15 °C Budapest
Brutális veszély fenyegeti az embereket: bemondták, ebbe milliók fognak belehalni

Brutális veszély fenyegeti az embereket: bemondták, ebbe milliók fognak belehalni

2024. szeptember 17. 11:15

Egy új tanulmány szerint 2050-re jelentősen növekedhet az antimikrobiális rezisztencia (AMR) okozta halálesetek száma. A The Lancet folyóiratban megjelent kutatás előrejelzései alapján 2025 és 2050 között világszerte több mint 39 millió halálesetet köthetünk majd közvetlenül az AMR-hez - jelentette a CNN.

Az AMR a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok (pl. baktériumok, vírusok) az olyan antimikrobiális hatóanyagok, gyógyszerek jelenléte ellenére is képesek életben maradni és tovább szaporodni, amelyek normális esetben meggátolnák azt, vagy elpusztítanák őket.

Mi vagyunk a felelősek a problémáért

Az Egészségügyi Világszervezet az AMR-t az egyik legjelentősebb globális közegészségügyi és fejlesztési fenyegetésnek nevezte - a probléma hátterében pedig az antimikrobiális gyógyszerek helytelen és túlzott mértékű használata áll mind az emberek, mind az állatok, illetve a növények esetében is. Dr. Chris Murray, a tanulmány vezető szerzője a következőképpen vélekedett a fenyegetésről:

Arra számítunk, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz. Megfelelő figyelmet kell fordítanunk az új antibiotikumokra, hogy a helyén kezelhessük ezt a valóban igen nagy problémát."

A kutatók a legkülönbözőbb természeti adottságokkal rendelkező vidékeken, 204 országban vizsgálták az AMR hatásait, míg végül sikerült megállapítaniuk, hogy 1990 és 2021 között az AMR okozta halálesetek száma több mint 50%-kal csökkent az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében, viszont több mint 80%-kal nőtt a 70 éves és annál idősebb felnőttek esetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Melyik a legproblémásabb kórokozó?

A legnagyobb terhet okozó kórokozó-gyógyszer kombinációnak a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) bizonyult. Az ilyen esetekhez köthető elhalálozások száma az 1990-es években 57.200 fővel indult, 2021-re azonban csaknem megduplázódott, azaz 130.000 főre nőtt.

A kutatók becslései szerint 2050-ben az AMR-nek tulajdonítható halálesetek száma világszerte elérheti az 1,9 milliót, az ezzel összefüggő esetek száma pedig akár a 8,2 milliót is. A leginkább érintett régiók elsősorban Dél-Ázsia, Latin-Amerika és a Karib-térség, valamint a Szaharától délre fekvő Afrika.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?