12 °C Budapest
Oldalnézet egy férfi vásárlásáról egy szupermarketben, miközben a költségvetés. A férfi az önkiszolgáló pénztárnál mérlegeli az árucikkeket Északkelet-Angliában. A paprika egy fenntartható hálós zacskóban van.

Felfedte 4 titkát az önkiszolgáló kasszák mestertolvaja: brutálisan sok pénzt spórolt így

2024. augusztus 31. 10:01

Angliában brutálisan elharapództak a bolti lopások. Erről kitűnő látlelet egy kleptomániás beszámolója, aki rendre folyamatosan meglopta az önkiszolgálós kasszával rendelkező boltokat ilyen-olyan módszerekkel. Mint vallotta, azt látta, hogy ez igazából senkit sem érdekelt. Pedig a lopás bűncselekmény, és Magyarországon még az alacsony értékű lopások esetében is igen masszív büntetést lehet kapni. Úgyhogy senkinek sem ajánlatos próbálkoznia.

Ahogy arról korábban a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az Egyesült Királyságban óriási méreteket öltött mára a bolti lopások száma. A hatóságok pedig jószerivel tehetetlenek az ügyben, eddig jobbnak látták, ha mindent szőnyeg alá söpörnek. Ennek az időszaknak azonban hamarosan vége lehet, ugyanis a Yvette Cooper belügyminiszter éppen a napokban határozottabb fellépést ígért a bolti tolvajok ellen, ami több törvénymódosítást is magával hozhat a közeljövőben.

Az elmúlt évek vadnyugati hangulatát a szigetországban jól példázza Mr. X, hivatásos bolti mestertolvaj esete is, akivel korábban a The Rooster magazin készített riportot. A gyakorlatilag kleptomániássá lett alany, akit most csak Mr. X-nek hívunk, saját elmondása szerint teljesen ártatlanul kezdte az ipart. Legelső lopási esete teljesen véletlen volt. De aztán, ahogy ő mondja, egy hibás önkiszolgáló gép és egy „ölj meg most, utálom a munkám” hozzáállású pénztáros miatt elege lett, és hadjáratot indított a bolt/boltok ellen.

Mr. X vezérelve az volt, hogy alapból az emberek jó szándékkal lépnek be a boltokba, ám ott vagy nem kapnak megfelelő/kedves segítséget, sőt egyre több melót testálnak át rájuk például az önkiszolgáló kasszákkal. Ahogy ő maga fogalmaz, „a vásárlónak kell elvégeznie a pénztáros összes feladatát, mert az áruház a költségek csökkentése érdekében nem hajlandó valódi embereket foglalkoztatni; ezután joggal gondolhatom, hogy ha ők nem tudják megfizetni a megfelelő pénztárosokat, akkor talán én sem tudom kifizetni az élelmiszert, amit magamhoz akarok venni.”

A mestertolvaj vezérelve tehát az volt, hogy igazából ő egy erkölcsileg romlott vállalatot fog lehúzni, mindezt úgy, hogy ez örömöt és izgalmat fog a számára jelenti. Így kész is lett a mesterterv, mellőzve mindenféle bűntudatot. X úgy fogalmazott, „technikák elég egyszerűek, és ha minden óvintézkedést megteszünk, a lebukás kockázata minimális. Szerencsére az automatizálás miatt a bolti lopás kellemesen egyszerű folyamattá vált.”

Banántrükk

Ahogy nem sokkal korábban a Pénzcentrumon mi is megírtuk, sok tolvaj kedveli az úgynevezett „banántrükköt”. Az elmélet pofonegyszerű, a legtöbb önkiszolgáló pénztár bár súlyt mér, nem képes különbséget tenni termék és termék között. Ezért egy olcsóbb darált hús kódjára lehet venni bélszínt, vagy olcsó gyümölcs súlyárára, drágát. X. szerint a legtöbb bolti eladót nem érdekli semmi, utálnak ott dolgozni ahol, úgyhogy nagyon nem fognak figyelni. Ő legalábbis mindig ezt használta ki.

Cseles vonalkódkerülő

X. másik nagy trükkje a vonalkódok cseles kikerülése volt, azt mondja sokszor könnyű volt úgy lehúzni a terméket, hogy azt valójában nem húzta le, kezével eltakarta a vonalkódot, stb. Persze azt mondja, hogy figyelni kell, hiszen senki sem szeretné aktiválni a „váratlan árucikk a csomagolóterület pityegést”. Azonban, ha az mégis megtörténne, X. szerint a hanyag boltosokban ezúttal is lehetne bízni, hiszen mindenki tudja, milyen szuperérzékenyek ezek a mérlegek, biztos azzal van a hiba. A boltos szinte biztos ezt fogja hinni, és a kártyájával jóvá hagyni a „hibát”.

Egy jó fedősztori

X. következő trükkje már igazából egy régen ismert lopós trükk. A lényege, hogy bizonyos termékeket a kosarunkban hagyunk, úgy távozunk. Ha beriaszt vagy rajtakapnak, akkor a homlokunkra csapunk, hogy „Ó, ezt elfelejtettem”.

Fizess, és húzz el

X. szerint a klasszikus bolti lopásoknál kulcsfontosságú a szándékosság bizonyítása. Azaz ha valaki valamit bedug a ruhája alá, majd azzal távozik, de lebukik, az egyértelműen lopott. Ha viszont valaki a robotkasszáknál „elfelejt” valamit lehúzni, és ez észrevétlen marad, akkor ott a szándékosságot szinte lehetetlen bizonyítani. Ezért X. szerint, ha már ez megtörtént, és nem vették észre, akkor nem kell sokat agyalni, fogni kell az árut, és minél hamarabb elhagyni a boltot.

NE lopj, az bűncselekmény, és börtönbe kerülhetsz

Mr. X története igazából egy mintázata annak, hogy Nagy-Britanniában hogyan harapódzhatott el ennyire a bolti lopások számra. Amiben gyakorlatilag a bolti alkalmazottak, és a hatóságok is nagyban szerepet játszottak. Itthon viszont eléggé más a helyzet, és a lopás igencsak súlyos bűncselekménynek minősül, több évnyi szabadságvesztés is járhat érte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelenlegi büntetőkönyv szerint a lopás az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően minősül vétségnek, vagy bűntettnek, ennek megfelelően változik a büntetési tétele is. Nézzük a kisebb tételeket:

Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

Btk Lopás értékhatárok

(2) A lopás büntetése vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

  • a) a lopást kisebb értékre (50.001,- Ft-tól, 500.000,- Ft-ig) vagy
  • b) a szabálysértési értékre (1-50.000,- Ft-ig) elkövetett lopást
  • ba) bűnszövetségben,
  • bb) üzletszerűen,
  • bc) dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,
  • bd) zsebtolvajlás útján,
  • be) egy vagy több közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével,
  • bf) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel, vagy a jogosult, illetve a használó tudta és beleegyezése nélkül bemenve,
  • bg) hamis vagy lopott kulcs használatával,
  • bh) lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére vagy
  • bi) erdőben jogellenes fakivágással követik el.

Btk Lopás büntetése 3 évig

(3) A lopás büntetése bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

  • a) a lopást nagyobb értékre (500.001- 5.000.000,- Ft-ig) vagy
  • b) a kisebb értékre (50.001-200.000,- Ft-ig) elkövetett lopást
  • ba) a (2) bekezdés ba)-be) pontjában meghatározott valamely módon,
  • bb) védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra vagy régészeti leletre,
  • bc) vallási tisztelet tárgyára,
  • bd) holttesten lévő tárgyra, illetve temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyra,
  • be) nemesfémre
  • c) a lopást szabálysértési vagy kisebb értékre közveszély színhelyén követik el.

A törvényből könnyen kiolvasható, hogy már potom, pár ezer forintos értékhatár esetében is járhat szabadságvesztés a lopás miatt, hogyha bizonyos más körülmények is fennállnak. Mr. X története tehát semmiképp sem felhívás keringőre, sokkal inkább egy bajba jutott nagymúltú ország rövid, ám tömör lenyomata, ami a bolti lopások gigantikus elszaporodását illeti.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 14. 19:14