Sorra büntetik a magyar turistákat az Adriánál, alig ismert szabály miatt jöhet a brutál bírság

Sorra büntetik a magyar turistákat az Adriánál, alig ismert szabály miatt jöhet a brutál bírság

2024. július 5. 10:04

Magyarországon nagyjából minden 10. ember horgászik, és sokan magukkal viszik a felszerelésüket a nyaralásra is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak itthon, Horvátországban is engedélyköteles ez a sport, napi, háromnapos vagy egyhetes bérleteket tudunk kiváltani, akár online is. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek, és megnéztük azt is, mekkora összegű büntetési tételre számíthat az, aki elmulasztja ezt megvásárolni.

A 2023-as adatok szerint Magyarországon szinte minden tizedik ember hódol a horgászat szenvedélyének, és majdnem minden huszadik személy rendelkezik érvényes állami horgászjeggyel. A horgászat, mint sport és szabadidős tevékenység, évek óta egyre népszerűbb a magyarok körében: 2010 óta megháromszorozódott a regisztrált horgászok száma hazánkban.

Nem csoda, hogy sokan a nyaralásra is viszik magukkal a felszerelésüket, akkor is, ha édes, akkor is, ha sós víz mellé mennek. Pedig nem olcsó hobbi: nagyjából az inflációt követte le a napi horgászcikkek drágulása Magyarországon az utóbbi évben, a botok, orsók ára viszont csak minimális mértékben emelkedett, ám a nagy gyártók értékesebb eszközeinél még idén jöhet egy nagyobb árkorrekció - többek között erről beszélt korábban a Pénzcentrumnak Bosánszky Péter, szövetségi kapitány és Hipszki Róbert, a regnáló világbajnok pergetőhorgász.

Akkor pedig még drágább, ha valaki engedély nélkül műveli, hiszen az engedély nélküli horgászat bírságtétele az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén

30-50 ezer forint, a területi jegy hiánya esetén: 25-50 ezer forintig terjedő halvédelmi bírság.

Horvátországban is tilos engedély nélkül pecázni!

Mivel sok magyarnak a tenger egyet jelent Horvátországgal, ezért megnéztük, milyen szabályok érvényesek a horgászatra déli szomszédunknál. A Horvát Köztársaság tengerén folytatott szabadidős és sporthorgászat engedélyköteles, függetlenül attól, hogy a partról vagy hajóról végzik-e - tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A tengeri sport- és szabadidős horgászathoz engedély szükséges, amelyet elektronikus úton is megvásárolhatunk: léteznek napijegyek, többnapos jegyek, havi vagy éves engedélyek.

Engedélyezett eszközök és felszerelések

Az engedély birtokában csak akkor horgászhatunk hajóról vagy a partról, ha a következő eszközökkel rendelkezünk:

  • "odmet" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab
  • "kančenica" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab
  • pergetőzsinór, összesen legfeljebb két darab
  • fejlábúakat célzó jiggerek, összesen legfeljebb két darab.

Kizárólag a tengeri sporthorgászatra jogosító engedélyek birtokosai használhatnak az említett halászeszközökön kívül víz alatti szigonypuskákat is, összesen legfeljebb két darabot - ám ehhez külön engedély is kell.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Minden felhasználó (állandó lakóhelyétől függetlenül) napi, többnapos és éves szabadidős engedélyt, valamint a hozzá tartozó különleges halászati engedélyeket a Mezőgazdasági Minisztérium Halászati Igazgatóságán vagy annak kirendeltségein, a tengeri szabadidős halászati engedélyek értékesítésére jogosult jogi és természetes személyeknél, valamint vásárolhat ezen a hivatalos linken. A sikeres vásárlás után a megadott e-mail címre automatikusan visszaigazolást küldenek, amely tartalmazza az engedély sorszámát.

Tengeri szabadidős halászati engedély árai 2024-ben:

  • egy  napra érvényes 7,96 euró, 3127 forint
  • három napra érvényes 19,91 euró, 7821 forint
  • hét napig érvényes 39,82 euró, 15 643 forint

Offline is meg lehet vásárolni 107 hivatalos értékesítőnél országszerte. Fontos, hogy a 14 évet be nem töltött személy egy zsinórral, bottal vagy anélkül  engedély nélkül folytathat szabadidős horgászatot. Fontos tudni azt is, hogy a szabadidős horgászat során naponta és horgászonként legfeljebb 5 kilogramm halat és más tengeri élőlényt szabad fogni, gyűjteni

A következő tengeri élőlények gyűjtése engedélyezett: kéthéjú kagylók, csigák és polichéták. Az élő kéthéjú kagylók és csigák aránya az engedélyezett napi fogáson belül legfeljebb 2 kilogramm lehet, kivéve a kagylót (Mytilus galloprovincialis), amely legfeljebb 5 kilogramm lehet - áll a jogszabályban.

Engedély nélkül nem érdemes

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. 660 eurótól (kb. 259 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,56 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 2,6 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17