15 °C Budapest
Fajsúlyos változás érik az ingatlanpiacon: rengeteg szerződést érint, ha meglépik

Fajsúlyos változás érik az ingatlanpiacon: rengeteg szerződést érint, ha meglépik

2024. szeptember 19. 13:14

"Próbálunk lobbizni, hogy történjen változás az ingatlanközvetítők kizárólagos szerződésének ügyében" - mondta el Guy Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatója a szakma jelenleg egyik legégetőbb kérdésével kapcsolatban a szeptember 18-án megtartott REA 2024 SUMMIT – a Pénzcentrum és a Portfolio konferenciájának utolsó panelbeszélgetésében. A másik fontos téma, ami az egész országot izgalomban tartja, az a rövidtávú lakáskiadás kérdése. Ezzel kapcsoaltban Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum alapítója, a beszélgetés másik résztvevője kifejtette, szerinte "hosszú távon jelentős hatása nem lesz az új szabályozásnak, de rövid távon igen."  A kezdetekről, az aktuális problémákról a két legnagyobb hazai franchise hálózat tulajdonosai osztották meg gondolataikat az eseményen.

Az ingatlanközvetítő szakma jelenéről és jövőjéről, a kizárólagos szerződések ellehetetlenítéséről, és természetesen a nagy port kavart Airbnb szabályozásról is szó volt a szeptember 18-án megtartott REA 2024 SUMMIT – a Pénzcentrum és a Portfolio konferenciájának utolsó panelbeszélgetésében, ahol a szakma két meghatározó egyénisége, Guy Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatója , illetve Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum alapítója, a Biggeorge Holding tulajdonosa, Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója ült le egy asztalhoz. 

Hiába változott nagyot a piac, és vele együtt az eszközök az elmúlt 20 évben, az ingatlanszakma alapvetően ugyanaz, ami volt. A munka pontosan olyan, mint két évtizede, és várhatóan nem is fog nagyot változni a következő 5 évben – kezdte Guy Dymschiz. Meglátása szerint a piac most viszonylag stabil, jól elférnek egymás mellett a hálózatok és a magánzók, habár a technikai háttér sokat számít:

A Duna House-nál jelenleg 17 tagja van az IT csoportnak, és a számuk egyre csak nő. Ebből is jól látszik, hogy a technológia terén nehéz egy függetlennek felvennie versenyt a franchise-zal.

Mint kifejtette, Magyarországon olyan a kulturális háttér, hogy szeretünk mindent magunk intézni, nem szívesen fizetünk ingatlanközvetítőnek.

Tény, hogy van még hová fejlődnie a szakmának, bizalmat kell építeni az emberekben, hogy bátrabban kérjenek szakértői segítséget

 - mondta el a szakma megítéléséről Nagygyörgy Tibor. Az szabályozásokkal kapcsolatban elmondta,

már így is elég sok szabály van, amelyeknek meg kell felelnie egy ingatlanközvetítőnek. Én nem gondolom, hogy a túlzott állami beavatkozás jót tenne a piacnak.

Nagygyörgy Tibor (B), az Otthon Centrum alapítója; Guy Dymschiz (K), a Duna House társ-vezérigazgatója; illetve Ditróy Gergely, a Portfolio Csoport üzletfejlesztési igazgatója (J) a  REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia utolsó panelbeszélgetésén.Nagygyörgy Tibor (B), az Otthon Centrum alapítója; Guy Dymschiz (K), a Duna House társ-vezérigazgatója; illetve Ditróy Gergely, a Portfolio Csoport üzletfejlesztési igazgatója (J) a REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia utolsó panelbeszélgetésén.

Guy Dymschiz nagy vonalakban egyetértett ezzel a megállapítással, de szerinte egy dologhoz mindenképpen hozzá kell nyúlni, és ez pedig a kizárólagos megbízások, melyeknek ellehetetlenítése jelenleg zajlik a hatóságok részéről.

Próbálunk lobbizni, hogy történjen változás ebben az ügyben. Az a meglátásunk, hogy a kizárólagos szerződés fontos alapja az ingatlanközvetítési tevékenységnek.

Egy hasonlattal érzékeltette a helyzetet, szerinte ez olyan, mintha öt különböző helyről rendelnénk pizzát, de azt mondanánk, csak azt fizetjük ki, amelyik elsőnek ideér. A végeredmény az lesz, hogy feltehetően egy pizzát sem kapunk. Meglátása szerint ez történik a sima megbízások esetében.

Minőségi szolgáltatás az ingatlanszakmában csak a kizárólagos szerződések esetében valósulhat meg.

Mint elmondta, az összes környező országban így működik a piac, például Csehországban is, ahol nagyjából két éve teljesen új ingatlanszabályozást vezettek be. E szerint a kizárólagosság nem lehet hosszabb, mint hat hónap tehát vannak bizonyos korlátozások, mégis keretet adtak a szakmának – kiválóan működik a rendszer. Ez szerinte még nagyon hiányzik Magyarországról.

Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum alapítója és Guy Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatójaNagygyörgy Tibor (B), az Otthon Centrum alapítója; Guy Dymschiz (K), a Duna House társ-vezérigazgatója; illetve Ditróy Gergely, a Portfolio Csoport üzletfejlesztési igazgatója (J).

A rövidtávú szálláskiadás aktuális kérdéseiről is kifejtették a véleményüket a panel résztvevői. Mint ismeretes a hatodik kerületben a lakók egy szavazáson úgy döntöttek, tiltsák be ezt a tevékenységet.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint hosszú távon jelentős hatása nem lesz az új szabályozásnak, de rövid távon igen, hiszen ezek az ingatlanok megjelenhetnek a piacon, ami érzékelhető lesz az eladási árakban, lefelé tolhatja őket, ahogy a bérleti díjakat is. De a megfizethetőségen nem fog segíteni, és a turistákat sem fogja kiszorítani ez a belső kerületekből, csupán egy más típusú szálláshelyen fognak lakni.

Képek: Stiller Ákos

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?