13 °C Budapest
Close up photograph of a pile of white and black vitamin tablets lying loose on yellow background

Kiderült az őszi C-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a filléres, bolti pirulákról, tablettákról

2024. szeptember 20. 05:33

A múlt héten már ízelítőt kaphattunk az őszből, hamarosan pedig valóban beköszönt az esős, nedvesebb, borúsabb, kabátos idő. Ezzel együtt pedig nagyobb ütemben kezdenek majd el terjedni a felsőlégúti kórokozók. Egyúttal egyre kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget találunk majd a boltokban, fogyasztunk el, így vitaminbevitelünk csökken. Sokan ilyenkor már megelőzés céljából is szednek C-vitamint étrend-kiegészítő formájában, vagy akkor vásárolnak be, amikor már utólérte őket a fertőzéshullám. A magyarok gyógyszerkiadásai jelentősen növekedtek az elmúlt év során, érezhető drágulást zajlott le. Mutatjuk, mire lehet számítani a patikákban, illetve hogy hogyan és mennyi C-vitamint érdemes igazából szedni, honnantól számít viszont már pénzkidobásnak.

A tavalyi évben a 37-38. héten indult jelentős emelkedésnek a koronavírusos betegek száma a szennyvízadatok alapján, így a következő időszakban arra lehet számítani, hogy egyre több lesz a felsőlégúti megbetegedés. Sokan már megelőzés céljából is szedik a C-vitamint ebben az időszakban, míg mások csak akkor rohannak a gyógyszertárba, amikor már utolérte őket a fertőzéshullám. Az akut légúti megbetegedések emelkedése jellemzően az őszi szünetig tart, ott megtörik, majd egészen karácsonyig meredeken nő az orvoshoz fordulók száma. A téli szünetig olyan magasra nőtt az esetszám az utóbbi években, mint a - korábban jellemzően vészesebb - tavaszi hullámok során. Idén is erre kell számítani.

Az aszkorbinsav, vagyis köznapi nevén a C-vitamin nem csak az őszi-téli időszakban nélkülözhetetlen a szervezet számára. Egész évben nagy szerepet tölt be a porcok, az izmok megfelelő működésében, a kollagéntermelésben és a szervezet védelmében a betegségekkel szemben, főként antioxidáns hatása miatt. Emellett a C-vitamin nagy szerepet játszik a betegségekből való felépülésében is. A számos természetes forrás - mint például a paprikafélék, citrusfélék, káposztafélék vagy karalábé, valamint a bogyós gyümölcsök - mellett rengeteg étrend-kiegészítőben, gyógyszerben és dúsított élelmiszerben - margarinokban, üdítőkben - megtalálható. Mivel a téli időszakban jellemzően kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, sokan részben étrend-kiegészítő formájában viszik be a szükséges mennyiséget, mások a rendszeresség miatt szedik a vitamint tabletta formájában. Az is jellemző, hogy betegség esetén pluszban viszünk be a pirulákkal magasabb mennyiséget. 

Sem a szervezetünk, sem a pénztárcánk szempontjából nem biztos azonban, hogy jó ötlet marékszám szedni a C-vitamint. A gyógyszerek inflációja a KSH utolsó friss adatai szerint augusztusban 6,2 százalékos volt éves szinten - tehát magasabb, mint az általános infláció. Az egészségügyre fordított kiadások is átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek a múlt évi árak viszonylatában. Ezért érdemes lehet, mielőtt felesleges tablettákra szórjuk ki a pénzt, átgondolni, hogy mire is van szüksége a szervezetünknek.

Nem kell fullba nyomni a C-vitamint

A pazarlás ott kezdődik, hogy sokan több C-vitamint visznek be eleve étkezéssel és étrend-kiegészítők útján, mint szükséges lenne. A C-vitamin felső beviteli szintje (UL) 2000 mg naponta, ez alatt van a még tolerálható mennyiség, viszont ennél nagyobb tartós bevitel már felesleges, ráadásul fokozza a vesekő kialakulási esélyét. A felnőttek számára javasolt referencia beviteli érték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) javaslata szerint 80 mg, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlásban kissé magasabb, férfiak számára 110 mg, nők számára 95 mg (szoptatás alatt több). A magyar lakosság átlagos C-vitamin-fogyasztását tekintve a nőké eléri az ajánlott mennyiséget, a férfiaké viszont nem éri el a 110 mg-ot.

Nem kell sok hozzá, hogy fedezzük a szervezetünk szükségletét: egy friss paprika 100 grammra vetített C-vitamintartalma az érettségétől és fajtától függően elérheti a 300 mg-ot is, amely önmagában bőven fedezi a napi szükségletet. De a narancs is 70-80 mg-ot tartalmaz, a zöldleveles zöldségek szintén magas C-vitamin tartalmúak. Ráadásul számos ételt dúsítanak C-vitaminnal: üdítőket, teákat, margarinokat, cukorkákat, stb., így könnyen lehet, hogy már az ételek útján annyi C-vitamint viszünk be, amire egy egészséges szervezetnek nincs is szüksége. Sokan ennek tetejébe szedik még a C-vitamint tabletta formájában.

Más kérdés, hogy amikor betegek vagyunk, nagyobb mennyiséget igényelhet a szervezet C-vitaminból. Azt azonban akkor is érdemes figyelembe venni, hogy a C-vitamin tablettákon kívül számos gyógyszer és étrend-kiegészítő - mint a szopogatótabletták, forróital-porok - is tartalmaz adalékként C-vitamint is. Ennek ellenére sokan még ezek mellé még 1000-2000 mg-os pirulákat is bevesznek naponta, gyakran citromos teával.

Mondván, hogy ártani nem árt, vagynosokat szórhatnak ki a magyar betegek ezzel az attitűddel az ablakon 2024 őszén. Ha nem szeretnénk pazarolni,vizsgáljuk meg a táplálkozási, gyógyszerfogyasztási szokásainkat és változtassunk! Tegyük fel a kérdéseket magunknak: 

  • mekkora a napi C-vitamin szükségletünk? (ez változhat kortól, nemtől, egészségi állapottól, dohányzástól, stb. függően)
  • étkezés útján mekkora mennyiségű C-vitamint veszünk magunkhoz átlagosan egy nap?
  • étrendkiegészítők útján mennyi C-vitamint fogyasztunk?
  • szükségünk lehet-e ezen felül még C-vitamin szedésére?

Fontos, hogy a C-vitamin esetében folyamatos bevitelre van szükség: szervezetünk nem képes sem előállítani, sem hosszú ideig tárolni azt. Tehát az egyszerre nagyobb mennyiségben bevitt C-vitamin kevésbé hasznosul, egy jelentős része egyszerűen a veséken keresztül kiürül a szervezetből. Ezért sem érdemes az ajánlott napi bevitelnél sokkal többet bevenni. Amellett, hogy csak a pénzt szórjuk ki rá, még a vesénket is túldolgoztatjuk vele. Ahogy a gyógyszerészek szokták mondani: a túlzott bevitel nem használ, csak drága vizeletet eredményez.

Ettől függetlenül mindig érdemes odafigyelni arra, hogy meglegyen a szükséges vitaminbevitel, főként az őszi-téli időszakban. Nem érdemes túlzásba esni, de még mindig jobb, ha figyelünk a szintfenntartásra, mintha egyáltalán nem gondoskodnánk az egészségünkről ezzel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csak a drága vitamin a jó vitamin

A másik fő ok, ami miatt a C-vitamin szedés felesleges pénzkidobássá válhat, hogy nem bízunk az olcsóbb vitaminokban. Természtesen a gyanúsan olcsó szerektől érdemes tartózkodni, viszont sok beteg gondolhatja, hogy a "márkás", reklámból ismert, nagyobb mennyiséget tartalmazó, hosszan felszívódó csodakapszulák jelentik csak a garanciát a minőségre.

Sokan tudják azt is, hogy vannak gyógyszernek minősülő C-vitaminok, de a legtöbbet étrend-kiegészítőként forgalmazzák. Gyakori nézet, hogy a gyógyszer hatásosabb, jobb mint az étrend-kiegészítő, pedig hatóanyag szempontjából nincsen feltétlen különbség. Az eltérés annyi, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. Az étrend-kiegészítők közt azonban érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni, kerüljük az ismeretlen és gyanúsan olcsó szereket.

Óriási az árkülönbség

Összegyűjtöttük, milyen árakkal találkozhatnak jelenleg a vásárlók, ahogy tavaly, illetve illetve két éve is összeírtuk, milyen volt ezeknek a termékeknek az árfekvése. A 30 db-os C-MAX Liposzómás C-vitamin például 1900-2800 forint (300 mg hatóanyaggal), tavaly még 2500-nál, tavalyelőtt 2300-nál húzódott az árszint teteje. A Béres C-vitamin (500 mg) 30x 1200-1600 forint, az utóbbi években a legalacsonyabb ár 100-100 forinttal emelkedett. A Jutavit 200 mg-os C-vitamin ára maradt 800-1200 forint, és 60 db van egy dobozban, tavalyi még 1000 forint volt a legmagasabb ár. A 40 db-os Egis Vitamin C (200 mg) ára 1200-1800 forint között alakul, miközben tavaly még 1600 forint volt a legmagasabb ár és tavalyelőtt inkább az 1200 forint volt jellemző. A 60 szemes, 100 mg-os Eurovit C-vitamin rágótabletta jelentősen drágult, amíg tavaly 1100-1400 forintba került, idén már 1600-1900 forint között mozog az ára.

Ezeknél természetesen lehet találni olcsóbb vitamint is - az akciókat is érdemes figyelni! - és drágábban is termékeket, de ezek a leggyakoribb árfekvések. Ha számolunk egy kicsit, azonnal látható, hogy nem csak azt érdemes figyelni, hogy egy szem vitamin mennyibe kerül, hanem hogy abban mennyi hatóanyag van:

  • A C-MAX C-vitamin darabja 63,33 forint, 100 mg-ja 21,11 forint a legalacsonyabb árral számolva.
  • Az említett Béres C-vitamin darabja 40 forint, 100 mg-ja 8 forint.
  • A Jutavit termékéből egy szem 13,33 forint, 100 mg 6,67 forint. 
  • Az Egis Vitamin C-ből egy pirula 30 forint, 100 mg 15 forint. 
  • Az Eurovit C-vitamin rágótabletta darabja 26,67 forint, mely már eleve 100 mg-os.

Ebből is látható, hogy ha hatóanyagot is nézünk, nem feltétlenül a legolcsóbbnak tűnő vitamin a legjobb választás. Ahogy más termékek esetében, a gyógyszerek, vitaminok esetében is az egységárat érdemes nézni - ezt azonban nehezebb megállapítani, mint pl. az élelmiszereknél. Hiszen nemcsak a kiszerelést kell figyelembe venni, hány szemes az adott készítmény, hanem azt is, hogy mekkora a hatóanyagtartalma. Mégis azzal járunk a legjobban, ha utánanézünk, utánaszámolunk.

Létezik továbbá többféle vásárlói stratégia, ezekkel viszont több probléma is akad:

  • Jó lesz a legolcsóbb. A legolcsóbb C-vitamin valószínűleg kis hatóanyagtartalmú, és a legkisebb kiszerelés lesz, pedig nem biztos, hogy egységáron ez érné meg a legjobban. Azért is lehet érdemes nagyobb kiszerelést választani, mert a vitamin nem romlik meg gyorsan, így kitarthat a készlet a szezon végéig.
  • Jó lesz az akciós. Az akciókat mindig érdemes figyelni, ne hagyjuk azonban átverni magunkat! Előfordulhat, hogy éppen a drága termék kerül akcióba, és egységáron még kedvezménnyel is drágább, mint egy nem akciós, de olcsóbb készítmény.
  • A drágábbat kérem, az biztos hatásosabb. Az ár attól is lehet magas, hogy ismert, sokat reklámozott márkáról van szó, nem garancia a sokkal magasabb minőségre.
  • A lassan felszívódó, késleltetett, retard C-vitamin biztos jobb. Attól függ, hogy mire akarjuk bevenni, nem minden esetben érdemes megfizetni ezért a felárat. Megelőzés céljából például jobbak a napi adagolású szerek. Ha mégis lassan felszívódó szert választunk, akkor figyeljünk oda, hogy betartsuk a javallott adagolást. 
  • 30 éve ezt a terméket veszem, minek vennék mást. Ha a spórolás a cél, akkor nem érdemes márkahűnek maradni.
  • Ezt láttam a reklámban, nekem ez kell. (És ez jutott először eszembe, mikor a patikában megkérdezték milyet kérek.) Az ilyen célirányos vásárlás sem éri meg feltétlenül, hiszen a reklámoknak éppen az a célja, hogy az ember megismerje termék(nev)et, és amikor arra lesz szüksége, ez jusson eszébe, ezt kérje a gyógyszertárban. Aki spórolni szeretne, az nem ezt a stratégiát követi.

Aki tényleg spórolni akar, az mielőtt vásárolna, tájékozódjon az árakról, számoljon otthon. Ezenfelül nem szégyen kérdezni a patikában, melyik a legkevezőbb termék, akár ott is számolni egy kicsit. Hogyha zavar minket, hogy feltartjuk esetleg a sort, menjünk olyankor, amikor mi sem sietünk, és jellemzően nincsenek sokan. Ne költsünk el csak azért egy vagyont drága tablettákra, mert nem akartunk egy kis plusz időt ráfordítani a számolásra. 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?