

„A ráksejtekben bizonyos gének szabályozása megváltozik, ami kiolvasható a vérkeringésbe kikerülő, tumor-eredetű DNS töredékekből. Ezeket a normálistól eltérő DNS-szakaszokat keresi és érzékeli a teszt, és a vizsgálat eredménye egy nagy pontosságú kockázatbecslés a kolorektális ráksejtek jelenlétére vonatkozóan” – mutatott rá Csikota Péter, a Clinomics Europe Kft. cégvezetője.

Genetikai hajlamot is vizsgálnak

Az orvosi biotechnológus közölte, a páciensek a szűrővizsgálat végén egy „alacsony” vagy „magas” rizikójú leletet kapnak. Akinél az eredmény kóros elváltozás (polip vagy daganat) jelenlétére utal, annak minél hamarabb vastag- és végbéltükrözésen ajánlott részt vennie. A legmodernebb DNS-metilációt vizsgáló technológián alapuló szűrőteszttel már számos magyar ember életét mentették meg, akiknél a rákot nagyon korai stádiumban, esetleg már a megelőző állapot szintjén sikerült diagnosztizálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontosnak tartjuk, hogy ha valakinek volt a családban akár a felmenői, akár más vérrokonok között rákos megbetegedés, akkor vegyenek részt ezen a szűrésen, akár már 45 éves koruk előtt, hiszen a daganatos megbetegedések 5-10 százaléka az örökölt génhibáknak tudható be. Viszont a különböző rizikófaktorok sem elhanyagolhatók, hajlamosító életmód mellett vagy 45 éves kor felett családi érintettség nélkül is ajánlott a vizsgálat. Az eredmény megnyugvást adhat, de intő jel is lehet az emberek számára, ami megelőző jelleggel rendkívül hasznos lehet” – fogalmazott Csikota Péter.

A Clinomics Europe Kft. más irányból is támadja a megbetegedéseket. Egy egyszerű vérmintából újgenerációs DNS-szekvenálás segítségével azt is meg tudják állapítani, hogy van-e a páciensnek genetikai hajlama az örökletes vastagbélrákra. Akinél kimutatnak örökletes tényezőt, azt idejében tudják figyelmeztetni arra, hogy fokozott odafigyeléssel kell élnie az életét.

Az egészségügyi szolgáltató partnercégével, az iBioDiagnostics-szal karöltve nyár végén indította el szekvenáláson alapuló vizsgálatait. Ezen korszerű tesztek közül elérhető egy, az emlő- és petefészekrákra való hajlamot kimutató vizsgálat, illetve egy rendkívül széles génpanel, amely egyszerre több szervrendszerre fókuszál, így különböző rákos megbetegedésekre való hajlam kiszűrésére is szolgálhat.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?