Hungarian forint money, Woman clutching a handful of banknotes, Large denominations, Inflation and financial situation in Hungary

Elképesztő, ami az árakkal történik Magyarországon: meglepő adat érkezett a boltokból

2024. július 9. 08:30

2024. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3%-kal csökkent - jelentette a KSH.

12 hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal nőtt, ezen belül a cukoré 27,4, a büféáruké 9,2, a csokoládé és kakaóé 9,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,7, az éttermi étkezésé 8,1, a sertéshúsé 7,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6%-kal. A termékcsoporton belül a tojás ára 22,3, a liszté 19,2, a tejtermékeké 10,2, a száraztésztáé 10,0, a kenyéré 8,2, a tejé 6,2, a baromfihúsé 5,5%-kal csökkent. A szolgáltatások 9,7%-kal drágultak, ezen belül a lakbér 13,1, a testápolási szolgáltatások 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,1, a lakásjavítás és -karbantartás 9,8, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 3,0%-kal. A szeszes italok, dohányáruk ára

4,2, ezen belül a dohányáruké 4,7%-kal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 6,1, a testápolási cikkeké 2,1%-kal növekedett. A ruházkodási cikkek 4,1%-kal drágultak. A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4%-kal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 1,3%-kal kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül a használt személygépkocsik ára 8,8%-kal csökkent, az új személygépkocsiké 5,7, a szobabútoroké 2,1, a konyha- és egyéb bútoroké 1,9, a fűtő- és főzőberendezéseké 0,8%-kal nőtt. A járműüzemanyagok 3,2%-kal drágultak.

1 hónap alatt, 2024. májushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára átlagosan 0,3%-kal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4%-os árcsökkenése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt. A fentiek mellett a cukor ára 2,1, a tojásé 1,7, a párizsi és kolbászé 1,1%-kal csökkent, a kávé, illetve a csokoládé és kakaó ára 1,2–1,2, a büféáruké 0,9, a baromfihúsé 0,6, a tejé 0,3%-kal nőtt.

A legnagyobb mértékben, 1,0%-kal a szeszes italok, dohányáruk, valamint (szintén 1,0%-kal) a szolgáltatások drágultak, utóbbin belül az üdülési szolgáltatások 4,4, a társasházi közös költség 1,4, a lakbér 1,1%-kal. A háztartási energiáért 2,3, ezen belül a vezetékes gázért 4,6%-kal kevesebbet kellett fizetni (Tájékoztató). A járműüzemanyagok ára 3,4%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban már a Pénzcentrum foglalkozott azzal, hogy a liszt és egyéb pékipari alapanyagok árai hogyan hatnak a fogyasztók által megvásárolt termékekre, mint például a zsemlére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?