12 °C Budapest
Egy fiatal gyógyszerésznő a gyógyszertár polcain rendezgeti a gyógyszereket, és leltárt készít.

Örökre megváltozhat a gyógyszervásárlás Magyarországon: mi lesz így a patikákkal?

2024. szeptember 2. 18:33

Teljesen átalakíthatják a hazai gyógyszer- és drogériapiacot a gyógyszerautomaták, amelyekből jelenleg két, kísérleti készülék működik. Hamarosan reneteg létesülhet ezekből Magyarországon, ami megreformálhatná a gyógyszerkereskedelmet.

A MedyBox automaták kizárólagos forgalmazója, az IMG Csoporthoz tartozó Pegasus Informatikai Kft. szerint fontos társadalmi szempontból, hogy a gyógyszerautomatákkal olyan kistelepülésekre is elvihetnek bizonyos patikai termékeket, ahol jelenleg nem éri meg gyógyszertárat fenntartani.

Ezzel párhuzamosan a meglévő gyógyszertárak költséghatékonysága is nőhet, valamint az elérhető termékek esetében 24 órás nyitvatartást jelenthet. Külföldön már vannak sikeres példák erre, ahol a sürgős esetekben éjjel és hétvégén is elérhető készítmények, valamint az intim termékek (például női higiéniai termékek vásárlása) miatt népszerűek az automaták. Idehaza azonban a szigorú szabályozás miatt erősen korlátozott az értékesíthető termékek köre, jóllehet a technológia már készen állna arra, hogy az automaták teljeskörű és biztonságos ellátást nyújtsanak.

A gyógyszertári szolgáltatások modernizálását és a patikai termékek elérhetőségének bővítését jelentheti a hazai gyógyszerautomaták elterjedése, amely egyben teljesen át is alakíthatja a hazai piacot. Ezek az automaták új szintre emelhetik a gyógyszerek, illetve a gyógyhatású készítmények hozzáférhetőségét és kiszolgálását, lehetővé téve a betegek számára, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján hozzájussanak a szükséges gyógyszerekhez, még a hagyományos nyitvatartási időn kívül is.

Fontos szempont az is, hogy az alacsonyabb költségek mellett fenntartható automaták olyan térségekben is elérhetőek lehetnek a közeljövőben, ahol jelenleg nem éri meg patikát üzemeltetni, így jelentősen javulhat a kistelepülések ellátása: ezt a társadalmi aspektust ismerte fel a MedyBox automatákat forgalmazó társaság. Az IMG Csoporthoz tartozó Pegasus Informatikai Kft. szerint az automaták a mai gyorsuló világ kereskedelmi trendjeire és vásárlói elvárásaira immár a gyógyszerkereskedelemben is megoldást adhatnak.

Az automaták diszkrét vásárlási lehetőséget biztosítanak bizonyos termékek esetén, mint például óvszer vagy intim higiéniai termékek, melyek esetében a vásárlók nem szívesen fordulnak személyesen a gyógyszerészekhez. Ez a megoldás többek között külföldön, például Olaszországban és Nagy-Britanniában is működik, ahol az automatizált rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek.

A gyógyszerautomaták bevezetése nem veszélyezteti a patikák működését. Ellenkezőleg: jelentős előnyökkel jár a gyógyszertárak számára, beleértve a hatékonyság növelését, a költségek csökkentését, nemcsak új szolgáltatást, hanem lényegében egy új értékesítési csatornát nyitva számukra a betegbiztonság szempontjainak messzemenő érvényesítésével

- mondta el a Pegasus Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Majd hozzáfűzte, hogy az automaták üzemeltetésének lehetősége nyitott a gyógyszertárak számára. A cég jelenleg két automatát működtet pilot jelleggel, és az így szerzett tapasztalatok alapján később döntenek a további készülékek telepítéséről. Az ügyvezető hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországon a jelenlegi szabályozás erősen korlátozza, hogy milyen típusú gyógyszerek és gyógyhatású készítmények értékesíthetők automatákon keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A magyar szabályozás három fő gyógyszerkategóriát különböztet meg:

  • Vényköteles gyógyszerek: ezek csak orvos által felírt vényre, gyógyszertári személyzet által adhatók ki, és szükséges a beteg személyes azonosítása, amit az aláírás igazol.
  • OTC (over-the-counter) termékek: ezek vény nélkül kaphatók, de a gyógyszerészek közvetlen ellenőrzésével történik az átadásuk. Ide tartoznak például fájdalomcsillapítók és köhögés elleni szerek, melyek szabadon nem vehetők le a polcról.
  • Szabadon forgalmazható gyógyhatású készítmények: ide tartoznak például a tápszerek, vitaminok, gyógyteák vagy higiéniai termékek. Ezeket bárki megvásárolhatja akár drogériákban is, és ezek az egyetlen olyan termékek, amelyeket jelenleg az automatákban is elérhetővé lehet tenni.

Ezen kategóriák közül a jelenlegi szabályozás értelmében csak az utolsó, tehát a gyógyhatású készítmények és drogériacikkek értékesíthetők automatákból. A másik két kategória értékesítése technológiai értelemben ma már biztonságosan megoldható lenne, ám a jogszabályok erre ma nem adnak lehetőséget

– mondta el az ügyvezető igazgató, aki szerint akár a későbbiekben vényköteles gyógyszerek különleges tárolása, a betegek azonosítása és a megfelelő gyógyszer kiadása is precíz módon lehetséges technikai értelemben.

Hozzátette: „Összességében az automatizált gyógyszerforgalmazásnak Magyarországon is lenne létjogosultsága, különösen a kisebb településeken, ahol a gyógyszertári ellátás jelenleg hiányos. Azonban ennek teljeskörű megvalósításához szükség lenne a jogszabályok módosítására, első körben az OTC termékek automatizált értékesítésének engedélyezésére.”

Az újítás lehetővé teszi, hogy a gyógyszertárak hatékonyabban működjenek, miközben az ügyfelek gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatásban részesülnek. A gyógyszerautomaták ugyanis a hagyományos értékesítéshez képest jelentős előnyökkel rendelkeznek:

  • 24/7 Hozzáférhetőség: A gyógyszerautomaták folyamatos hozzáférést biztosítanak a gyógyszerekhez és gyógyhatású készítményekhez, táplálékkiegészítőkhöz, függetlenül a hagyományos nyitvatartási időtől. Ez különösen fontos sürgős esetekben, amikor a betegek azonnali segítségre szorulnak, kényelmes lehet az időseknek, akik nehezebben tudják megoldani, hogy egy másik településre utazzanak. A gyógyszertárak számára pedig folyamatos értékesítést jelentenek az automaták a nyitvatartási időn túl is.
  • Gyors és hatékony kiszolgálás: Az automaták csökkentik a várakozási időt, ami különösen a forgalmas időszakokban lenne segítség például a Balaton körül vagy fesztiválokon.
  • Költséghatékonyság: A gyógyszerautomaták a patikákhoz képest jóval alacsonyabb működési költségek mellett üzemeltethetők, ez pedig lehetővé teszi, hogy olyan kistelepüléseken is legyen ellátás, ahol jelenleg nem éri meg gyógyszertárat üzemeltetni.
  • Betegbiztonság és megbízhatóság: Az automaták precíziós adagolási rendszere minimalizálja a hibalehetőségeket a gyógyszerkiadás során. Az automaták szigorú biztonsági és nyomon követési rendszerei biztosítják, hogy a gyógyszerek megfelelően, például adott esetben hűtve legyenek tárolva, és az egészségügyi szabályozásoknak megfeleljenek.
  • Higiénia: sorbanállás nélkül, a többi beteggel történő érintkezést mellőzve történhet vásárlás.
  • Személyre szabott szolgáltatás: Az automaták képesek személyre szabott utasításokat és információkat nyújtani a betegeknek, így javítva az ellátás minőségét. Ez a fajta szolgáltatás modern, innovatív pluszt ad a gyógyszertáraknak is, erősítve márkájukat és versenyképességüket a piacon. Az automaták üzemeltetése lehetővé téve a gyógyszertárak számára, hogy kiemelkedjenek a versenyben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?