Finisben a Garancia - Kérem tegyék meg tétjeiket

Pénzcentrum
2008. január 24. 12:00

Tavaly tavasszal röppent fel elsőként a hír, hogy az OTP eladja a Garancia Biztosítót. Azóta már rengeteg találgatás látott napvilágot, hogy miért van erre a lépésre szükség és hogy ki viheti a céget. Már nem kell sokáig várni, ugyanis néhány napon belül kiderül ki nyerte meg a pályázatot. Addig is tekintsünk egy kicsit vissza, mi történt idáig és nézzük meg kik a "kérők"!

Ki is az a Garancia?

A Garancia Biztosító 1987 novemberében alakult. A társaság az első részvénytársasági formában működő biztosító volt Magyarországon. A cég kezdetben elsősorban a banki hitelezéshez kapcsolódó hitelfedezeti életbiztosítások, lakásbiztosítások, illetve ún. kezesi biztosítások értékesítésével foglalkozott. A későbbi profilváltás után lakossági és vállalkozói vagyonbiztosításokat, valamint kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat is értékesített.

Miután az OTP Bank 1992-ben tulajdonostársaitól megvásárolta a társaság részvényeit az OTP Garancia Biztosító az OTP Bankcsoport tagjává vált.

Ma az OTP Garancia Biztosító a biztosítási piac jelentős szereplője: piaci részesedése alapján negyedik a biztosítók rangsorában, ugyanakkor piacvezető a bankbiztosítások, azaz a banki termékekhez kapcsolódó, illetve a bankban értékesített biztosítások terén. A társaság a szlovák, a bolgár és a román piacon is jelen van.

A társaság díjbevételei és piaci részesedése a következő képen alakult az elmúlt években:

Mennyit érhet?

Az OTP-Garancia vételárat 400-600 millió euró közé teszik a szakértők. A tranzakció értéke azonban ennél is magasabb lehet mivel a bank kikötötte, hogy a vevőnek részesedést kell szereznie az OTP-ben is.

A jelenleg tartó tárgyalási folyamat várhatóan néhány napon belül kerül lezárásra a biztosítói partner kiválasztásával, vagy azzal a döntéssel, hogy az OTP Garancia biztosítói tevékenysége továbbra is az OTP Csoporton belül marad.

A versenyzők

AIG Hungary

Az AIG a világ második legnagyobb pénzügyi csoportja, a világ legnagyobb biztosítója, 2006-os nyeresége 14,1 milliárd dollár (majdnem háromezer milliárd forint) volt. Az AIG 130 országban van jelen saját termékeivel. Amelyeket egyrészt saját hálózaton keresztül értékesít, másrészt fronting szerződéseken keresztül más cégek termékeinél van jelen. A társaság részvényeit jegyzik a New York-i, párizsi és tokioi tőzsdén.

Az AIG Hungary a párizsi AIG Europe S.A. magyarországi fióktelepeként jött létre. A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) 2006-os évkönyve alapján az AHICO Rt. nem-élet állományának átvételével kezdte meg a biztosítási tevékenységet hazánkban.

AEGON

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. (AEGON) története ennél mélyebbre nyúlik vissza, hiszen 1949. június 20-án kezdte meg működését az Állami Biztosító Nemzeti Vállalat (ÁB). 1986-ban a magyar állam megosztotta a biztosító törzstőkéjét, s az ÁB mellett létrehozta a Hungária Biztosítót.

1990-ben az ÁB 100 százalékos állami tulajdonú részvénytársasággá alakult át, majd 1992-ben privatizálták, amikor is a hollandiai központú AEGON szerezte meg a 75 százalékos többségi tulajdont. Innentől kezdve a társaságot AB-AEGON Általános Biztosító Zrt.-nek nevezték. Az állam 1995-ben adta el a maradék tulajdonjogot.

Az AEGON részvényeit a New York-i, londoni, amsterdami és tokioi tőzsdén jegyzik. A társaságnak megközelítőleg 30 ezer alkalmazottja van. Európán kívül még jelen van Amerikában és Ázsiában is.

Groupama

A Groupama Biztosító Zrt. (Groupama) a francia Groupama Csoport magyarországi leányvállalata. A csoport több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, ugyanis még a 19. században határozta el magát néhány vidéki agrártermelő arra, hogy a tűzkockázatok elleni védekezésként helyi szövetkezeti pénztárakat hoznak létre.

A mezőgazdasági szövetkezeti biztosítók működésének jogi kereteit egy 1900-as törvény adta meg, végül a szövetkezeti biztosítók 1986-ban egyesültek Groupama néven. Itt Magyarországon 1990. november 16-án írták alá a Groupama alapító okiratát.

A Groupama csoport mintegy 9 országban van jelen, 2006-ban díjbevétele 14,2 milliárd eurót tett ki.

Zurich Financial

A Zürich Biztosító Zrt. 100 százalékos tulajdonosa 2000 óta a svájci New Zurich Financial Services. A csoportot 1872-ben alapították, jelenleg több mint 150 országban van jelen. 1912-ben az első európai biztosítóként jelentek meg az Amerikai Egyesült Államokban.

A Zurich Financial Services több mint 150 országban van jelen, többek között Észak-Amerikában, Európában, az ázsiai-csendes óceáni térségben, Latin-Amerikában. Kontinensünkön a Zurich legfőbb piacát Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, illetve az Egyesült Királyság képezi.

A csoport működési eredménye 2006-ban 48 százalékos növekedést ért el, így 2006-ban 5861 millió dollárt tett ki. A díjbevétel 2 százalékos növekedést ért el egy év alatt, 34 178 millió dollárt tett ki.

Az indulók hazai díjbevételeit az alábbi grafikonon tekinthetjük át:

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. szeptember 18. 15:04
Ingatlanfedezet nélkül vennél fel akár 15 millió forint hitelt? Akkor a személyi kölcsön lehet a meg...
MEDIA1  |  2024. szeptember 18. 12:56
A 4iG Nyrt. 2023. november 13. napján elindított transzformációs programja következő jelentős mérföl...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Holdblog  |  2024. szeptember 18. 08:40
A tengerentúlon a legnagyobb sportligák már saját streamingszolgáltatást üzemeltetnek, Európa azonba...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17