22 °C Budapest
Óriási fordulat előtt a hazai ingatlanpiac: hónapokon belül minden megváltozik

Óriási fordulat előtt a hazai ingatlanpiac: hónapokon belül minden megváltozik

2024. szeptember 18. 17:52

Miért követ el hibát az, aki finanszírozás nélkül vág bele ma ingatlanvásárlásba? – többek között erre a kérdésre is választ kaphattak a résztvevők a szeptember 18-án, szerda délután megrendezett REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia. De átfogó képet kaphattak a résztvevők az ingatlanközvetítői szektor aktuális helyzetéről és a jövőbeni kilátásairól. A délután második panelbeszélgetése a hol, mit, minek, mennyiért, miből? kérdésekre kereste a választ, már ami a hazai ingatlanokat illeti.

A várakozások szerint az év végén esedékes  máp kifizetésekből rengeteg pénz áramlik majd az ingatlanpiacra: nagyjából 1700 milliárd forintról van szó. Persze az állam ennek egy részét, lehetőleg minél nagyobb szeletét szeretné visszatartani, de reálisan 500-1000 milliárd összeg landol a lakosságnál, ami megjelenhet az ingatlanpiacon.

Éppen ezért a „hogyan alakulhatnak egy év múlva a lakáseladások?” volt az első kérdés a REA 2024 SUMMIT – a Pénzcentrum és a Portfolio konferenciájának második panelbeszélgetésében.Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint jól indult az idei év, a tavasz kicsit laposodott, a nyár eleje szintén erős volt, az augusztus pedig inkább szomorkás. Az első negyedévi, hivatalos statisztika szerinti 36 százalékos bővülésből kiindulva az év egésze egyharmados forgalomnövekedést hozhat, Dávid 140 ezres tranzakciószámot jósolt. Hogy kitart-e a lendület, nagy kérdés, de

könnyen gyógyulónak tűnik a magyar lakáspiac, és ez valószínűleg betudható az állami támogatásoknak is

 - fejtette ki. De nagyon fontos, hogy ezek a hitelek mikor lépnek be a piacra.

Horti Flóra, az MBH Bank elemzője is a 130-140 ezres tranzakciószámot vár, egyelőre nem látja, hogy hirtelen változás lenne.  Szerinte szükség van további állami támogatásokra is, főleg az energetikai beruházások finanszírozására, hiszen a hazai lakásállomány nagy része nem felel meg a sztenderdeknek. De új lakások építésére is lehetne még költeni állami szinten, támogatva ezzel az építőipart is.

A lakáspiac elképzelhetetlen a lakáshitelpiac nélkül, Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító ügyvezetője elmondása szerint a hitellel finanszírozott elhalasztott tranzakciók száma 2023-ban nagyot nőtt, ezek meg fognak jelenni a piacon:

A jelenlegi kamatszint ajándék, lényegesen kisebb, mint a banki árazás azt indokolná, és sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy így marad, mint hogy érdemi csökkenés következzen be.

Probléma azonban véleménye szerint, hogy egész Magyarország rá van kötve a támogatás infúzióra, és olyan mintha erről a szerről csak nehezen tudna lejönni. Ez aztán beépül az árszintbe megfeszíti a piacot és visszahat a hitelezésre is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fülöp Krisztián, a Duna House Cégcsoport üzleti vezetője szerint, ha ma valaki finanszírozás nélkül vásárol ingatlant, az hibát követ el. Az állami támogatásokkal kapcsolatban elmondta, mindennek ára van:

gyakran megesik hogy annyit kell várni egy-egy támogatásra bürokratikus okokból, hogy közben megemelkedik az árszint, és már nem feltétlenül jár jól az igénylő.

Tehát aki most kivár azért, mert jövőre lesz egy jó támogatás, az nem biztos, hogy jól teszi. Egyetért abban, hogy túl voltak fűtve a támogatások az utóbbi időben, és ezek nem az eladót támogatták, hanem mindig a vásárlót. Nagyon nehéz lesz ebből a környezetből piaci alapra visszahelyezni a hiteleket.

Winkler Sándor, az MNB Ingatlanpiaci elemzések osztályának osztályvezetője az MNB elemzései alapján a hitelezési statisztikákról beszélt. A jövővel kapcsolatban közepesen optimista volt, a kamatszintekben ő sem vár változást. A kereslettel kapcsolatban elmondta, az állami támogatások az elmúlt időszakban meghatározó szerepet játszottak a tranzakciószámokban: a hitelek 30 százaléka valamilyen támogatott formában került kihelyezésre.

Képek: Stiller Ákos

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 19. 14:30