19 °C Budapest

3 sötét év jön: 30%-kal eshetnek az ingatlanárak?

Pénzcentrum
2008. január 24. 10:05

A Merrill Lynch prognózisa szerint a következő 12 hónap sem hoz majd enyhülést az amerikai ingatlanfejlesztők és az adósságteher alatt nyögő háztartások számára, sőt a befektetési bank elemzői szerint 2008-ban még legalább 15 százalékkal csökkenek majd az ingatlanárak a tengerentúlon.

A pénzintézet elemzői azonban nem csak a következő egy év piaci változásait látják ilyen sötéten, véleményük szerint a pozitív fordulatra 2010 végéig kell majd várni, az ingatlanpiaci árak esésének mértéke pedig a következő három évben összességében megközelítheti a 25-30 százalékot.

Rendkívül pesszimista előrejelzésükben a drámai csökkenés "szükségességét" az elemzők historikus adatokkal támasztják alá. Az Egyesült Államokban az ingatlanárak még mindig a történelmi átlagtól eltérő arányt mutatnak a GDP-vel és a bérleti díjakkal szemben. Ez arra enged következtetni, hogy az ingatlanok jelenleg is túlértékeltek, az elemzők szerint az egyensúlyhoz közeli állapotot legalább 20-30 százalékos csökkenés után érheti el a piac.

Az értékbecslők szövetsége szerint a befektetési bank túlságosan is sötéten látja a jövőt, a NAR prognózisa ugyanis csak stagnálást vetít előre 2008-ra vonatkozóan, az idei év második felétől pedig már ismételt fellendülést várnak. Bár az ország egyes területein valóban súlyos válsággal küzd az ingatlanpiac, az értékbecslők szerint jelentős azon területek aránya, ahol egészségesnek mondhatóak a kereslet-kínálati viszonyok, így az országos visszaesés várhatóan nem következik majd be.

A jelzálogpiacról kiindult válság a túlfűtött piacokon egyértelmű visszaesést hozott, amely a jelek szerint erőteljesen lassítja az amerikai gazdaság növekedését. Ezt a vélekedést támasztja alá a Fed tegnap előtti kamatdöntése, amikor is, történetében először, 75 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A gazdaság és a hitelfelvételi kedv élénkítését célzó döntés azonban az elemzők egy része szerint csak rövid távon jelenthet részleges megoldást. Az ingatlanpiaci beruházási kedv fokozása ugyanis az ingatlanárakra nehezedő nyomás és az egyre növekvő készletek miatt kemény diónak bizonyul.

A fejlesztőknek jelenleg 9 hónapnyi készlettel kell megbirkózniuk, s a folyamatosan növekvő túlkínálat sem vetít előre fényes jövőt. A következő időszakban várhatóan az építési engedélyek száma is drasztikusan csökken majd a tengerentúlon. Ez meghozhatja a kereslet-kínálati viszonyok javulását, s ezáltal a piac konszolidációját, ám az elemzők szerint a folyamatos egyéb negatív mellékhatásokkal jár majd együtt.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?