13 °C Budapest
Croatian flag in the wind, above town Vela Luka, on island Korcula, Croatia. Selective focus.

Riadót fújt a közegészségügyi intézet: ezekre a tünetekre figyelj, ha voltál mostanában Horvátországban nyaralni

2024. szeptember 7. 10:44

Az Isztriai-félsziget, amely híres kristálytiszta vizeiről, jelenleg váratlan kihívással néz szembe: a fűatkák (bársonyatkák) elszaporodása súlyos bőrirritációt okoz a turisták és a helyiek körében. Az augusztusi meleg és száraz időjárás kedvezett a paraziták gyors szaporodásának, ami különösen Fazana és Medulin térségében érzékelhető. Az Isztriai Közegészségügyi Intézet figyelmeztet, hogy a viszkető harapások és súlyos allergiás reakciók orvosi beavatkozást igényelhetnek.

Az Isztriai-félsziget, mely híres kristálytiszta vizeiről és lenyűgöző tájairól, jelenleg egy nem várt kihívással szembesül. A térségben nem a Földközi-tenger egyes részein tapasztalható algásodás okoz problémát, hanem a fűatkák (más néven bársonyatkák) elszaporodása, amelyek kellemetlen bőrirritációt okoznak mind a turisták, mind a helyi lakosok körében. A horvátországi viszonyokhoz képest is szokatlanul meleg és száraz időjárás ideális körülményeket teremtett e parazitáknak a gyors szaporodáshoz - írja a Blikk.

Az Isztriai Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint augusztus közepétől ugrásszerűen megnőtt az atkacsípésekkel kapcsolatos bejelentések száma, különösen a félsziget déli részén, Fazana és Medulin között, beleértve Pula környékét is. Az első eseteket Fazana partvidékén észlelték augusztus elején, majd hasonló panaszok érkeztek többek között Sisan tengerparti övezetéből és Fratarski szigetéről is, ahogy arról a horvát sajtó, köztük az istra24.hr portál augusztus végén beszámolt.

A kellemetlenségeket átélők közül egy belgrádi turista, Cvetana Tadic így írta le tapasztalatait: "A harapások úgy néznek ki, mint egy pattanás, de nagyon fájnak és folyamatosan viszketnek." A tünetek főként éjszaka jelentkeznek, amikor az atkák a legaktívabbak, és az emberek pihennek.

Dr. Nediljko Landeka, az Isztriai Közegészségügyi Intézet kártevőirtó részlegének szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy egyes személyeknél súlyos reakciók is előfordulhatnak. "A paraziták az elhalt bőrsejtekből táplálkoznak, és enzimeket szabadítanak fel, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki" - magyarázta Landeka. Ilyen esetekben orvosi segítség szükséges, és a bőrreakció akár két hétig is elhúzódhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők szerint a védekezés leghatékonyabb módja a száraz, füves területek elkerülése. Ha ez nem megoldható, zárt cipő viselése és rovarriasztó használata javasolt, hasonlóan a szúnyogok elleni védekezéshez. A bőrre került parazitáktól való megszabadulásban segíthet a meleg vizes zuhany, valamint a bőr erőteljesebb ledörzsölése törölközővel, ami csökkentheti a megtapadt atkák számát.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?